Deşi se află sub control judiciar, Instanţa îi dă voie Annei Horvath să iasă din ţară pentru a-şi petrece concediul la Balaton

• Şi dacă nu mai vine?! •

Toate probele şi actele de urmărire penale din dosarul în care în care fostul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupţie şi spălare de bani au fost întocmite cu respectarea normelor legale. Aceasta a fost concluzia judecătorului de cameră preliminară de la Curtea de Apel Cluj după ce a verificat legalitatea probelor din dosar, dispunând astfel începerea procesului în luna septembrie.

Anna Horvath a fost trimisă în judecată în luna decembrie a anului trecut printr-un rechizitoriu întocmit de procurorii DNA Cluj. Fostul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca este acuzat de trafic de influenţă şi spălare a banilor. În aceeaşi cauză a mai fost deferit instanţei şi omul de afaceri Fodor Zsolt, fiind acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare a banilor. Potrivit rechizitoriului, în perioada februarie – mai 2016, Anna Horvath, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj Napoca, şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care Fodor Zsolt avea interese economice. „Derularea acestor proiecte imobiliare presupunea obţinerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unor certificate de urbanism, confirmarea avizelor de oportunitate, concesionarea unei suprafeţe de teren, eliberarea autorizaţiilor de construire etc. La data de 13 mai 2016, pentru demersurile pe care le-a făcut pe lângă funcţionari cu atribuţii în domeniul urbanismului şi autorizării lucrărilor de construcţii, inculpata Horvath Anna i-a pretins omului de afaceri procurarea şi remiterea unui număr de 60 de abonamente (având o valoare totală de circa 20.000 lei) la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere ulterior ca stimulent voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale la alegerile locale”, se arată în rechizitoriu. Procurorii susţin că Horvath şi Fodor au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma unui contract de sponsorizare, încheiat între o societate administrată de inculpatul Fodor Zsolt şi o firmă „agreată” de inculpata Horvath Anna.

Întrucât, a fost pusă sub control judiciar încă de la declanşarea cercetărilor, 11 octombrie 2016,, Anna Horvath nu şi-a mai putut exercita atribuţiile de viceprimar, ceea ce a determinat-o să-şi dea demisia în luna martie a.c.

Toate probele din dosar au fost administrate legal

După mai bine şapte luni de verificări în cameră preliminară, judecătorul a ajuns la concluzia că probele din dosar au fost administrate legal, dispunând începerea procesului în data de opt septembrie 2017.

Totodată, acelaşi judecător a decis prelungirea controlului judiciar în cazul Annei Horvath pe motiv că încă subzistă elementele care au stat la baza acestei măsuri. Judecătorul a fost însă îngăduitor în cazul cererii fostului vicepreimar de a se deplasa în afara României, permiţîndu-i ca în perioada 29.08.2017-6.09.2017 să meargă în Ungaria pentru a-şi petrece concediul de odihnă la Holiday Park Balaton. „Respinge cererea inculpatei de revocare a măsurii controlului judiciar. În baza art.215 alin.9,8 C.p.p. admite cererea inculpatei şi încuviinţează ca, în perioada 29.08.2017-6.09.2017 aceasta să se deplaseze în afara României, respectiv în Ungaria pentru a-şi petrece concediul de odihnă la Holiday Park Balaton H607.2, 8237 Tihany, Ungaria”, a consemnat instanţa Curţii de Apel Cluj.

Această derogare a instanţei faţă de Anna Horvath este cel puţin curajoasă deoarece nu-i exlus ca vicepreşedintele UDMR în relaţia cu autorităţile locale să nu se mai întoarcă în România, mai ales că aceasta se bucură de o mare susţinere din partea oficialilor de Budapesta.

Precizăm că în contextul cercetărilor, UDMR şi oficiali ai statului ungar au încercat să acrediteze ideea că Anna Horvath ar fi nevinovată şi că de fapt aceasta ar fi persecutată de autorităţile române prin metode aparent legale. Pentru a-şi arăta solidaritatea cu fostul viceprimar, statul ungar i-a acordat, săptămâna trecută, un premiu pentru modul în care „a reprezentat Ungaria în lume”. „Este datoria Ungariei să îşi protejeze cetăţenii din întreaga lume, inclusiv etnicii maghiari “care sunt persecutaţi în România prin metode aparent legale”, a declarat recent vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, în cadrul ceremoniei de premiere desfăşurată la Parlamentul de la Budapesta. Unsprezece persoane, printre care şi Anna Horvath au fost premiate pentru reprezentarea emblematică a Ungariei în lume. Vicepremierul Ungariei a amintit situaţia etnicilor ungari din România, care “sunt persecutaţi şi se află sub atac continuu, prin intermediul unor metode aparent legale”. “Această tendinţă nu s-a încheiat… de aceea printre persoanele premiate în acest an se numără fostul viceprimar al oraşului Cluj-Napoca, Anna Horvath, pentru a ne arăta susţinerea faţă de ea”, a spus Semjen.

Revenind la posibilitatea ca Anna Horvath să nu se mai întoarcă în România, trebuie spus că nu ar fi primul caz în care un lider UDMR ar încerca să scape de justiţiei, adăpostindu-se în Ungaria. De aproape doi ani, Ungaria refuză să îl predea autorităţilor judiciare din România pe fostul deputat UDMR, Marko Attila, acuzat că a produs bugetului de stat, împreună cu alte 11 persoane, un prejudiciu care se ridică la 89 de milioane de euro. Marko Attila a făcut parte din comisia care a dispus acordarea unor despăgubiri „umflate”, de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

După ce a fost pus sub acuzare, Marko Attila a fugit în Ungaria, unde premierul ţării vecine, Viktor Orban, i-a promis sprijin şi protecţie. Cu alte cuvinte, că nu va fi extrădat. Între timp, în România, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul parlamentar. În plus, pe numele acestuia a fost emis un mandat de arestare în lipsă, care nu a fost pus niciodată în aplicare.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie