Dejul se pregăteşte de festival

În perioada 14-17 mai, la Dej se va desfăşura Festivalul Naţional de Teatru Francofon pentru Elevi – FRANTHOUSIASME, ediţia a XII-a, eveniment care mobilizează întreg oraşul, în dorinţa de a fi o gazdă primitoare pentru francofonii sosiţi din toată ţara. Iniţiatorul şi directorul acestei manifestări de Lucian-Iosip-1anvergură este profesorul Lucian IOSIP, care, în avanpremieră, a avut amabilitatea să ofere cîteva informaţii legate de festival.

– Aşadar, cum se anunţă ediţia din acest an?

– Deocamdată, se anunţă bine… cel puţin ca participare. Avem 15 trupe înscrise în festival, plus o trupă hors concours care va evolua în spectacolul de deschidere programat pentru joi, 14 mai. Sigur, am avut şi ediţii mai bogate, cu 20, 30, chiar cu 45 de trupe participante, din 32 de judeţe, dar în ultimii ani media trupelor acceptate a fost de 15-18, dat fiind că nu este uşor să asiguri masa şi cazarea pentru trei sute, patru sute de copii prezenţi în festival. La care se adaugă profesorii coordonatori şi juriul. Efortul organizatoric este foarte mare, la fel şi cel financiar. Din fericire, Primăria şi Consiliul local Dej sînt principalii noştri susţinători, la care se adaugă sprijinul deloc neglijabil oferit de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Consiliul Judeţean Cluj şi, desigur, Institutul Francez Cluj, care va fi reprezentat la Franthousiasme-1festivitatea de deschidere de Benoît Bavouset, directorul institutului.

– Cum staţi cu partenerii implicaţi în organizare şi cine face parte din juriul festivalului?

– Principalul organizator este Clubul Copiilor din Dej, prin directorul instituţiei, prof. Vasile Ţîra şi prof. dr. Loredana Tomşa, care este şi director artistic al festivalului. Lor le revine meritul major în tot ce ţine de partea administrativă şi deloc simplă a festivalului, de la cazare şi pînă la tipărirea afişelor, diplomelor şi organizarea concursului de desene „Franţa în imaginaţia copiilor”, la care participă anual peste două sute de copii din ţară şi care a devenit o componentă importantă a acestei manifestări consacrate francofoniei. Pe urmă, cum spuneam, principalul partener este Primăria municipiului Dej, sub auspiciile căruia se desfăşoară întreg festivalul, cu susţinerea directă a primarului Costan Morar, dar la fel de importanţi sînt şi ceilalţi parteneri tradiţionali şi sponsori, fără de care ar fi aproape imposibil să ne descurcăm: Cercul Militar, unde au loc spectacolele, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, care oferă spaţiile de cazare şi masa, Centrul Cultural „Arta”, unde „se deschide şi se închide festivalul”, Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, Şcoala Lucian-Iosip-2Gimnazială „Mihai Eminescu”, Cofetăria „Lemnul Verde”, Tipografia „Vobiscum”, Biroul Notarial Viorica Moldovan, Genţiana srl, Clarus-impex srl etc.

În ce priveşte juriul, la fel ca şi în anii precedenţi, va avea în componenţă oameni de teatru şi oameni de cultură, francezi şi români, cu experienţă în concursurile teatrale pentru elevi. Un juriu chemat să aprecieze atît talentul artistic al elevilor, cît şi buna lor exprimare în limba franceză. Astfel, anul acesta, preşedintele juriului este François Pinte (Belgia), actor şi animator de ateliere teatrale francofone în cadrul festivalurilor din reţeaua ArtDRALA. Membrii juriului sînt: Patrick Fizet, primarul localităţii Fouilloy (Franţa), Marie-Anne Fizet-Gorin, vicepreşedinta Comitetului de Înfrăţire Beauvais (Franţa), Pierre Ferrey reprezentant al Institut Francez Cluj, Basile Gorin, membru al Comitetului de Înfrăţire Beauvais şi, nu în ultimul rînd, dumneavoastră, o „veterană frantuziastă”. Iar dacă tot vorbim de juriu, profit să subliniez că prezenţa delegaţiei franceze din Beauvais se înscrie în promovarea relaţiilor culturale dintre Dej şi Beauvais, oraş cu care sîntem în curs de înfrăţire şi cu care am derulat deja cîteva proiecte culturale şi educative importante.

– Domnule profesor, sînteţi şi coordonatorul trupelor de teatru „Intermezzo”, „Les Rigolos” şi „Arlequin”, acesta din urmă cea mai tînără sosită în francofonie… Cum reuşiţi să faceţi faţă la toate aceste solicitări?

– Punîndu-mi inima la bătaie… ad literam! Glumesc, desigur, deşi problemele cardiace nu mă ocolesc. Aşa că, voi spune: cu mult suflet! În 2003, cînd am pornit în această mare aventură, nu ştiam exact ce se va întîmpla şi e bine că n-am ştiut! Am pornit de la premiza că elevii de gimnaziu din România, spre deosebire de liceeni, nu aveau un festival francofon care să le permită să joace pe scenă şi să se exprime în limba lui Voltaire. Prima trupă dejeană înscrisă în acest nou festival a fost, „Les Franthousiastes”, Franthousiasme-2înfiinţată la Şcoala „Mihai Eminescu”. Ajungînd liceeni, foştii frantuziaşti au dorit să-şi continue activitatea teatrală, aşa că am înfiinţat trupa „Intermezzo” a Colegiului Naţional „A. Mureşanu”, după care a urmat „Les Rigolos”, la Clubul Copiilor şi, în fine, începînd cu acest an, trupa „Arlequin”, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Casei Municipale de Cultură. Dat fiind că Dejul este un pol al francofoniei – apreciere făcută de Excelenţa Sa Philippe Gustin, ex Ambasador al Franţei în România, prezent la Dej cu prilejul ediţiei jubiliare a festivalului -, există interes din partea copiilor, din partea profesorilor şi a părinţilor pentru teatrul în limba franceză, mai ales că aproape toate trupele au avut ieşiri în străinătate, la festivaluri internaţionale de gen. În consecinţă, anul acesta avem 6 trupe dejene în festival, dintre care două sînt la prima lor participare.

– Aţi spus „mult suflet”. Numai atît? Timpul, energia consumată, nu se pun?

– Oh, ar fi multe, dar să-i înveţi pe copii să iubească teatrul şi limba franceză şi să te bucuri de bucuria lor cînd sînt pe scenă, merită tot efortul… Iar la sfîrşit, cînd tragi linie şi contabilizezi efortul investit şi succesul obţinut, importantă rămîne pasiunea cu care faci, ceea ce faci…

– Nu-mi rămîne decît să vă urez succes. Mult succes, Franthousiasme 2015!

M.Vaida

Articole din aceeasi categorie