Cum a transformat momentul “11 septembrie” comunitatea serviciilor de informaţii americane

Înainte de atacurile din 11 septembrie 2001, comunitatea serviciilor de informaţii americane recunoscuse că reorganizarea, integrarea activităţilor de informaţii şi o schimbare în cultura acestor servicii erau necesare pentru adaptarea la ameninţările într-o continuă evoluţie, însă progresele au venit prea încet pentru a avea un impact asupra evenimentelor din 11/9.
Comunitatea de informaţii a primit mesajul. Zece ani mai tîrziu, s-au realizat paşi importanţi în abordarea neajunsurilor care au afectat naţiunea americană în acea zi tragică. Comunitatea serviciilor de informaţii colaborează acum în vederea colectării şi analizei datelor în moduri de neimaginat cu 10 ani în urmă. În plus, au fost realizate progrese semnificative în ceea ce priveşte reducerea barierelor culturale, privind tehnologia informaţiei şi de politică, care afectau schimbul de informaţii.
De asemenea, comunitatea serviciilor de informaţii nu mai funcţionează, într-o mare măsură, pe principiul compartimentării, care presupunea schimbul de informaţii bazat pe “necesitatea de a şti”. Comunitatea îşi începe acum activitatea de la imperativul “responsabilităţii de a împărtăşi”, în scopul de a colabora şi de a-i ajuta mai mult pe cei care au nevoie de informaţii.
Operaţiunea împotriva lui Osama bin Laden de la 1 mai a fost posibilă prin eforturile focusate şi coordonate ale unor elemente multiple ale comunităţii serviciilor de informaţii şi a fost un exemplu de succes realizat printr-un accent reînnoit, pus pe integrarea informaţiilor.
Aspectele de natură regională sînt provocări pe care nu le poate aborda o singură comunitate de informaţii, în lipsa unei colaborări. În consecinţă, comunitatea serviciilor de informaţii va acţiona ca organism integrat pentru a aborda probleme diverse, ce merg de la care ar fi cele mai bune modalităţi de a înţelege şi a răspunde la oportunităţile prezentate de “primăvara arabă” şi angajarea constructivă în relaţii cu regimuri instabile şi imprevizibile, pînă la abordarea sărăciei, proastei guvernări şi instabilităţii din Africa şi Asia de Sud.
Starea actuală a organizaţiei Al-Qaida este un exemplu izbitor al beneficiilor oferite de o reformă şi o integrare a serviciilor de informaţii. Totuşi, în ciuda progreselor semnificative, provocările rămîn prezente. Nu toate sistemele şi reţelele acestei comunităţi sînt complet integrate, diferenţele dintre practicile organizaţionale complică eforturile comune, iar impedimentele birocratice rămîn prezente în rîndul unei comunităţi care numără 16 membri.

Articole din aceeasi categorie