Dezbatere pentru modificarea regulamentului de ocupare a locurilor din creşele din municipiu

Clujenii sunt aşteptaţi, astăzi, să participe, începând cu ora 17, la dezbaterea organizată în sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca pe tema înscrierii, repartizării şi departajării copiilor în creşele administrate de Centrul Bugetar de Administrare Creşe.
Potrivit noului regulament, ce va fi dezbătut miercuri, la repartizarea copiilor în creşe, vor avea prioritate părinţii care au domiciliul stabil în municipiul Cluj-Napoca. Astfel, în cazul familiilor biparentale, fiecărui părinte care are domiciliul în municipiul Cluj-Napoca i se vor aloca 5 puncte, în timp ce fiecărui părinte care are o viză de reşedinţă în municipiul Cluj-Napoca i se va aloca doar 2 puncte. În ceea ce priveşte familiile monoparentale, părintelui unic care are domiciliul în municipiul Cluj-Napoca i se va aloca 10 puncte, în timp ce părintelui cu viză de flotant în Cluj-Napoca va primi doar 4 puncte.
De asemenea, în cazul punctajelor egale, departajarea se va face pe baza unor criterii precum domiciliul ambilor părinţi şi data încetării concediului de îngrijire a copilului. Astfel, vor avea prioritate la repartizare copiii care au ambii părinţi cu domiciliul în Cluj-Napoca. În ceea ce priveşte data reluării activităţii, departajarea se va face în funcţie de ordinea cronologică a reluării activităţii părintelui care a beneficiat de concendiu de îngrijire copil.
Amintim că după repartizarea copiilor în creşe – când peste 900 de copilaşi au rămas pe dinafară din cauza faptului că locurile în creşele din municipiu au fost insuficiente – părinţii nemulţumiţi s-au prezentat la şedinţa de Consiliu Local pentru a protesta, solicitându-i primarului Emil Boc schimbarea regulamentului de admitere în creşe. Aceştia le-au explicat autorităţilor locale că mulţi părinţi care locuiesc în Floreşti şi-au făcut viză de flotant pentru a-şi înscrie copiii la creşele din municipiu şi potrivit regulamentul actual – care urmează să fie modificat în urma dezbaterii au obţinut punctaje superioare, ocupând astfel locurile la creşele din Cluj-Napoca. „În municipiul Cluj-Napoca numărul solicitărilor de înscriere la creşă este mult mai mare decât numărul locurilor libere. În anul 2018, au fost disponibile 570 de locuri şi s-au depus 1475 de dosare de înscriere. Având în vedere faptul că actualul proces de înscriere, repartizare şi departajare nu mai corespunde nevoilor actuale, a apărut necesitatea elaborării şi implementării unui regulament care să prevadă detaliat modul de desfăşurare a întregului proces de înscriere”, se arată în documentul privind modificarea regulamentului.
“Vor mai fi în jur de 80 de locuri suplimentare pe care le vom putea atribui în luna septembrie. De asemenea, mai sunt în construcţie alte două noi creşe care să vină să completeze locurile actuale şi evident conlucrăm cu Floreşti, Baciu şi Apahida unde deja există o cerere în creştere de locuri în creşă, ca şi acolo să se construiască aceste unităţi sociale pentru a putea face faţă cerinţelor existente. Noi singuri nu vom putea face faţă la toate solicitările care sunt în Floreşti, Baciu, Apahida sau comunele învecinate şi trebuie să găsim un plan integrat. Legea nu îmi permite să intervin cu un milimetru de decizie pe ceea ce înseamnă comunele din preajmă. Nu pot eu să decid ce se construieşte acolo. În baza flotantului au dreptul legal să intre într-un regim care să beneficieze de un loc la creşă. Şi atunci creează o presiune suplimentară pentru cei care sunt cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca şi evident se diminuează numărul de locuri. Avem o modificare de regulament, facem şi dezbatere publică, după care va fi o şedinţă de Consiliu Local care va vota acest regulament”, a precizat primarul Emil Boc, la un post de radio local.
Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie