Depistarea markerilor tumorali, decontată

Aproximativ 60,000 de noi cazuri de cancer s au înregistrat în România anul trecut, situația fiind de-a dreptul îngrijorătoare, atrag atenția specialiștii în medicină.

Luni a fost adoptat în ședința comună a Comisiilor de Sănătate ale celor două camere din Parlamentul României un amendament privind depistarea markerilor tumorali.

Aceasta va fi decontată de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și va exista un program distinct al Ministerului Sănătății. Markerii tumorali sunt substanțe produse de celulele cancerigene sau de alte celule care se găsesc în organism și sunt responsabile de apariția cancerului sau a altor tumori benigne.

“Luni a fost formulat și adoptat un amendament pentru a exista un program național pntru depistarea markerilor tumoral. Odată diagnosticați pacienții erau trimiși să își plătească analizele din buzunar, cele care stabilesc ce tip de celulă și ce tip de receptori au celule respective, pentru că în funcție de asta i se prescrie pacientului tratamentul oncologic. Depistarea acestor markeri va fi decontată de Casa Națională de Asigurări”, a declarat senatorul clujean Laszlo Attila, președinte al Comisiei de Sănătate din camera superioară a Parlamentului.

Statisticile privind cauzele de deces din cauza cancerului pe anul 2018 arată astfel: pe locul întâi a fost cancerul pulmonar, urmat de cel de col uterin.

„Situația statistică privind cazurile de cancer este îngrijorătoare, pentru că și anul trecut numărul lor a crescut-au fost aproximativ 60.000 de cazuri noi. În cadrul conferinței PRIA care a avut loc recent a fost prezentată o statistică privind și cauzele de deces din cauza cancerului. Pe locul întâi este cancerul pulmonar, apoi cel de col uterin și, de colon. În continuare pacienții ajung foarte târziu sau cazurile sunt depistate târziu. A fost lansat un apel de a accelera punerea în practică a planului național de control al cancerului, care are șapte etape, să punem la punct și să generalizăm screening-ul.

Prioritare sunt completarea programelor naționale toate, nu doar cel privind oncologia, astfel încât să fie incluse toate investigațiile care sunt necesare pentru diagnostic, respectiv pentru urmărirea pacienților, pentru a nu mai ajunge în situația în care se merge la control se fac anumite analize care nu sunt decontate de Casă.

De asemenea, cred că foarte important este să nu mai ajungem în situații în care există un număr pacienți pentru tratamentul curativ și pentru urmărirea lui un număr mai mic, de exemplu, operați 100, dar decontări pentru urmărirea cronică doar 50”, a mai explicat senatorul clujean.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie