Dezbatere pe tema bugetului: Ce îşi doresc clujenii pentru oraşul lor

Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca a găzduit dezbaterea privind bugetul oraşului nostru, pe anul 2020.

Reprezentanţii municipalităţii, respectiv primarul Emil Boc şi cei doi viceprimari, Dan Tarcea şi Olah Emese, au preluat astfel o serie de propuneri pe ceea ce înseamnă politicile publice în domeniul sănătății, al spațiilor verzi, domeniul locuirii, investițiilor și nu în ultimul rând, propuneri cu privire la eficientizarea cheltuirii banului public. Toate acestea se vor regăsi în proiectul de buget care va fi înaintat Consiliului local.

“Am subliniat faptul că absorbția fondurilor europene reprezintă în continuare o prioritate majoră. În acest sens, la fiecare 1 LEU plătit de clujeni prin taxe și impozite locale, Primăria Cluj-Napoca atrage peste 2,5 LEI din fonduri europene”, a declarat Emil Boc.

Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca în acest an este în valoare de 353.237.996 euro, mai mare cu 8,31% în 2020 față de anul 2019.

Obiectivul general este creșterea în continuare a calității vieții în municipiu – educație, sănătate, descongestionarea traficului, infrastructură, mediu, transport în comun nepoluant, spații verzi, arte și industrii creative, dinamism multicultural. Astfel, în 2020 rămân direcții cheie digitalizarea administrației publice locale și susținerea proiectelor de dezvoltare a Clujului. De asemenea, și prin acest buget se urmăreşte consolidarea statutului Clujului de puternic centru de inovare în România și centrul și estul Europei, al statutului de start-up city și oraș de referință prin calitatea serviciilor din toate domeniile (sănătate, servicii bancare și altele).

Astfel, dintre cele mai importante proiecte ale municipalității, anunţate în urmă cu câteva săptămâni reamintim: introducerea în circulaţie a 12 noi tramvaie achiziţionate din fonduri europene; finalizarea a patru noi parkinguri: finalizarea modernizării şi lărgirii străzii Bună Ziua, a modernizării străzilor Regele Ferdinand – Tipografiei – Emile Zola – Sextil Puşcariu şi a primei străzi „smart” din România – strada Molnar Piuariu; finalizarea documentaţiilor tehnice şi de urbanism necesare pentru Centura metropolitană a Clujului; continuarea procedurilor legale pentru proiectul multianual Metrou şi tren metropolitan; finalizarea lucrărilor la reabilitarea Turnului Pompierilor şi finalizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea zonei străzii Kogălniceanu; începerea lucrărilor la reabilitarea Parcului Feroviarilor, a Parcului 14 Iulie, a Parcului Ştefan cel Mare şi la extinderea skate parcului Rozelor; finalizarea modernizării şi reabilitării termice a Spitalului Municipal prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri europene şi sprijinirea cu fonduri de la bugetul local a celorlalte spitale clujene, precum si achiziţionarea unei noi ambulanţe cu dotări de ultimă generaţie pentru SMURD Cluj (punct medical avansat).. Nu în ultimul rând, dintre priorităţi mai amintim continuarea lucrărilor de amenajare a platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere – cel puţin încă 100 de platforme, continuarea proiectului pentru cartierul Sopor (250 de hectare), primul cartier realizat prin concurs de soluţii sau continuarea dezbaterilor publice desfăşurate în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie