Din „Dor de Horea”, sărbătoare la Poiana Horii

Poiana-Horii-1Cîteva sute de oameni au participat, duminică, la Poiana Horii, la cea de-a doua ediţie a manifestării „Dor de Horea”, organizată de Primăria şi Consiliul local Beliş la bustul eroului, dezvelit  un an în urmă în satul aflat la graniţa cu judeţul Alba.

„Două sînt marile datorii pe care noi, ca buni români şi ca buni creştini, le avem faţă de eroii şi înaintaşii noştri. Prima este aceea de a-i cinsti pe cei care au pus mai presus de orice, chiar de propria lor viaţă, dragostea de neam şi ţară, de dreptate şi libertate. Pămîntul Poiana-Horii-4este stropit de sîngele lor. Osemintele lor sînt împrăştiate pretutindeni. Sufletele lor ne privesc din ceruri, iar faptele lor au fost consemnate de istorie.

Cea de-a doua datorie este aceea de a face pildă pentru cei care vin în urma noastră, prin tot ceea ce facem: vorbă, faptă, gînd şi prin tot ceea ce sîntem; şi, totodată, să lăsăm urmă pe pămînt” – a spus, după slujba de parastas oficiată la bustul lui Horea, preotul Ioan Petran.

Părintele Ioan Petran a sfinţit, duminică, şi troiţa amplasată – din Poiana-Horii-2iniţiativa domniei sale şi a unui grup de localnici – lîngă bustul lui Horea.

„Slujba parastasului pe care am săvîrşit-o astăzi spre iertarea păcatelor şi odihna veşnică a lui Horea, unul dintre cei mai de seamă români, trăitor pe aceste meleaguri, şi sfinţirea troiţei, dăltuită în lemn de gorun, ca să dăinuie peste ani, sînt dovezi şi mărturii de credinţă şi românism. Bunul Dumnezeu să ne primească ruga, să binecuvînteze ţara noastră şi satul acesta şi pe toţi cei care au trudit pentru ca acest eveniment din viaţa satului şi a comunei noastre să fie cu adevărat o sărbătoare” – a spus părintele Petran, la finalul slujbei.

De la bustul lui Horea manifestarea s-a mutat pe platoul din faţa magazinului, unde a urmat un spectacol folcloric de înaltă ţinută, organizat de Primăria şi Consiliul Local Beliş în colaborare cu echipa Favorit TV. Nu înainte însă ca Poiana-Horii-6primarul Viorel Crainic, deputatul Corneliu Olar şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, să adreseze cîteva cuvinte participanţilor.

„Dvs, cei din Poiana Horii, aţi fost cei dornici de a-l sărbători aici pe marele nostru erou local, zonal, naţional, aşa cum îl sărbătorim şi pe Avram Iancu, la Crucea Iancului. Vorbeam cu un primar de pe-aici, că trebuie să facem mai mult pentru eroii noştri. Să facem mai mult pentru noi. Să ne iubim între noi, chiar dacă noi, parlamentarii şi oamenii politici sîntem păcătoşi, trebuie să recunoaştem. În numele parlamentarilor – să nu jignesc pe nimeni! -, trebuie să vă cer scuze pentru cele întîmplate în România în ultimele trei luni. Vinovaţi sîntem toţi, dragii mei! Toţi oamenii politici! Nu Poiana-Horii-5poate spune unul că-i mai vinovat altul. N-aş vrea să dau nume aici, că poate v-aş face să urlaţi, iar eu vreau astăzi să rîdeţi, să vă bucuraţi de sărbătoare” – a spus Olar, pe scena amplasată în centrul satului.

La rîndul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, a mulţumit locuitorilor comunei Beliş pentru „încrederea acordată actualei echipe politice” prin votul din iunie. „Sînt mandatat să vă spun astăzi, aici, în Poiana Horii, că vom face în aşa fel încît, la finalul mandatului nostru, dvs să spuneţi: Nu am greşit Poiana-Horii-3votînd această nouă echipă!” – a spus Oleleu.

Spectacolul folcloric a fost deschis de tulnicăreasa Lucreţia Trif, din Dealu Negru. O adevărată surpriză (încîntătoare surpriză!) au fost copiii din Ansambul de dansuri al Şcolii Generale Beliş, ansambu care, cu încă un pic de efort, are toate şansele să ajungă de top. Alte două talente locale – interpretele de muzică populară Anca Matiş şi Ioana Petran – au cules ropote de aplauze.

Spectacolul a continuat pînă tîrziu, pe scenă evoluînd – spre încîntarea participanţilor – Mariana Morcan, Ansamblul folcloric din Mărişel şi o seamă de alte vedete ale Favorit TV.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie