Cum se explică faptul că Oradea şi Timişoara sînt mai performante decît municipiul Cluj-Napoca la bugetul local

Ziarul Făclia a încercat să afle care este opinia politicienilor clujeni cu privire la faptul că municipiul Cluj-Napoca a rămas în urma Oradiei şi a Timişoarei la capitolul buget local şi dacă reşedinţa judeţului Cluj are perspective de creştere a veniturilor locale.

Fostul ministru Aurelia Cristea, în prezent deputat în Comisia Buget Finanţe, crede că discrepanţa dintre Cluj-Aurelia-CristeaNapoca şi alte două oraşe pilon ale regiunii de Nord Vest arată lipsa de eficienţă a politicilor economice „(ne)implementate de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca”.

„Nici nu ştiu ce e mai grav: faptul că un oraş cu o populaţie de peste 300.000 de locuitori (324.576 locuitori, la recensămîntul din 2011 mai exact) are un buget cu 300 de milioane de lei mai mic decît un oraş cu populaţie de 200.000 de locuitori şi care reuşeşte să atragă fonduri europene de două ori mai consistente, sau faptul că un oraş similar din punct de vedere al numărului de locuitori (Timişoara avea 319.279 de locuitori la recensămîntul din 2011) şi totodată contracandidat la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 reuşeşte să fie mereu peste noi din punct de vedere al bugetului local?! Este o dovadă de incapacitate, de dezinteres, ori de lipsă de voinţă instituţională din partea administraţiei locale clujene.

Sau de toate trei la un loc! Atît Primăria, cît şi Consiliul Local ar trebui să fie garantul folosirii în cel mai eficient mod a taxelor şi impozitelor colectate de la cetăţeni. Şi, pe lîngă banii contribuabililor, conducerea municipalităţii este obligată să caute surse alternative de finanţare, cum sînt fondurile europene, parteneriatele public-private, veniturile extrabugetare. Ce venituri suplimentare ar putea intra în contul municipalităţii dacă, de exemplu, spaţiile pe care le deţine n-ar fi concesionate pe sume infime, pe zeci de ani?”, spune deputatul social democrat.

Fostul ministru mai arată că prin faptul că la capitolul dezvoltare Oradea are alocată o sumă de două ori şi jumătate mai mare decît Clujul demonstrează gradul real de preocupare al edilului Emil Boc faţă de proiectele importante ale municipiului, în frunte cu preferatul său, Capitala Europeană a Tineretului 2015.

„În goana sa după statutul de „victimă a Guvernului Ponta”, domnul Boc a uitat că un oraş deţinător al unui titlu atît de important ar trebui să aibă infrastructură şi facilităţi pe măsură! Să nu uităm cum arată intrările în oraş- acele monumente prăfuite şi învechite, nepotrivite unui oraş al studenţilor!”, a subliniat Aurelia Cristea, adăugînd că „din păcate, noţiuni precum atragerea şi menţinerea de investiţii în oraş, revitalizarea industriei, încurajarea micilor întreprinzători, crearea de oportunităţi de afaceri pentru tineri rămîn în continuare pentru admnistraţia Boc doar atît: noţiuni teoretice”.

La rîndul său, consilierul local liberal Ioan Bîldea spune că performanţa Timişoarei şi Oradiei în atragerea de Ioan-Bildea-03resurse la bugetul local se datorează faptului că au început să investească în proiecte ample care să le asigure dezvoltarea pe termen lung.

“Atît Timişoara cît si Oradea au deja de anul trecut bugetul local mai mare ca al municipiului Cluj-Napoca, asta se datorează pe de o parte faptului că s-au împrumutat mult mai mult decît municipiul nostru (deci au proiecte mari în derulare) iar pe de altă parte au accesat sume mult mai mari din fondurile europene (de aici se înţelege iarăşi că au multe proiecte în implementare). După ani de zile în care au stagnat din punct de vedere administrativ, cele două oraşe concurente Timişoara şi Oradea au început să investească în proiecte ample care să le asigure dezvoltarea pe termen lung, iar eforturile lor se văd. Totuşi nu cred că performanţa administrativă se traduce prin suma bugetului local ci prin ce proiecte se fac cu aceşti bani, care este utilitatea lor pentru oraş şi locuitori. Din acest punct de vedere Clujul se află încă în faţa celor două oraşe, tot în top sîntem şi din punct de vedere al veniturilor la buget, însă nu ştim cum vor evolua lucrurile pe viitor”, a menţionat Bîldea.

Alesul local liberal avertizează că municipalitatea clujeană trebuie să investească în proiecte care să asigure dezvoltarea oraşului. „Obligaţia municipalităţii este de a depune eforturi constante şi de a investi sumele disponibile în proiecte care să asigure dezvoltarea continuă a oraşului, pentru că altfel cu siguranţă Timişoara ne va depăşi iar Oradea deja ne suflă în ceafă”, a punctat Bîldea.

Consilierul local social democrat Claudia Anastase spune că secretul performanţei municipiului Oradea constă în faptul că bugetul se bazează pe o construcţie multianuală. „Şi eu am atras atenţia în repetate rînduri că e nevoie să proiectăm pentru Cluj-Napoca un buget multianual. Din păcate, administraţia clujeană nu e cea mai performantă, acest lucru reieşind şi din disproporţia dintre bugetul de dezvoltare şi cel de funcţionare. Oradea îşi fundamentează bugetul multianual iar rezultatele se văd. La noi e clar că nu este o viziune de dezvoltare”, a spus Anastase.
Alesul local a mai menţionat că o altă ratare a municipalităţii a fost PUG-ul. Anastase susţine că felul în care gîndeşti dezvoltarea oraşului se reflectă în PUG, însă consilierul spune că din păcate la adoptarea PUG-ului nu s-a ţinut cont de multe dintre problemele oraşului.

Claudia Anastase menţionează însă că titlul de Capitală Europeană a Tineretului reprezintă o mare şansă pentru Cluj iar dacă va şti să valorifice oportunităţile pe care le oferă acest lucru în următorii ani veniturile la buget vor fi mai mari. „E important ca primăria să ştie să valorifice în acest an faptul că municipiul Cluj-Napoca este Capitală Europeană a Tineretului. „Dacă va şti să investească inteligent în infrastructură pentru tineret atunci în următorii ani şi veniturile la buget vor fi mai mari”, a concluzionat Anastase.

S.P.

Articole din aceeasi categorie