Cum şi-au negociat clujenii funcţiile în Parlament

Noua sesiune a început cu alegerea noilor structuri de conducere ale grupurilor şi comisiilor parlamentare, cît şi ale Biroului Permanent al Senatului. O parte dintre parlamentarii clujeni şi-au păstrat funcţiile la nivelul acestor structuri, în timp ce alţii însă nu au fost suficient de influenţi pentru a-şi menţine poziţiile cheie la nivelul grupurilor şi comisiilor parlamentare.

Unul dintre parlamentarii care au reuşit să-şi menţină poziţia în grupul parlamentar este social democratul Cornel Cornel-Itu-30Itu. Deputatul PSD Cluj, reprezentant al colegiului nr.6, judeţul Cluj în Camera Deputaţilor, a fost ales vicelider al grupului parlamentar PSD din Camera inferioară a Parlamentului.

„Sînt onorat de aceasta responsabilitate, calitatea de vicelider al Camerei Deputaţilor pe zona de Nord-Vest reprezentînd pentru mine o reconfirmare a încrederii colegilor din PSD” a declarat Cornel Itu, vicelider al grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor. În schimb, senatorul Alexandru Cordoş, care pînă în vară a deţinut funcţia de vicelider de grup nu a mai obţinut nicio funcţie în Senat. Se parte că social democratul clujean nu a intrat în niciun fel de negocieri pentru funcţii în Senat, deoarece nu doreşte să afecteze în vreun fel imaginea partidului, ţinînd cont de faptul că este cercetat penal pentru favorizarea infractorului. Cordoş este acuzat că a ajutat persoanele cercetate de procurorii anticorupţie, într-un dosar penal, avertizîndu-le că le sînt interceptate convorbirile telefonice. Senatorul ar fi aflat aceste informaţii de la finul său, ofiţerul de poliţie judiciară Tătar Valentin, care, la data comiterii faptelor, lucra în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj.

Şi conservatorii clujeni au ştiut să-şi negocieze o poziţie importantă în Parlament. Astfel, deputatul Ioan Moldovan, ales în Colegiul 7 Cîmpia Turzii, a fost reconfirmat în funcţia de vicelider al grupului conservator. El deţine această calitate din ianuarie 2013, iar la începutul acestei sesiuni deputaţii conservatori au ţinut să-l menţină pe Moldovan în această funcţie. De asemenea, deputatul Steluţa Cătăniciu, membră a grupului conservatorilor şi liberal reformatorilor din Parlament, a reuşit să-şi păstreze funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Cît priveşte UDMR Cluj, organizaţia a reuşit obtinerea funcţiei de lider al grupului parlamentar al Uniunii pentru deputatul Mate Andras Levente. Deputatul clujean Mate Andras Levente a fost condamnat în primă instanţă la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, însă se pare că acest lucru nu l-a afectat cu nimic în negocierile din grupul parlamentar UDMR.

Dacă organizaţiile clujene ale PSD, PC şi UDMR au reuşit să-şi păstreze, în mare parte, funcţiile în grupurile parlamentare, PNL Cluj nu a obţinut decît funcţia de secretar al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii pentru Marius Nicoară. Acesta a ocupat timp de patru mandate funcţia de chestor al Senatului, însă în această toamnă senatorii liberali au votat ca liberalul clujean să devină secretar al acestei comisii. Totodată, la Camera Deputaţilor, cei trei deputaţi liberali clujeni Adrian Oros, Elena Uioreanu şi Radu Zlati au rămas simpli membri ai grupului liberal din Camera Deputaţilor.

Cît priveşte PDL Cluj, singurul reprezentant al acestei organizaţii în Parlament, senatorul Alin Tişe, a rămas simplu membru al grupului parlamentar al democrat liberalilor.

C.P.

Articole din aceeasi categorie