Directorii Arhivelor Diplomatice din UE s-au reunit la Cluj-Napoca

Reuniunea directorilor Arhivelor Diplomatice din Uniunea Europeană (EUDiA) a debutat ieri, la Cluj-Napoca, fiind pentru prima dată când această întâlnire se desfăşoară în România.

Potrivit şefului Arhivelor Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Doru Liciu, informaţia care poate fi obţinută prin intermediul studierii arhivelor capătă o deosebită importanţă mai ales în zilele noastre, când spaţiul public este invadat de ştiri false.

„Arhivele sunt deschise către public, dar din păcate publicul nu este foarte pasionat de istorie. Se mulţumesc cu poveşti spuse de alţii, dar noi vrem să îi facem pe oameni să vină la sursă, să vadă realitatea nefiltrată de alţii. De aceea, rolul istoricilor şi al arhiviştilor este foarte important în epoca aceasta a propagandei şi fake-news-ului, când oamenii interpretează evenimentele”, a declarat Doru Liciu.

Acesta a amintit că o parte a fondului arhivistic al Ministerului Afacerilor Externe va putea fi consultat, mult mai facil, online, începând din această vară, datorită procesului de digitizare a documentelor. Fiind prima întâlnire în România a EUDiA, în perioada mandatului ţării noastre la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, discuţiile vor viza, în timpul acestei reuniuni care va dura două zile, întărirea cooperării de specialitate, dar mai ales pe cea a cooperării la nivelul mai larg, al diplomaţiei academice şi culturale, în spiritul valorilor europene.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc marţi, în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, care a fost aleasă ca gazdă datorită tradiţiei sale în educaţie şi multiculturalism. Fostul director al Arhivelor Naţionale, Ioan Drăgan, a vernisat o expoziţie de documente istorice din patrimoniul filialei clujene a instituţiei.

Pe agenda manifestării care se defăşoară pe parcursul a două zile sunt prevăzute discuţii pe o tematică diversă, precum legislaţia arhivistică naţională şi europeană, rolul arhivelor diplomatice în dezvoltarea şi promovarea proiectului european, în special în combaterea propagandei şi a ştirilor false, organizarea de expoziţii şi publicarea unor volume de documente, digitalizarea documentelor de arhivă, utilizarea social media etc., care vor fi găzduite de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

De asemenea, vor avea loc vizite de documentare în vechile centre de locuire urbană datând din perioada romană – municipiul Turda (Potaissa) şi municipiul Alba-Iulia (Apulum), localităţi cu un rol important şi în istoria medievală şi modernă a Transilvaniei, culminând cu Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia de la 1 Decembrie 1918.

Arhivele Diplomatice ale statelor membre şi instituţiilor Uniunii Europene sunt reunite în cadrul unui grup de lucru denumit Arhivele Diplomatice ale Uniunii Europene (European Union Diplomatic Archives – EUDiA), în vederea consultării şi cunoaşterii celor mai bune practici pentru conservarea şi consultarea documentelor diplomatice naţionale şi europene.

Grupul de lucru s-a constituit în anul 1987 sub numele de Grupul Directorilor Arhivelor Ministerelor Afacerilor Externe ale Uniunii Europene (Group of Directors of the Archives of the EU Ministries of Foreign Affairs), întrunindu-se periodic de obicei sub coordonarea fiecărui stat membru care deţine Preşedinţia Consiliului UE (o excepţie a constituit-o Bulgaria, în 2018). Din 2009 şi-a schimbat numele în cel actual şi a adoptat un logo individual.

Articole din aceeasi categorie