Directorul DSP Cluj, dr. Dorina DUMA: Sperăm că în anii viitori îngrijirea paliativă va face obiectul unui program naţional de sănătate

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Cluj, dr. Dorina Duma este de părere că îngrijirea paliativă ar trebui să facă obiectul unui program naţional de sănătate, finanţat din asigurările de sănătate sau de la bugetul de stat.

În opinia sa, înfiinţarea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” de la Cluj este un lucru îmbucurător, date fiind Dr-Dorina-Dumanevoile bolnavilor oncologici aflaţi în fază terminală, însă tot dr. Duma aminteşte, în interviul acordat ziarului Făclia, că numărul celor care ar avea nevoie de astfel de îngrijiri, doar la nivelul judeţului Cluj, este mult mai mare.

– Cum apreciaţi iniţiativa Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului de a deschide, la Cluj, un centru de îngrijiri paliative?

– Este o iniţiativă extrem de importantă şi în acelaşi timp binevenită, pe care cu toţii am apreciat-o considerabil, deoarece se adresează unui domeniu extrem de sensibil, unui domeniu care la ora actuală nu este suficient de bine reprezentat, raportat la solicitările existente.

– După părerea dvs, este bine că acest centru de îngrijiri paliative se află sub oblăduirea Bisericii?

– Sigur că este bine! De ce? Pentru că îngrijirea paliativă nu înseamnă numai îngrijire medicală, ci este o îngrijire complexă a pacientului, o îngrijire care vizează şi alte paliere. Concret: pe lîngă ceea ce ţine de tratamentul medicamentos, există probleme psihologice, în cazul bolnavului oncologic, probleme sociale, probleme spirituale. Iată de ce acest centru îşi găseşte un rost şi un rol deosebit şi îşi găseşte locul potrivit în cadrul Arhiepiscopiei. Sigur, am înţeles că la început va fi deservit de o echipă multidisciplinară care va lucra mai mult pe bază de voluntariat. Sperăm însă că în anii viitori îngrijirea paliativă va face obiectul unui program naţional de sănătate, finanţat, dacă se poate, din asigurările de sănătate sau de la bugetul de stat, astfel încît această categorie, a bolnavilor oncologici aflaţi în fază terminală, să aibă un statut oficializat în sistem.

– Cîţi bolnavi de cancer există în prezent la nivelul judeţului Cluj?

– Incidenţa cancerului este în creştere, din păcate. De exemplu, dacă în 2008 erau înregistrate, la nivelul judeţului Cluj, 3.044 cazuri noi, în anul 2010 aveam deja 3.176 cazuri noi, deci încă 132 persoane nou îmbolnăvite în doi ani. În ceea ce priveşte numărul total al pacienţilor care au fost şi sînt în evidenţă în judeţul Cluj: dacă în anul 2008, de exemplu, erau 15.000, în 2011 erau 16.000, deci cu o mie de pacienţi mai mult. Sigur că aceste cazuri noi apar şi datorită faptului că incidenţa cancerului este în creştere, la nivel mondial, dar şi datorită faptului că depistarea cancerului se face mult mai eficient în judeţul nostru decît în altă parte.

– Potrivit unor date pe care ni le-aţi pus la dispoziţie, cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de deces şi în judeţul Cluj, numărul de decese fiind de 1.645 în 2008, 1.643 în 2009, 1.666 în 2010 şi 1.695 în 2011.

În acest context, credeţi că un centru de îngrijiri paliative de capacitatea celui deschis de Arhiepiscopia Clujului este suficient, dat fiind că aproximativ 1.600 de persoane ar avea anual nevoie de astfel de îngrijiri?

– Centrul de Îngrijiri Paliative nu va putea, sigur, să satisfacă toate nevoile în ce priveşte acest tip de îngrijiri, dar acest centru este un început şi încă un început bun. Aşa cum spuneam, este nevoie de o completare a serviciilor, pe acest palier.

Să nu uităm însă că îngrijirea paliativă nu se face numai în astfel de centre. Îngrijirea unui pacient aflat în faza terminală a bolii a început să se facă deja de mulţi ani, şi este vorba de îngrijirea la domiciliu, făcută de un personal specializat. Asta înseamnă că atît medici, cît şi psihologi, kinetoterapeuţi, asistenţi sociali, în funcţie de nevoi, se deplasează la domiciliul pacientului care necesită îngrijiri. Sînt şi fundaţii, dar sînt şi servicii specializate de îngrijiri la domiciliu, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, care, cu recomandare de la medic, asigură anumite tipuri de îngrijiri la domiciliu.

– S-a implicat, se va implica în vreun fel DSP Cluj în proiectul Arhiepiscopiei Clujului – acest Centru de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”?

– Dacă pe linia Ministerului Sănătăţii va fi dezvoltat un program în acest sens, sigur că ne vom implica. De fapt, ne-am şi implicat deja, pentru că nu de puţine ori am stat de vorbă cu Preasfinţitul Vasile Someşanul pe marginea acestui proiect, nu de puţine ori am fost la faţa locului şi ne-am consultat, deoarece acest centru, pînă să ajungă să ofere servicii de îngrijiri paliative, avea nevoie de circuite şi de dotările necesare pentru a putea fi autorizat şi acreditat.

– În ceea ce vă priveşte, veţi sprijini în vreun fel activitatea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”?

– Categoric, da! Ori de cîte ori vom fi solicitaţi şi vom putea  sau vom fi în măsură să oferim acel sprijin de care vor avea nevoie, o vom face!

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie