Criza din Republica Moldova

• Interviu cu fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA •
Fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, în prezent deputat din partea Blocului ACUM în Parlamentul de la Chişinău, vorbeşte într-un interviu acordat ziarului Făclia despre criza politică de peste Prut, precum şi soluţiile pe care le vede pentru intrarea ţării pe făgaşul normal.
În cadrul intervenţiei sale, fostul ambasador aduce în discuţie poziţia pe care ar trebui s-o aibă România vizavi de situaţia de la Chişinău.
Rep: Domnule deputat, Republica Moldova trece printr-o criză politică extrem de gravă iar lucrurile par să se complice și mai mult. Care ar fi, în opinia dumeavoastră, factorii care au determinat această situație?
Igor Munteanu: Vă referiți la faptul că la 8 iunie, Parlamentul RM a investit un nou guvern, condus de Maia Sandu, iar vechiul guvern condus de PD nu vrea să plece. Ar trebui să aibă loc un transfer pașnic de putere, așa cum s-a întâmplat la Kiev între Președintele Poroshenko și Zelenski, și tot așa cum indică prevederile constituționale la crearea noului guvern. Dacă aceasta este criza la care vă referiți Dvs, atunci aș puncta următorii factori negativi: impunitatea și oligarhia. Mai mulți fruntași ai Partidului Democrat nu doresc să plece de la putere, gândindu-se că ilegalitățile pe care le-au comis, businessuirle pe care le-au preluat, adeseori prin fraudă ori șantaj, ar putea să devină capete de acuzație împotriva lor, iar atâta timp cât pot controla justiția, își păzesc interesele. Mai multe afaceri abonimabile cu banii publici, fraudele în sectorul bancar, landromatul efectuat prin bănci din RM, cu implicarea unor judecători locali, au îmbogățit o castă de parveniți, care s-au simțit protejați în jurul guvernului PD, iar plecarea lui prin votul din 8 iunie a Parlamentului RM crează o ocazie rară care să conducă la îndeplinirea obiectivelor asumate de partidele din opoziție – dezoligarhizarea statului. De asta se tem ”pretorienii” partidului, PD, și de asta avem criză, așa cum o numiți Dvs.
Rep: Cine credeți că dorește destabilizarea Republicii Moldova?
Igor Munteanu: Cei care ocrotesc ”status quo-ul” actualului regim cleptocratic, asociat cu numele lui Vlad Plahotniuc.

Rep: În momentul de față, două cabinete, unul condus de Pavel Filip iar altul de Maia Sandu, își revendică prerogativele executive. Care dintre acestea este legitim și ce pârghii are pentru a-și pune în aplicare deciziile?
Igor Munteanu: Există din punctul meu de vedere un singur guvern legitim – cel votat de Parlamentul RM cu 61 de voturi, care reprezintă majoritatea covârșitoare a deputaților aleși în urma scrutinului parlamentar din 24 februarie, 2019. Nicăieri în lume, Curtea Constiutțională nu poate impune soluții politice, ci doar stabilește circumstanțele când intervin abateri de la normele constituționale pe care această entitate o apără. Art.85 din Constituție prevede că dacă sunt întrunite condițiile de dizolvare a Parlamentului (3 luni de zile fără adoptarea nici unei legi sau dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de investitură). Dar, Președintele ”poate” dizolva Parlamentul, după consultarea fracțiunilor, în timp ce actuala componență a Curții Constituționale îl ”obligă” s-o facă, înainte ca procedurile prevăzute de Constituție să se fi consumat. Din nou, Curtea Constituțională și-a depășit în mod brutal atribuțiile prevăzute de Constituție încercând să meargă dincolo de funcția sa de ”constatare a circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului, demiterea Președintelui”, încercând să impună o soluție convenabilă unui singur partid politic, cel care nu vrea să plece de la guvernare. În plus, nu poate Curtea Constituțională să transmită atribuțiile Președintelui unei pesoane terțe, care nu deține astăzi nici o funcție în stat – fostul Prim Ministru nu este confirmat în funcție, cu atât mai mult nu poate stabili data alegerilor locale sau orice alte decizii prin acțiuni samovolnice. Constatând aceste abateri de la competențele Curții (art.4, litera f), Parlamentul RM a emis o Declarație pe data de 8 iunie, duminică, în care a invitat judecătorii acestei Curți să-și dea demisia după ce s-au transformat într-un instrument politic, un el de anexă a Partidului Democrat, cu atât mai mult că în componența acestei Curți sunt cel puțin 4 foști membri ai Partidului Democrat, numiți în mod ilicit pe criterii partizane, la sfâritul anului 2018, exact înainte de alegerile parlamentare din februarie. În aceste condiții, evident că și reacțiile Parlamentului RM vor fi pe măsură, întrucât reprezintă singura autoritate legislativă supremă a statului, având legitimitatea votului popular. Pentru cei care caută aventuri, apelând la mijloace neconstituționale și creând obstacole în procesul de transfer al puterii, îi vom ”ferici” în curând cu niște surprize, imediat ce vom putea schimba în mod evolutiv conducerea organelor de drept.

Rep: Comunitatea internațională și-a anunțat sprijinul față de noul parlament de la Chișinău și față de guvernul condus de Maia Sandu. Poate influența acest lucru transmiterea pașnică a puterii de la cei care încearcă să o mai controleze către noul Guvern?
Igor Munteanu: Au existat multe semne de recunoaștere a noului guvern condus de Maia Sandu atât din UE, SUA cât și din Rusia. Aceasta vorbește despre recunoașterea acestui guvern și faptul că argumentele noastre sunt corecte și conforme practicilor internaționale, în timp ce acțiunile fostului partid de guvernământ sunt un abuz, pot servi drept motiv pentru tragerea la răspundere pentru fapta de a comite o ”uzurpare a puterii de stat (art.2 Constituție) și sancționate cu închisoare de la 10-15 ani, conform prevederilor Codului Penal. Nu există nici un temei pentru blocarea accesului în clădirile guvernamentale a noii echipe ministeriale. RM are nevoie de înnoire și reforme, dar și de blânda și așteptata putere a justiției, care trebuie să restabilească ordinea publică și interesul cetățenilor, în special pe dosarele suprasensibile legate de fraudele bancare, tocarea bugetului în scopuri frauduloase și privatizarea bunurilor publice prin operații dubioase. Noi abia așteptăm să se facă dreptate.

Rep: Care ar fi soluția ieșirii din această criza astfel încât instituțiile fundamentale ale statului să își reia activitatea în conformitate cu normele constituționale?
Igor Munteanu: Guvernul RM trebuie să intre în deplina sa capacitate efectivă de a guverna RM, iar PD trebuie să recunoască înfrângerea. Poliția, apărarea și alte servicii ale statului trebuie să reziste tentației de a se pune la dispoziția politicienilor. Moldova nu-i Chad și nici domeniul de vânătoare al lui Mobuto Sese Seko. Suntem un stat care a semnat un Acord de Asociere cu UE, ceea ce prevede obligații și responsabilități foarte clare în domeniul statului de drept și a instituțiilor publice aflate în serviciul publicului, și nu a unor grupuri de cleptocrați certați cu legea. Dacă nu se vor conforma de bună voie, cei implicați în acest episod rușinos vor răspunde în fața justiției.

Rep: Poate contribui România la ieșirea din această criză și cum?
Igor Munteanu: Poate. Să renunțe la sprijinul necondiționat care ajunge la oligarhul Plahotniuc, direct și indirect, și care nu crează efectele pe care ar trebui să le genereze. Ar trebui să înțeleagă mai bine cum poate să ajute ori să nu ajute la rezolvarea unor probleme sistemice cu care se ciocnesc cetățenii săi români, care dețin concomitent și cetățenia Republicii Moldova, și să-i trateze cu respect, cu îngăduință și cu diferență. România ar trebui să fie mult mai eficientă și mai determinată să lucreze cu forțele autentic pro-europene, și nu cu clonele regimului Plahotniuc, strâns unite în jurul ”conducătorului iubit”. Să înțeleagă că timpul bufadelor și a folclorului politic a trecut – RM este un spațiu foarte competitiv sub aspectul influențelor externe, iar riscurile ca RM să devină un ogor bananier pentru rețele infracționale la scară continentală sunt foarte mari câtă vreme la putere va mai sta PD.
Interviu realizat de Cosmin Puriș

Articole din aceeasi categorie