Cum ne ferim de afecţiunile sezonului rece?

Medic clujean: “Alimentaţia, mişcarea în aer liber, în detrimentul sedentarismul şi igiena sunt foarte importante pentru ca aceste afecţiuni să ne ocolească”
A venit frigul şi suntem tot mai expuşi răcelilor, virozelor respiratorii şi gripei. Specialiştii atrag atenţia că atunci când temperatura din termometre scade, la nivelul organismului se poate crea un dezechilibru mai ales dacă nu stăm foarte bine la capitolul imunitate.
Pentru a ne proteja sănătatea în sezonul rece, trebuie să înţelegem care sunt factorii de risc la care suntem expuşi şi, totodată, care sunt principalele afecţiuni ale sezonului rece şi complicaţiile care pot apărea în cazul netratării corespunzătoare. Nu în ultimul rând, trebuie să ne dezvoltăm o bună imunitate şi să respectăm câteva reguli de bază,
Dr. Nora Panea, medic primar ORL subliniază că în sezonul rece creşte incidenţa virozelor respiratorii, iar dacă acestea nu sunt luate în serios, pot apărea complicaţii.
“În sezonul rece creşte incidenţa virozelor respiratorii. Sunt mai multe tulpini, rinovirusuri, adenovirusuri, multe tulpini virale. Practic, în sezonul rece imunitatea noastră scade pentru că facem mai puţină mişcare şi poate nici alimentaţia în această perioadă nu e atât de bogată în vitamine. Atunci viruşii îşi fac poarta de intrare prin mucoasa respiratorie nazofaringiană şi de acolo se multiplică. Viruşii iniţial dau rinofaringite, pot să dea faringo-laringite sau chiar să coboare mai jos şi să ducă la traheobronşite şi pneumonii. În ceea ce priveşte complicaţiile, acestea sunt suprainfecţiile bacteriene care apar pentru că în viroze se reduce imunitatea. Când apar acestea, trebuie să iniţiem – doar atunci- un tratament antibiotic. În rest mergem cu tratament simptomatic, care înseamnă antiinflamatoare, antitermice, dezinfectante, picături în nas pentru dezobstrucţie, pentru că dacă nu ne tratăm, pot să apară rinosinuzite. Sinuzitele pot fi iniţial virale, doar cu inflamaţie. Ulterior poate să apară suprainfecţia bacteriană şi atunci avem durere de cap, secreţie. Mai sunt otitele medii congestive, otitele seroase, tot complicaţii”, a explicat dr. Nora Panea.
În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală, în opinia medicului clujean ”trebuie făcută în cazul pacienţilor cu boli cronice, la cei cu imunitate mai scăzută, la cadrele medicale pentru că sunt mai expuse în acest sens şi la copiii cu probleme. În rest, vaccinarea este facultativă”.

Ce măsuri de prevenţie putem lua?
“Le recomand clujenilor să facă mişcare în aer liber, să se îmbrace adecvat, să se alimenteze adecvat, eventual chiar să ia suplimente acolo unde este necesar- vitamina C cu zinc. De asemenea, igiena e foarte importantă, şi aşa cum spuneam, alimentaţia, mişcarea în aer liber, în detrimentul sedentarismul”. (Dr. Nora Panea, medic primar ORL)

A.M.C.

Articole din aceeasi categorie