Cum sunt protejate de COVID persoanele din centrele de vârstnici

Cazul îmbolnăvirilor cu coronavirus de la Centrul pentru persoane vârstnice din localitatea Sântioana, comuna Țaga, aduce în discuție situația tuturor centrelor de profil din județ.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj (DGASPC) a aplicat, în centre, încă de acum două luni, o serie de măsuri, care, în curând, vor fi adaptate stării de alertă în care vom intra începând din 15 mai. „Angajații au fost obligați să stea în centrele rezidențiale, am împărțit în două ture toți angajații DGASPC din centrele rezidențiale de copii, adulți cu dizabilități, vârstnici și vârstnici cu dizabilități. De asemenea, am obținut, printre altele, testarea tuturor celor care intră în tură, adică în prima tură 72 de persoane și în a doua tură 380, iar toate rezultatele au fost negative. Am respectat toate măsurile stabilite prin ordonanțe militare. Echipamentele de protecție au fost achiziționate după 15 martie, deci toată lumea din centre a fost obligată se poarte aceste echipamente, am avut activități de izolare în centre și am evitat la maxim contactul copiilor cu angajați din alte centre sau alte clădiri care erau în aceeași incintă”, a declarat Daniel Tămaș, directorul DGASPC Cluj.
De vineri, însă, de când se termină starea de urgență, programul va fi regândit. „Vom face o evaluare în aceste zile, ținând cont și de modificările legislative de la Ministerul Muncii sau dacă vor apărea alte ordonanțe. Teoretic, din 15 mai, ieșind din starea de urgență, va trebui să regândim tot programul pentru toți angajații și este posibil să mergem pe un program de 24 de ore cu 72 , tocmai pentru a continua munca personalului și a evita contactul acestora în locurile unde vor merge. Suntem printre puținele direcții din țară unde sâmbătă, când s-a făcut schimbarea de tură, aveam zero la toate rubricile: persoane infectate, angajați infectați, beneficiari infectați, iar acesta e un lucru pe care îl apreciez”, a mai spus Daniel Tămaș.
Potrivit unor date puse la dispoziţia ziarului Făclia de reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) Cluj, în cele 57 de locaţii în care îşi desfăşoară activitatea această instituţie sunt găzduiţi peste 500 de adulţi şi aproximativ 880 de copii.
Precizăm că la Centrul pentru persoane vârstnice din localitatea Sântiona, comuna Țaga, au fost înregistrate cincizeci de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Potrivit informațiilor prezentate de Prefectura Cluj, este vorba de cinci angajați ai centrului și 45 de locatari. Autoritățile sanitare au efectuat un control la căminul de bătrâni și au descoperit zeci de cazuri de îmbolnăvire în rândul îngrijitorilor și bătrânilor cazați în centru.
„La Centrul pentru persoane vârstnice din localitatea Santioana, com. Țaga, ca urmare a unei testări personale la ieșirea din 14 zile, au fost depistați 5 dintre angajați pozitivi Covid19, asimptomatici, în condițiile în care la testarea obligatorie la intrarea în tură erau negativi. S-a luat măsura testării tuturor celor 56 de locatari ai centrului, fiind depistați 45 de pozitivi, asimptomatici. Aceștia vor fi transportați în spitalele dedicate din Cluj-Napoca. Restul locatarilor negativi vor fi mutați într-o clădire separată, până la finalizarea procedurilor de dezinfecție și nebulizare a clădirii principale”, a anunțat prefectul Mircea Abrudean.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie