Despre Europa şi conectarea energetică

AFP
Preşedintele francez Emmanuel Macron va efectua prima sa vizită în Spania şi în Portugalia, ţări care împărtăşesc dorinţa sa de a relansa Europa, dar care se aşteaptă ca Parisul să le ajute să se conecteze la reţelele europene de electricitate şi de gaz.Macron, care se îndepărtează astfel de afacerea Benalla, cea mai gravă criză politică de la începutul mandatului său, va discuta cu noul premier socialist spaniol Pedro Sanchez. Şeful guvernului spaniol, venit la Paris la 23 iunie imediat după ce a ajuns la putere, este decis să joace un rol mai vizibil decât predecesorul său Mariano Rajoy pe scena internaţională.
Cei doi lideri “au o relaţie extrem de strânsă”, a precizat Palatul Elysée, care a adăugat că în privinţa viitorului zonei euro “convergenţa este aproape totală”.
Preşedinţia franceză a salutat voinţa lui Pedro Sanchez de “a fi implicat în dosarele europene”, în contextul în care Parisul nu are sprijin suficient pentru ambiţia sa de a relansa Uniunea Europeană.
Madridul şi Parisul sunt de asemenea apropiate şi în dosarul privind migranţii, propunând în comun crearea de “centre închise” pentru gestionarea venirii acestora pe teritoriul european.
Chestiunea este sensibilă în Spania, unde au ajuns mai mulţi migranţi decât în Italia în acest an, cu 18.000 de sosiri pe mare de la 1 ianuarie, comparativ cu 6.500 pentru aceeaşi perioadă din 2017, conform Agenţiei ONU pentru Migraţii (OIM).
În cursul serii de joi, Emmanuel Macron va fi invitat la un dineu oficial de către Regele Felipe la Palatul Regal, în prezenţa a circa 70 de persoane.
Vineri, la Lisabona, după un dejun cu premierul socialist Antonio Costa, la putere de la sfârşitul lui 2015, Emmanuel Macron va participa cu el, cu Pedro Sanchez şi cu responsabili ai UE la un al doilea summit privind interconexiunile electrice între Peninsula Iberică şi restul Europei.
“Aşteptăm de la acest summit proiecte concrete pentru ca Peninsula Iberică să nu mai fie un fel de insulă în Europa din punct de vedere energetic”, a declarat marţi la Madrid ministrul portughez al afacerilor externe, Augusto Santos Silva, în prezenţa colegului său spaniol Josep Borrel. Semn al unor divergenţe, Palatul Elysée nu vorbeşte decât de conexiuni electrice, în contextul în care Madridul şi Lisabona şi-ar dori de asemenea şi conectarea gazoductelor.
Cu ocazia acestui summit, va fi confirmat proiectul “Golful Gasconiei”, pentru o legătură de curent continuu, de o capacitate de 2.000 MW, pe circa 370 km, în principal submarină, între coastele departamentului Gironde, în sudul Franţei, şi nordul Spaniei. Comisia Europeană va debloca suma record de 578 de milioane de euro pentru a sprijini acest proiect, care ar urma să intre în funcţiune în 2025. Portugalia, care dispune de un excedent de producţie de electricitate, ar putea de asemenea să exporte şi dincolo de Spania dacă interconexiunile se vor dezvolta aşa cum prevede Comisia Europeană.
Spania, care importă gaz din Algeria, susţine un proiect de gazoduct care ar lega Catalonia de Franţa. Însă “francezii se opun ferm, iar viabilitatea sa nu este clară”, a spus Gonzalo Escribano, expert al Institutului Elcano. “Nu mă aştept la o deblocare în chestiunea gazului. Aici dezbaterea va fi dură”, a adăugat el.
Emmanuel Macron va participa în cursul dimineţii de vineri la o “consultare cetăţenească” privind viitorul Europei, în prezenţa a numeroşi tineri şi a premierului Costa.
Aceste dezbateri, propuse de Emmanuel Macron într-un discurs în septembrie 2017, urmăresc să restabilească încrederea faţă de UE, în perspectiva alegerilor europene din 2019 şi în contextul ascensiunii populismelor.
Cu Spania şi Portugalia, preşedintele francez va ajunge astfel la 20 de ţări din UE vizitate de la alegerea sa. El îşi va continua turneul în Danemarca şi Finlanda la sfârşitul lunii august.

Articole din aceeasi categorie