Consulul general al Ambasadei SUA la Bucureşti, Daniel Perrone: România devine o destinaţie populară pentru americani

FullSizeRenderConsulul general al Ambasadei SUA la Bucureşti, Daniel Perrone, vorbeşe într-un interviu acordat ziarului Făclia de Cluj despre tipurile de vize pe care SUA le pune la dispoziţia românilor şi cum pot fi obţinute acestea.
Daniel Perrone explică, totodată, de ce unii dintre conaţionalii noştri nu primesc viză pentru SUA  şi care este rata de refuz. Cât priveşte americanii care vizitează România, diplomatul spune că numărul acestora a crescut în ultimi ani şi că ţara noastră devine o destinaţie populară pentru cei din SUA.

Rep: Domnule consul general, românii încă mai au nevoie de vize pentru a ajunge în Statele Unite. Ce tipuri de vize sunt puse de către SUA la dispoziţia românilor şi cum pot fi obţinute?

Daniel Perrone: Toate tipurile de vize sunt disponibile pentru români, vize pentru turism, vize pentru afaceri, vize de studiu, vize pentru schimburi culturale, chiar şi tipuri speciale de vize pentru angajare temporară sau joburi temporare în SUA. Foarte important de reţinut este că cei mai mulţi români care aplică pentru viză în Bucureşti doresc vize de turism, doar să facă turism în SUA. De asemenea, trebuie ştiut că nu poţi lucra în SUA cu vize de turim. Acestea sunt doar pentru a vizita SUA, nu să lucrezi, iar după vizită trebuie să te întorci.

Rep: Care ar fi cele mai solicitate tipuri de vize?

Daniel Perrone: Vizele de turism sunt cele mai solicitate. Am putea spune că dintre cei care aplică pentru viză, 90 la sută solicită vize de turism.

Rep: Care ar fi rata de refuz a vizelor solicitate de români?

Daniel Perrone: Nu este mare. Cam nouă din zece români primesc viza.

Rep: În ultimii ani, foarte mulţi studenţi români au avut parte de experienţe deosebite în Amercica prin intermediul unor programe pentru tineri. Cât sunt de atractive aceste programe şi care este scopul lor?

Daniel Perrone: Este un program minunat numit „Summer Work and Travel”. Ar fi trebuit să subliniez acest lucru la tipurile de vize, pentru că programul „Summer Work and Travel” este foarte popular. În acest an, apoape 7000 de studenţi români aplică pentru acest program. Foarte mult. Anul trecut au fost în jur de 6000 de solicitanţi, deci avem o creştere cu 1000 de studenţi care vor beneficia de programul „Summer Work and Travel” . Ce este atât de bun la acest program e că permite studenţilor să trăiască pentru o perioadă mai lungă, toată vara, în SUA, unde dobândesc o viziune mai largă asupra vieţii de aici. De asemenea, au posibilitatea să lucreze şi să câştige bani, care apoi îi ajută să-şi continue studiile aici în România. Este un lucru să mergi acolo ca turist, pentru câteva săptămâni, şi este altceva să locuieşti acolo trei luni, să-ţi faci prieteni şi să experimentezi îndeaproape şi personal viaţa în SUA.

Rep: Care ar fi perioada de obţinere a vizei din momentul în care se face solicitarea şi până se eliberează viza?

Daniel Perrone: Am făcut tot ceea ce este posibil, în ultimii ani, ca procesul de aplicare pentru viză să fie cât se poate de uşor şi de rapid. Nu există termen de aşteptare pentru programare. Poţi să suni azi sau să faci solicitare online, iar ziua următoare să fii programat la Ambasadă. După ce ai intrat în Ambasadă şi ai susţinut interviul, viza îţi va sosi, în general, între trei şi cinci zile. Din momentul în care te hotărăşti să obţii viză, poţi să o primeşti în cinci zile. Când se ajunge la Ambasadă pentru interviu, acesta se petrece timp de 30-40 minute şi acesta este tot procesul. Noi credem că este un proces foarte rapid şi transparent. Aş dori pe această cale să le recomand cititorilor dumneavoastră să urmărească pe pagina de facebook a Ambasadei SUA filmul despre miturile legate de viză şi să vadă cât sunt de nereale acestea. Ce dorim să spunem este că dacă, într-adevăr, intenţia ta este să fii turist, fără să lucrezi, cu siguranţă vei primi viza. Dar dacă ai orice alte intenţii, nu ar trebui să le ascunzi de noi, pentru că suntem destul de buni să sesizăm când cineva nu este sincer. În astfel de cazuri rişti să ţi se refuze viza. Dacă doreşti, eventual, să îţi găseşti de lucru în SUA şi să te întorci, nu veni şi aplica pentru viză pentru că, probabil, ştim asta şi ţi se va refuza viza. Nu refuzăm mulţi oameni iar dacă eşti turist cu siguranţă vei primi viza. Un alt lucru pe care vreau să-l subliniez este că dacă ai deja o viză şi a expirat nici măcar nu mai trebuie să vii la Ambasadă în cazul în care vrei să aplici pentru acelaşi tip de viză, totul putând fi făcut prin corespondenţă. Excepţie la acest lucru fac vizele pentru programul „Summer Work and Travel”, pentru acestea solicitanţii fiind nevoiţi să vină în fiecare an la Ambasadă.

Rep: Aveţi o evidenţă cu cei care nu au respectat termenul de şedere în America, optând să rămână acolo pentru o perioadă mai lungă?

Daniel Perrone: Adesea, aceste cazuri ne sunt aduse în atenţie. Problema nu este că rămân mai mult peste termen, ci că rămân şi lucrează în SUA, deşi viza pe care o deţin nu le dă acest drept.

Rep: În ultima perioadă se simte, cel putin la Cluj, prezenţa unor cetăţeni americani care dezvoltă afaceri. În ce măsură americanii au înţeles că ţara noastră poate fi o alernativă pentru business-ul lor?

Daniel Perrone: Nu sunt foarte calificat să răspund la această întrebare. Noi ne ocupăm de serviciile pentru cetăţenii americani din toată România. Adică, dacă un cetăţean american are nevoie de anumite acte, de paşaport, în cazul în care şi-a pierdut acest document, dacă i se naşte un copil aici şi are nevoie să fie documentat cetăţean american, dacă un turist american sau un cetăţean american care locuieşte aici are vreo problemă, vin şi ne cer ajutorul. Deci, nu sunt tocmai calificat să vorbesc despre cum, în general, americanii privesc spre România pentru oportunităţi de afaceri.

Rep: Cât e de vizitată România de americani şi ce perspective sunt să crească numărul turiştilor din SUA care aleg ţara noastră?

Daniel Perrone: În ultimii şapte, opt ani s-a văzut o creştere a numărului de turişti americani care vin în România, iar acum ne apropiem de o medie anuală de 60-70 de mii. România devine o destinaţie populară pentru americani, în general această parte de sud-est a Europei devine mai populară.

Rep: Am văzut că aveţi o bogată experienţă diplomatică în numeroase ţări. Cum vi se pare România faţă de celelalte ţări în care aţi reprezentat SUA?

Daniel Perrone: Iubesc să fiu în România. Este o ţară foarte frumoasă, cu oameni foarte prietenoşi. Bucureştiul este un oraş încântător, care oferă multe. Mă bucur de şederea mea în România şi încerc să călătoresc cât de mult posibil.

Interviu realizat de Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie