Cornel Itu: Strategia UDMR devine tot mai provocatoare şi mai agresivă

Deputatul PSD de Cluj Cornel Itu atrage atenţia primului ministru Emil Boc, prin intermediul unei interpelări parlamentare, că strategia UDMR, prin care se urmăresc obsesiv scopuri separatiste, devine pe zi ce trece tot mai provocatoare şi mai agresivă.

Parlamentarul aduce ca argument în acest sens panourile amplasate de Uniune în municipiul Cluj-cornel ituNapoca, prin care sînt promovate în limba maghiară mesaje separatiste. El susţine că aceste panouri sînt amplasate fără avizul municipalităţii şi contrar Legii administraţiei publice locale, care prevede că pot fi amplasate incripţii şi panouri în limba minorităţii doar acolo unde minoritatea reprezintă cel puţin 20 la sută din populaţie.

“După ce cu cîteva zile în urmă un astfel de panou a apărut pe clădirea Camerei de Comerţ şi Industrie, bineînţeles fără acordul autorităţilor locale, recent a fost montat un nou panou cu două mesaje: “ Erdélyi Konzultacia “ ( Consultaţia Ardeleană) şi “ Figyelunk Egymásra “ (Să fim atenţi unii la alţii), cu trimitere indubitabilă la ascuţirea vigilenţei în raport cu celelalte etnii. Mă întreb cine şi ce îi ameninţă pe conaţionalii noştri de etnie maghiară în condiţiile în care se bucură neîndoielnic de privilegii în raport cu populaţia română şi cu celelalte etnii? Panoul în cauză este montat pe un teren proprietate personală în Cartierul Nicolae Grigorescu, teren închiriat de către o societate maghiară. Proprietarul terenului, cetăţean de bună credinţă, nu înţelege conţinutul afişului, este în afara acţiunii întreprinse de cei implicaţi”, îi explică Itu premierului Boc. Deputatul PSD susţine că prin această acţiune, UDMR li se sugerează idei separatiste, care pot degenera în situaţii conflictuale, potrivnice intereselor cetăţenilor României, indiferent de etnia lor.

În acest context, Itu doreşte să afle de la Emil Boc în calitatea sa de român, de prim-ministru şi nu în ultimul rînd, de clujean, dacă ştie de aceste acţiuni şi dacă îşi dă seama cui folosesc asemenea manifestări.

C.P.

Articole din aceeasi categorie