Contracronometru / Medaliile gimnaştilor răsplătite mult sub valoarea unei garsoniere

  • Cu banii câştigaţi de pe urma celor două medalii cucerite la Campionatul European de gimnastică, Marian Drăgulescu nu şi-ar putea achiziţiona nici măcar o garsonieră confort 3, ci cel mult o baracă mobilă la Pata Rât. În schimb, dacă se impune la Stuttgart, Simona Halep şi-ar putea cumpăra un apartament de lux în Cluj.

 

A căzut cortina peste Campionatul European de gimnastică artistică, a cărei gazdă impecabilă a fost Cluj-Napoca, dar comentariile continuă, iar numele lui Marian Drăgulescu, Cătălina Ponor şi Larisa Iordache se află încă pe buzele tuturor. Am convingerea că printre dezbaterile aprinse despre exerciţiile gimnaştilor români şi modul cum aceştia au fost evaluaţi de către arbitri, mulţi dintre dumneavoastră v-aţi întrebat şi cât valorează cele patru medalii câştigate, două de aur, una de argint şi una de bronz. Ei bine, medalia de aur este remunerată cu 37.000 de lei, cea de argint cu 22.000, iar cea de bronz cu 15.000 de lei. Un simplu calcul matematic, ne arată că Marian Drăgulescu, care a antamat două medalii, aurul de la sol, respectiv argintul de la sărituri, va primi 59.000 de lei. Transformaţi în euro, la cursul oficial al zilei, rezultă puţin peste 13.000 de euro. Nici măcar valoarea unei garsoniere confort 3! În Cluj-Napoca, în zona Iris, o garsonieră confort 3 este evaluată la 15.500 de euro, iar în zona Titulescu la 19.500 de euro. Spre comparaţie, Simona Halep primeşte 5585 de euro numai pentru participarea la turneul WTA de la Stuttgart, la care este prezentă în această săptămână.

Suma, care se impozitează desigur, se triplează dacă românca atinge faza „sferturilor” de finală şi constat, cu stupoare, că toate cele patru medalii câştigate cu sudoare şi foarte multă muncă de Marian Drăgulescu, Cătălina Ponor şi Larisa Iordache valorează mai puţin din punct de vedere material. Iar pentru asta, Simona nu e nevoie să câştige decât două meciuri. Punând la socoteală şi oportunitatea unui tablou de concurs accesibil, acei bani pot fi câştigaţi cu mare uşurinţă, dacă adversarele sunt de duzină. Numai că atunci când Halep joacă un tenis de duzină, adversarele sunt periculoase indiferent de locul ocupat pe scara clasamentului WTA.

Mai e necesar să mă întreb dacă e corect? În situaţia în care Halep se impune la Stuttgart, cecul româncei se rotunjeşte substanţial la aproape 108.000 de euro. Bani pe care Drăgulescu, unul din cei mai de succes sportivi din istoria României, nu i-a câştigat exclusiv din sport, deşi acesta deţine în palmares 31 de medalii europene, mondiale şi olimpice. Nu e cazul ca Drăgulescu, în ciuda statutului, să-şi rotunjească veniturile din publicitate, aşa cum se întâmplă în cazul Simonei Halep, care în ultima vreme performează mai mult pe sticla televizorului în diferite spoturi publicitare decât pe terenul de tenis.

Dar nu e nevoie să fac o comparaţie cu Simona Halep, numele care, trebuie să recunoaştem, în materie de sport vinde cel mai bine la export, chiar dacă rezultatele uneori lasă de dorit. Mulţi fotbalişti şi pseudo-fotbalişti din „valorosul” nostru campionat de fotbal îşi dau cu stângul în dreptul şi câştigă, totuşi, mai mulţi bani. Şi credeţi-mă, nu-mi face chiar nici o plăcere să-i văd săptămână de săptămână pe toţi tatuaţii cum mimează fotbalul, înjură, se ceartă, simulează şi flegmează, ca mai apoi să acorde declaraţii la care ai prefera să fi surd.

 

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie