Cum amenajăm spațiul verde în zona Canalului Morii?

Numeroşi clujeni au participat, ieri, la dezbaterea publică ce a avut ca temă amenajarea spațiului verde în zona Canalului Morii – tronson Parcul Rozelor. Întâlnirea a avut loc la clădirea Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, iar cei prezenţi au avut ocazia să afle detalii despre iniţiativă şi să facă propuneri.
Concret, proiectul urmăreşte amenajarea unui spaţiu public, prin valorificarea şi completarea pe alocuri, a resurselor naturale, existente. Intervenţiile asupra topografiei terenului vor fi minimale şi se va urmări, practic, accesibilizarea principalelor trasee şi legături cu zonele învecinate. Astfel, sunt propuse un pod în zona intrării în Parcul Rozelor şi o alee suspendată în zona unde terenul este străpuns de izvoare locale şi trepte. Aleea de pe malul stâng va avea un caracter urban mai evident, va fi iluminată şi dotată corespunzător.
De-a lungul traseului de pe malul drept vor fi amenajate un loc de joacă, o zonă pentru evenimnente la scară redusă şi locuri de odihnă. Nu în ultimul rând, o funcţiune care va fi reinterpretată este cea de grădini urbane.
Cei prezenţi la dezbaterea de ieri au pus întrebări şi au făcut o serie de propuneri. O clujeancă a dorit să ştie în ce măsură în această zonă va fi asigurat accesul persoanelor cu mobilitate redusă, în timp ce un clujean a atras atenţia că în această zonă ar trebui amplasată o moară.
În acelaşi timp, unii dintre participanţi au semnalat importanţa amenajării unui amfiteatru, a unui parc de aventură sau a amplasării unor cuiburi pentru păsări. Alţii au dorit să ştie care sunt sursele de finanţare a proiectului.
Dezbaterea CIIC de ieri a fost prima dintr-o serie de dezbateri pe teme de mediu, având în vedere faptul că reabilitatea şi extinderea spațiului pietonal în zona urbană, amenajarea de coridoare pietonale şi crearea de spaţii partajate, precum și crearea de noi spaţii vezi se numără printre strategiile municipalității.
Vă reamintim că Primăria Cluj-Napoca a demarat o serie de dezbateri publice în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’.
Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie