Cornel Itu demonstrează că trăieşte printre oameni şi pentru ei

Orice om chibzuit îşi face la început de an un bilanţ – trecînd în revistă ce şi cît anume din ceea ce şi-a propus a reuşit să realizeze în anul precedent – şi, totodată, îşi face planuri pentru anul care începe. Riguros cum îl cunoaştem, deputatul Cornel Itu ştie exact ce a „bifat” în 2014 şi ce are de făcut în 2015. În interviul ce urmează, parlamentarul clujean le împărtăşeşte cititorilor ziarului „Făclia” preocupările sale majore care, evident, au în centru comunitatea şi omul – omul de rînd cu nevoile sale.

cornelReporter: Domnule deputat, cu ce gînduri aţi pornit în noul an? Ce le transmiteţi cetăţenilor care v-au ales să îi reprezentaţi în Parlamentul României?
Cornel Itu: La început de an, respectînd un bun obicei, mi-am propus să fac un bilanţ al realizărilor din 2014 şi o actualizare a dezideratelor pentru care trebuie depus efort în continuare. Consider că o astfel de abordare realistă a anului ce tocmai s-a încheiat oferă o analiză a rezultatelor muncii depuse şi, totodată, dă un impuls pentru a continua şi duce la bun sfîrşit proiectele începute. Locuitorilor Colegiului 6, dar şi tuturor clujenilor, le transmit un sincer La mulţi ani, multă prosperitate, bucurii şi forţă de muncă în 2015!

Rep: Vorbind de bilanţ, cum arată o sinteză a activităţii deputatului Cornel Itu în 2014?
C.I.: Ar trebui să încep cu activitatea legislativă, specifică acestei calităţi de ales în Parlamentul României. În cursul anului trecut am fost iniţatorul sau coiniţiatorul a 30 de proiecte de lege, din care unele au intrat deja în vigoare, cum ar fi Legea voluntariatului sau Legea privind activitatea de zilier. Principala noutate ce vine odată cu adoptarea Legii voluntariatului este aceea că acest tip de activitate va fi recunoscută ca experienţă profesională. Cred că acest cadru legislativ va impulsiona tinerii să se implice mai mult în astfel de activităţi benefice pentru societate şi pentru ei înşişi. Cel mai important efect al noului act normativ va fi acela de facilitare a accesului tinerilor la locuri de muncă, un obiectiv pe care PSD şi l-a asumat şi pe care îl urmează pas cu pas. În ceea ce priveşte Legea zilierilor, modificarea vizează probleme care privesc sănătatea şi securitatea în muncă a acestei categorii, protecţia minorilor care desfaşoară munca zilieră, domeniile în care se desfăşoară acest tip de muncă cu caracter ocazional. Sînt mîndru că această iniţiativă a fost adoptată şi a devenit lege.
Dintre iniţiativele din anul trecut aş mai aminti Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi şi Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art.8 din Legea nr.198/2008, privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate. Prin cea de-a doua iniţiativă se doreşte ca familiile românilor decedaţi în străinătate să poată beneficia de sprijin financiar din Fondul de solidaritate, pentru a-i putea aduce în ţară şi înhuma pe cei decedaţi.
Un alt proiect, al cărui iniţiator sînt, se referă la crearea unui cadru legislativ cuprinzător, care să reglementeze, la nivel general, pentru sectorul bugetar, acordarea zilelor libere care fac puntea între zilele de sărbătoare legală şi zilele de repaus săptămînal. Stabilirea acestor ”mini-vacanţe” prin lege va crea un calendar previzibil, necesar operatorilor de turism, avînd ca efect stimularea acestui sector important pentru economia românească. Totodată, în urma creşterii volumului de vînzări a pachetelor de turism, se va înregistra, în mod automat, şi o creştere a sumelor atrase la bugetul de stat. În ultimii ani s-au declarat în mod frecvent astfel de mini-vacanţe, pe ultima sută de metri, însă cred că un calendar stabilit din timp, în mod clar, ar fi de folos, atît pentru beneficiarii direcţi, cît şi pentru operatorii de turism.
Tot în cadrul activităţii în Parlamentul României, menţionez că am formulat în 2014 un număr de nouă interpelări privind, în special, probleme semnalate de cetăţeni, am susţinut 17 declaraţii politice şi am avut numeroase luări de cuvînt în cadrul şedinţelor de plen a Camerei Deputaţilor.

Rep: Care au fost priorităţile deputatului Cornel Itu în Colegiul 6 Dej?
C. I.: Rezolvarea problemelor cu care se confruntă toate comunităţile aparţinînd Colegiului 6 Dej, fie că este vorba de infrastructură, condiţii de viaţă la un standard ridicat sau educaţie, cultură, sport, sănătate, a constituit una dintre priorităţile mele. În raport cu acestea, la Biroul Parlamentar am avut 298 de audienţe care acoperă o largă paletă de demersuri şi solicitări de natură administrativă, funciară, nevoi personale, intervenţii pe lîngă diverse instituţii centrale, ministere şi departamente în cadrul acestora, integrare în piaţa muncii, reconversie profesională, reinserţie socială etc. Am satisfacţia că în mare parte şi cît a depins de mine, aceste solicitări au fost rezolvate în limitele permise de lege. Sprijinul acordat pentru îmbunătăţira condiţiilor de viaţă a vizat implementarea unor proiecte pentru modernizarea infrastructurii localităţilor din colegiu, a legăturii dintre acestea – drumuri naţionale şi judeţene, poduri de trecere peste cursuri de apă, amenajarea unor cursuri de apă, branşarea şi introducerea de apă în diverse localităţi.
Menţionez în acest sens, în ceea ce priveşte infrastructura, reabilitarea şi modernizarea unui număr de 23 de străzi din municipiul Dej. Semnarea contractului de finanţare s-a făcut la Colegiul “Andrei Mureşanu” Dej de către prim-ministrul Victor Ponta, însoţit de cinci miniştri, moment unic de prezenţă oficială în istoria municipiului.
Tot la capitolul infrastructură, amintesc modernizarea drumului DN18B Măgoaja-Tîrgu Lăpuş (comuna Chiuieşti), demararea lucrărilor de modernizare a drumului comunal Pădureni-Mintiu (comuna Mintiu Gherlii), a drumului comunal Sălătruc-Leurda (comuna Căşeiu), drumul Jichiş-Tărpiu (comuna Jichişul de Jos), drumul Antăş-Bobîlna (comuna Bobîlna), asfaltare străzi comunale în Căşeiu, Gîrboul Dejului, Cîţcău, reabilitarea străzilor din Nireş, comuna Mica, asfaltarea uliţelor din localitatea Valea Groşilor, comuna Vad şi susţinerea lucrărilor la DJ 172F Gherla-Mintiu Gherlii-Mica .
De asemenea, s-au realizat lucrări de aducţiune şi branşare la sursă de apă potabilă, precum şi lucrări de canalizare în localităţile Mintiu Gherlii (Petreşti-Salatiu, Nima-Buneşti), Căşeiu (Rugăşeşti, Urişor), susţinerea lucrărilor de la reţeaua de apă din localitatea Curtuiuşul Dejului, comuna Vad .
Susţinerea şi promovarea tradiţiilor locale, a istoriei Dejului, a culturii, sportului şi educaţiei au fost, de asemenea, pe lista mea de priorităţi.

Rep: Care au fost principalele acţiuni de sprijinire a acestor componente ale comunităţii dejene?
C.I.: Susţinerea sportului, a educaţiei şi a culturii sînt preponderent prezente pe agenda mea de lucru. Performanţa în studiu, performanţa în sport, precum şi actul de cultură trebuie susţinute şi premiate. Avînd rezultate bune la învăţătură, două eleve de la Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuşi”, cu o situaţie materială dificilă, au primit sprijin financiar lunar din partea mea. Totodată, sprijinirea voleiului dejean a condus la obţinerea de către Clubul Sportiv Unirea Dej a locului 5 în Cupele Europene, calificarea în semifinalele Cupei României, promovarea mai multor jucători în loturile naţionale de tineret şi seniori ale României.
Am susţinut, de asemenea, promovarea unor proiecte derulate de către ONG-uri ce au avut ca obiectiv conservarea valorilor şi tradiţiilor locale, a personalităţilor şi momentelor istorice semnificative din zonă. În localitatea Bobîlna a fost amplasat bustul marelui om de stat Alexandru Vaida-Voevod, fost prim-ministru al României, făuritor al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. În comuna Chiuieşti, satul Măgoaja, sărbătoarea cîmpenească Grigore Pintea Viteazul adună un mare număr de participanţi şi am mulţumirea că spijinul pe care îl acord derulării acesteia împlineşte dezideratul de valorificare a ceea ce este important pentru noi românii.
Acţiunile caritabile şi, nu în ultimul rînd, deschiderea spre problemele cetăţenilor, reflectată prin cele aproape 300 de audienţe din anul 2014, sînt parte din activitatea mea.

Rep: Ce vă propuneţi pentru anul 2015?
C.I.: Pe agenda mea sînt trecute, ca prioritare, demersurile pentru construirea drumului de centură a municipiului Dej, îmbunătăţirea condiţiilor din sistemul de sănătate şi susţinerea sportului, iar în acest sens am făcut demersuri pe lîngă Comisia Naţională de Investiţii şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru construirea unui bazin acoperit de înot pe amplasamentul actual al celui descoperit (din păcate, nefolosit de cîţiva ani!). Pe plan legislativ, am în vedere iniţierea unui proiect de lege pentru sprijinirea IMM-urilor, întrucît este esenţial să consolidăm clasa de mijloc şi micii întreprinzători, aceştia fiind motorul unei economii sănătoase. De asemenea, cred că este necesară sprijinirea brandurilor autohtone – precum Jolidon, Farmec -, printr-o legislaţie favorabilă nu doar firmelor străine, ci şi celor cu capital românesc.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie