Cum poate România să-şi valorifice şi mai mult relaţia cu Franţa

Perspective transversale asupra dinamicii relaţiile franco-române”-a fost tema unei dezbateri găzduită vineri de Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB şi care se înscrie în proiectul„Sezonul cultural România – Franţa”. În cadrul discuţiilor, participanţii au încercat să lanseze directive care să stea la baza negocierilor României cu Franţa, dar şi cu celelalte state europene, în contextul în care ţara noastră va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019. Unul dintre punctele discutate a fost în ce măsură poate Franţa să devină un partener şi mai mare pentru România. Vizavi de acest subiect, cei prezenţi la eveniment au lansat câteva argumente, evidenţiind avantajele pe care România le poate exploata în relaţia cu Franţa: comunitatea oamenilor de afaceri francezi, numărul impresionant de studenţi francezi, parteneriatele academice, afinităţile culturale etc.Perspective transversale asupra dinamicii relaţiile franco-române”-a fost tema unei dezbateri găzduită vineri de Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB şi care se înscrie în proiectul„Sezonul cultural România – Franţa”. În cadrul discuţiilor, participanţii au încercat să lanseze directive care să stea la baza negocierilor României cu Franţa, dar şi cu celelalte state europene, în contextul în care ţara noastră va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019. Unul dintre punctele discutate a fost în ce măsură poate Franţa să devină un partener şi mai mare pentru România. Vizavi de acest subiect, cei prezenţi la eveniment au lansat câteva argumente, evidenţiind avantajele pe care România le poate exploata în relaţia cu Franţa: comunitatea oamenilor de afaceri francezi, numărul impresionant de studenţi francezi, parteneriatele academice, afinităţile culturale etc.
Prezent al dezbateri, senatorul clujean Vasile Ilea (membru în Comisia de Politică Externă a Senatului României) a prezentat un sumar al investiţiilor companiilor franceze în România, consemnând impactul lor pozitiv pentru economia noastră: „Compania Dacia Piteşti asigură între 2,4% şi 2,8% din PIB-ul României. Producătorul de anvelope Michelin are, în fabricile din România, peste 3000 de angajaţi şi îşi coordonează de la noi toată zona comercială din Europa centrală şi de Sud. Anul trecut, la Ghimbav era lansată o fabrică de elicoptere H215, o investiţie a Airbus de peste 52 de milioane de euro, în condiţiile în care, pe platforma de lângă Braşov mai funcţionează şi compania Airbus Helicopters România, deţinută de concernul franco-german în proporţie de 51%”, a arătat parlamentarul. Senatorul Ilea a transmis că investitorii francezi sunt preocupaţi de măsurile adoptate de Guvern în privinţa pachetului de salarizare, dar şi faptul că aceştia emit pretenţii în privinţa unor măsuri de relaxare fiscală. El a mai adăugat că România nu trebuie să uite nici de drepturile românilor care muncesc în ţările europene.
La rândul său, senatorul Titus Corlăţean a concluzionat că nu există nicio temă care să nu poată fi bine gestionată în cadrul negocierilor politice dintre România şi statele membre ale UE. „Totul depinde de negociatori. Depinde doar de noi să ne impunem punctul de vedere. Sunt mult mai multe teme care ne unesc, decât cele care ne despart, iar România trebuie să-şi concentreze atenţia pe temele care ne avantajează, în relaţia cu Franţa. Condiţiile egale pentru muncitorii români, aceasta trebuie să devină temă prioritară în relaţia cu marile state europene” – a apreciat senatorul Titus Corlăţean.
C.P.

Articole din aceeasi categorie