De ce reducerea TVA la alimente este o măsură benefică, atît pentru populaţie, cît şi pentru statul român

Cornel ItuPotrivit tuturor statisticilor, bugetul pe care românii îl alocă hranei este cel mai mare, comparativ cu celelalte cheltuieli. Spre deosebire de alte ţări civilizate, în România, raportat la cîştigul mediu, mîncarea – chiar şi cînd vorbim de un coş cu produse banale – poate fi considerată un lux, ţinînd cont de faptul că românii îşi cheltuie pentru mîncare cam jumătate din venit.

Măsura instituirii unui TVA de 9% la toate alimentele a stîrnit vii controverse, atît în rîndul politicienilor, cît şi în cadrul societăţii civile. Ba că e sustenabilă, ba ca nu e, ba că e o măsură populistă…Stînd de vorbă cu deputatul PSD Cornel Itu, realizăm că există toate premisele ca această măsură să reducă, dacă nu să chiar elimine din societatea românească, noţiunea de „flămînd”, sau de copil subnutrit. În plus, ea va aduce după sine o diminuare a evaziunii fiscale în industria alimentară. Deci, o populaţie mai bine hrănită şi bani mai mulţi la buget. În rîndurile ce urmează deputatul Cornel Itu explică aceste afirmaţii.

Reporter: Anunţul făcut de premierul Victor Ponta, privind reducerea TVA de la 24% la 9%, la toate alimentele, începînd cu luna iunie a acestui an, a generat multă bucurie pentru români, dar şi discuţii privind sustenabilitatea unei asemenea măsuri. Ce resurse va găsi Guvernul pentru ca această reducere substanţială să fie aplicată cu succes?

Cornel Itu: Guvernul Ponta a anunţat o măsură în perfect acord cu politica de stînga pe care şi-a asumat-o din 2012. Reducerea TVA la alimente este o necesitate pentru un popor care în momentul de faţă cheltuieşte între 40-60% din venitul său lunar pe produse alimentare şi băuturi nonalcoolice, acest procent reprezentînd cea mai mare pondere la nivelul Uniunii Europene.

Avem deja experienţa reducerii TVA la pîine şi produse de panificaţie, care s-a dovedit a fi un succes al Guvernului Ponta. După un an de la reducerea TVA de la 24% la 9% la aceste produse s-a înregistrat o scădere a evaziunii fiscale cu 20%. Un alt efect al acestei măsuri a fost că producţia fiscalizată de făină şi pîine a crescut cu 19%. Drept urmare, premierul Victor Ponta a introdus pe agenda politică o nouă ţintă, mult aşteptată de producători, dar mai ales de consumatori, respectiv reducerea TVA şi la alte produse agroalimentare, precum carnea, fructele şi legumele. Acum a sosit momentul pentru a pregăti şi a aplica această promisiune. Cred că este o dovadă cît se poate de clară că PSD are un plan riguros de guvernare, o strategie bine definită şi orientată spre binele românilor.

Rep: Ce efecte va avea această reducere a TVA în buzunarele românilor? Dar în plan economic?

C.I.: De această scădere a TVA la alimente va beneficia întreaga populaţie, dar cel mai mult o vor simţi românii cu venituri mici, pentru care coşul zilnic reprezintă cea mai mare cheltuială. Este o măsură politică, economică, dar în primul rînd o dovadă de grijă şi de respect al PSD faţă de oameni. Cheltuind mai puţin pentru hrana zilnică, un pensionar va putea să-şi acopere cu acei bani medicamentele, iar un salariat ar putea să cumpere alte lucruri care-i sînt necesare. Practic, vorbim de o creştere a nivelului de trai al populaţiei. Din punct de vedere economic, este evident că această scădere a TVA va duce la consolidarea consumului. Iar prin această consolidare a consumului, producătorii şi comercianţii vor înregistra un profit mai mare, aşadar vor avea mai multe resurse financiare pentru investiţii, noi angajări, şi, de ce nu?, pentru majorarea salariilor. Practic, vor fi mai mulţi bani în economia reală, iar faptul că Guvernul Ponta merge constant în această direcţie ar trebui să bucure pe toată lumea. Nu putem fi competitivi pe plan extern fără o economie consolidată, sănătoasă.

Rep: Va reuşi această măsură economică să reducă evaziunea fiscală?

C.I.: Revin, şi amintesc experienţa reducerii TVA la pîine, unde rezultatul a fost scăderea evaziunii fiscale. În cazul acestei ample reduceri a TVA, se estimează o scădere a evaziunii cu pînă la 40%, poate mai mult, în cazul în care ANAF îşi desfăşoară activitatea în mod serios, profesionist, evident, fără exagerări, pentru că şi investitorii, producătorii, comercianţii trebuie respectaţi şi sprijiniţi. Totodată, comercianţii vor trebui să fie supravegheaţi, în special cei mari, lanţurile de supermarket-uri, hipermarket-uri, pentru că şi-au luat angajamentul că această măsură de scădere a TVA se va reflecta în preţurile de la raft.

Rep: Guvernul a pregătit un nou Cod de procedură fiscală, care anunţă multe măsuri bune, o relaxare binevenită pentru cei care desfăşoară activităţi economice. Ce măsură ar urma, în mod firesc, celei de reducere a TVA la alimente?

C.I.: Premierul Victor Ponta a anunţat de curînd că avem o colectare mult peste aşteptări a veniturilor la bugetul de stat. Este vorba de aproximativ 3 miliarde, 3 miliarde şi jumătate de lei în plus faţă de ceea ce era prevăzut în program. Această situaţie permite Guvernului să ia măsuri de relaxare fiscală. Dacă lucrurile merg bine, şi eu am convingerea că merg în această direcţie, ne aşteptăm ca din 2016 să scadă TVA-ul general de la 24% la 20%. Evident, această relaxare fiscală trebuie să aducă şi mai mulţi bani în economia reală, iar din colectări să se direcţioneze mai multe fonduri către sănătate, învăţămînt, investiţii, pentru o Românie puternică, aşa cum ne-o dorim.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie