Coronavirusul restrânge ceremoniile de înmormântare

Criza generată de coronavirus modifică și înmormântările, unde nu mai sunt admise decât cel mult opt persoane. Aceeași regulă se aplică și în cazul botezurilor și cununiilor.
Potrivit ordonanţei militare cu privire la prevenirea răspândirii epidemiei de coronavirus, adoptate sâmbătă, slujbele religioase se pot oficia în lăcaşurile de cult, însă fără accesul publicului, putând fi transmise prin mass-media sau online. „Se pot oficia slujbe în lăcaşurile de cult, de către slujitorii bisericeşti/religioşi fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online. Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, precum şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi la domiciliul acestora”, se arată în documentul adoptat.
În cursul zilei de duminică, în mediul online a devenit virală o filmare din fața Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, unde credincioșii au fost împărtășiți cu aceeași linguriță.
În acest context, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a venit cu următoarele precizări.
“Biserica a înțeles de la bun început faptul că este de datoria ei să respecte toate recomandările primite din partea autorităților, în primul rând pentru a-și proteja credincioșii, dar și pentru a da un exemplu că aceste reguli trebuiesc asumate conștient și responsabil de către toți.
Din acest motiv, slujbele religioase au fost săvârșite în ultima săptămână în afara lăcașelor de cult, cu un număr restrâns de credincioși, în limitele cerute de autorități.
În ceea ce privește administrarea Împărătșaniei, până în prezent nu avem decât recomandarea Patriarhiei, care oferă posibilitatea credincioșilor care, din varii motive, nu doresc să se Împărtășească din potirul comun, să poată solicita preotului să se împărtășească după Liturghie cu o linguriță adusă de acasă. Cu toate aceste recomandări, nimeni nu a cerut să primească astfel Sfânta Împărtășanie.
În prezent nu există altă practică de administrare a Împărtășaniei, ea fiind primită în mod liber consimțit de către fiecare credincios, care alege să participe la Sfânta Liturghie.
Pe lângă acest fapt, nu le putem refuza credincioșilor bucuria de a se împărtăși din potirul euharistic în această perioadă a Postului Mare, în contextul în care din data de 23 martie 2020 slujbele vor fi săvârșite doar de către preot și cântăreț, cu bisericile închise”, a anunțat Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Articole din aceeasi categorie