Data alegerilor locale, aproape „bătută în cuie”

Premierul Ludovic Orban a anuntat sâmbătă că Guvernul pe care-l conduce va adopta în şedinţa de săptămâna aceasta proiectul de lege prin care se propune ca alegerile locale să aibă loc în data de 27 septembrie 2020. După adoptarea lui, proiectul va ajunge în Parlament, unde ar putea trece fără emoții, pentru că puterea și opoziția par să cadă de acord pe acest subiect.

„Propunerea noastră pentru data alegerilor va fi 27 septembrie. După promulgarea legii de prelungire a mandatelor aleşilor locali, adoptată de Parlament, în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare vom adopta proiectul de lege prin care vom propune data alegerilor – 27 septembrie – şi, evident, o serie de alte măsuri, dintre care unele măsuri sunt legate şi de o protecţie a persoanelor implicate în procesul electoral”, a spus Orban. În opinia premierului, până pe 27 septembrie răspândirea virusului se va diminua şi vor putea fi organizate alegeri locale. El a mai spus că alegerile se vor putea desfășura atunci și dacă nivelul de răspândire a virusului rămâne cel de acum. „Am convingerea că până pe 27 septembrie lucrurile se vor îmbunătăţi semnificativ”, a mai precizat el. Autoritatea Electorală Permanentă a elaborat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor pe 27 septembrie.

PSD și PNL, în principiu de acord

Social democrații sunt, în principiu, de acord cu data alegerilor propusă de cei de la putere. Există o singură problemă: dacă îmbolnăvirile cu coronavirus vor crește, nu este exclus ca alegerile să fie amânate. „Va fi o negociere între forțele parlamentare și Guvern în acest sens, însă totul depinde de evoluția pandemiei. Susținem și noi ca data alegerilor locale să fie 27 septembrie. Rămâne, așa cum am spus, un singur semn de întrebare: cel legat de evoluția îmbolnăvirilor, de acest aspect depinde organizarea sau amânarea alegerilor”, a declarat deputatul PSD Cornel Itu.

Unde se dă bătălia?

Și USR susține varianta organizării alegerilor în 27 septembrie, pentru că trebuie să intrăm în normalitate cât mai repede posibil.

„Susținem propunerea privind data alegerilor, pentru că noi credem că trebuie să incheiem interimatul și să se organizeze alegeri locale. Susținem organizarea alegerilor locale cât mai repede posibil. Trebuie să intrăm în normalitate și să lucrăm. În ce privește data alegerilor, cel mai probabil, aceasta va fi 27 septembrie, pentru că e un consens destul de clar în acest sens (n.red între putere și opoziție), dar bătălia se dă la nivelul cine comunică faptul că el a fost acela care a hotărât data”, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu.

Aleșii locali, în prelungiri

Aleșii locali rămân în funcții până la data de 1 noiembrie, după ce Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care prelungește mandatele primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale şi judeţene până la 1 noiembrie. Data alegerilor locale urmează să fie stabilită prin lege organică.

Propunerea legislativă a mai stipulat că “Guvernul stabileşte prin hotărâre, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale şi măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale”.

Tot atunci, deputaţii au respins un amendament, susţinut de deputatul PNL Gabriel Andronache, care dorea ca data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 să fie stabilită prin Hotărâre a Guvernului, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării, şi nu prin lege organică, aşa cum prevede proiectul de lege.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a afirmat, în plen, că acest “punct de vedere” nu este constituţional.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie