Cu ce oferte vin partidele, la alegerile europene

*În opinia unor analişti politici şi sociologi clujeni, paradigma este aceeaşi ca şi la alte alegeri: figuri noi, prea puţine*

Până la alegerile europarlamentare mai sunt doar două luni şi jumătate. Majoritatea partidelor şi-au definitivat listele cu candidaţi, pe acestea regăsindu-se nume “grele” sau dimpotrivă, în cazul partidelor mici, necunoscuţi.

Pe lista PNL a celor care doresc să ajungă în PE îi vedem, printre alţii, pe Siegfried Mureşan, Mircea Hava, Vasile Blaga, Cristian Buşoi, iar pe cea a PSD s-ar afla Rovana Plumb şi Victor Negrescu. Social democraţii nu se grăbesc, însă, să anunţe pe cine vor trimite la alegerile europene, 20 martie fiind data limită până la care o pot face.

Nu în ultimul rând, din partea Alianţei 2020 USR-PLUS pentru alegerile europarlamentare, cel care deschide lista este fostul premier tehnocrat, Dacian Cioloş.

La Cluj, lucrurile sunt simple. Candidaţii care vor să intre în cursa pentru europarlamentare, din partea partidelor clasice, sunt Daniel Buda (PNL) şi Hegedus Csilla (UDMR). Totodată, Gabriela Ciot ar fi propunerea PSD pentru scrutinul din luna mai.

Nimic surprinzător, atrag atenţia unii analişti politici şi sociologi clujeni. În opinia acestora, oferta de candidaţi urmează “reţeta tradiţională”: partidele mari vin cu o reaşezare în prima linie a liderilor politici cu vechime, iar figurile noi lipsesc.

“Paradigma rămâne aceeaşi, adică figuri noi sunt prea puţine. Vedem o reaşezare în prima linie a liderilor politici cu vechime, dacă ne uităm la PNL. În ceea ce priveşte PSD şi întârzierea în privinţa definitivării listei şi a ofertei electorale, cred că acest lucru e un soi de expresie a faptului că nici nu consideră ca fiind neapărat atât de importantă (n.red -această ofertă), În prim plan va fi programul lor de guvernare şi deciziile pe care le-au luat, cred că de aceea nu se grăbesc.

Cât priveşte Clujul, PNL are un candidat, pe actualul europarlamentar Daniel Buda, pe un loc în principiu eligibil. Tot un reprezentant al Clujului, mai larg puţin, al Ardealului, ar fi şi Corina Creţu, de la PRO România, care, aşa cum ştim, a avut un cabinet europarlamentar la Cluj.

Dar nu ar fi fost rău să existe figuri noi, povestea cu listele ar trebui să fie relativ previzibilă. Din păcate la noi nu există o cultură organizaţională şi nu ştiu când va exista, ca partidele să îşi pregătească cu ceva timp înainte candidaţii, să crească candidaţi, nu există niciun soi de dezbatere, nu participă la dezbaterile care se organizează, dacă se organizează. Cultura organizaţională mai are încă de traversat nişte modificări, dacă vrem să ajungem să ne comparăm din acest punct de vedere cu experienţa pozitivă a altor ţări”, consideră analistul politic clujean Mihnea Stoica.

Ca la fiecare scrutin, de pe listele partidelor nu lipsesc nici de data aceasta vedetele, subliniază la rândul său, sociologul clujean Ioan Hosu.

“Nimic nou din punctul meu de vedere în ce priveşte oferta electorală, până şi întârzierile unor partide în a-şi definitiva listele. Lucrurile sunt clare, la partidele minuscule vedem liste de necunoscuţi, la partidele mari e dificil să scoţi numele unora cu notorietate, adică sunt aceiaşi.

În continuare, partidele nu se abţin să introducă vedete pe aceste liste, fie că sunt sportivi, fie că sunt oameni media, dar desigur, nu vedetismul contează. E aceeaşi logică pe care am văzut-o din 2007 încoace. În continuare, nu am văzut dezbateri transparente în care cei care îşi doresc să meargă în PE să vină şi cu propuneri care să fie discutate. În continuare, partidele decid liste şi nume şi nu decid transparent şi cu ceva timp înainte, ci lasă până în ultimul moment anunţarea candidaţilor”, spune sociologul clujean Ioan Hosu.

Oricum, mai atrage atenţia Ioan Hosu, polii de putere în partide nu mai sunt la Cluj, nu mai există jucători.

“De la Cluj pe liste ar fi Daniel Buda şi Hegedus Csilla. Dacă ar fi să ne uităm la locurile eligibile, cel puţin pentru PSD, Clujul nu are niciun “personaj” pe listă.

Clujul nu poate avea mai mult decât are în politica naţională în acest moment, iar în politica naţională are destul de puţin. Polii de putere în partide nu mai sunt la Cluj, nu mai există jucători. Dacă Daniel Buda va fi pe poziţia patru sau cinci, are şanse. Dar în concluzie, în continuare forurile de decizie ale partidelor sunt doar decorative, cred că în continuare aceste decizii ţin de grupuri foarte restrânse, care nu sunt disputate, ci pur şi simplu dictate”, mai spune sociologul clujean Ioan Hosu.

Vă reamintim, alegerile europarlamentare se vor desfăşura în 26 mai 2019. Deputaţii europeni sunt aleşi o data la 5 ani, iar în România primele alegeri europarlamentare au fost organizate în 2007.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie