Daniel Buda despre spitalul regional de urgenţă: Discutăm de un sabotaj la nivelul României

Eurodeputatul PNL Daniel Buda a avertizat că proiectul privind spitalul regional de urgenţă de la Cluj este pus grav în pericol din cauza incapacităţii Guvernului PSD – ALDE de a înţelege importanţa unui astfel de obiectiv finanţat din fonduri europene. Liberalul clujean îi solicită, în acest context, premierului Viorica Dăncilă să explice public care este stadiul studiilor de fezabilitate al celor trei spitale regionale de urgenţă, precizând ca va veni momentul când în România se va da socoteală şi pentru banii europeni nefolosiţi, nu doar pentru cazurile de fraudă. Totodată, Daniel Buda a anunţat că organizaţia PNL Cluj va demara o campanie, în Transilvania, de strângere de semnături pentru sprijinirea proiectului de construire a spitalului regional de la Cluj.
„Avem certitudini că finalizarea spitalului regional de urgenţă de la Cluj este pusă grav în pericol de incapacitatea Guvernului PSD – ALDE de a înţelege importanţa unui astfel de obiectiv finanţat din fonduri europene. Îi solicit public premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, să explice care este stadiul studiilor de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova şi să nu facă niciun gest care să pericliteze accesarea fondurilor europene.  (…) Va veni un moment în România în care formele de răspundere de o anumită natură vor interveni şi când nu foloseşti bani europeni, nu doar când îi foloseşti şi îi duci în altă parte. Pentru că cineva va întreba, ‚tu, prim-ministru sau ministru, dacă ai ştiut că poţi să dezvolţi o infrastructură cu bani europeni, pe care i-ai avut pe gratis, de ce nu ai făcut nimic’? (…) Chiar cred ca aici discutăm de un sabotaj la nivelul României, pentru că discutăm de sănătatea oamenilor”, a spus Buda.
El a spus că, prin această incapacitate de a folosi bani europeni pentru proiecte mari şi extrem de necesare pentru societate, România dă şi un exemplu prost, în pragul preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
„Ne mirăm de ce ne pleacă medicii din ţară în state unde există infrastructura medicală adecvată. (…) Este inadmisibil să avem o dezbatere publică privind oportunitatea acestor obiective în România din fonduri europene, că ar fi mai scumpe decât dacă s-ar face în parteneriat public privat. Nu pot să înţeleg ce fac cei de la PSD, Corina Creţu se bate pentru România, iar ţara noastră este dată ca exemplu negativ de neabsorbţie a fondurilor europene”, a mai spus Daniel Buda, arătând că va propune în Biroul Permanent Naţional al PNL să fie demarate campanii de strângere de semnături şi pentru spitalul regional din Craiova, precum şi pentru cel din Iaşi.
La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mânzat, a precizat că dintre cele trei proiecte de spitale regionale, cel de la Cluj era cel mai avansat. El a arătat ca încă din 2007 s-a discutat despre oportunitatea unui studiu de prefezabilitate şi că între timp CJ Cluj a făcut o serie de demersuri, respectiv în 2011 a preluat în administrare suprafaţa de teren de 14,4 hectare pe care va fi ridicat spitalul. Terenul, care se afla în comuna Floreşti, limitrofă municipiului Cluj-Napoca, a fost ulterior predat de către CJ Cluj Ministerului Sănătăţii, dar între timp s-au făcut toate viabilizările şi documentaţia necesară. Vicepreşedintele CJ Cluj a menţionat că deşi studiul de fezabilitate pentru spitalul regional de urgenţă din Cluj trebuia făcut până în luna martie a.c., acesta încă nu a fost întocmit ceea ce face ca solicitarea de finanţare să nu poată fi depusă la Bruxelles.

C.P.

Articole din aceeasi categorie