Consiliul Judeţean Cluj a pierdut Complexul muzeal ”Octavian Goga” de la Ciucea

ciuceaVeste tristă pentru cultura română şi patrimoniul cultural românesc. Complexul muzeal ”Octavian Goga” de la Ciucea a fost pierdut de statul român. Justiţia română a dispus ieri că ansamblus muzeal de la Ciucea nu mai poate rămîne în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj şi trebuie trecut în proprietatea urmaşilor Veturiei Goga. Practic, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea formulată de urmaşii Veturiei Goga prin care au solicitat constatarea nulitãţii absolute a donaţiei fãcute de soţia poetului Statului Român, repunerea în posesia complexului de clãdiri. Totodată, şi dspăgubiri pentru bunurile care nu mai pot fi restituite în naturã.

În urmã 2005, Florin-Gheorghe Mureşan, Radu Mureşanu, şi Eugenia Mureşanu, care se pretind a fi urmaşi ai Veturiei Goga, au deschis o acţiune în revendicare pentru Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea, chemînd în faţa instanţei Judecãtoriei Sectorului IV din Bucureşti Statul Român, Judeţul Cluj, Ministerul Finanţelor Publice şi Primãria comunei Ciucea. Ei solicitã constatarea nulitãţii absolute a donaţiei fãcute de Veturia Goga Statului Român şi repunerea în posesia complexului de clãdiri care au aparţinut soţiei poetului, iar pentru bunurile care nu mai pot fi restituite în naturã cer despãgubiri.

”Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa apelată, în sensul că: Admite în parte cererea de chemare în judecată completată şi precizată. Constată nulitatea absolută a donaţiei realizate prin Oferta de donaţie autentificată sub nr.1209 din 17.02.1966, Decizia nr.132 din data de 17.02.1966 a Comitetului Executiv al Sfatului Popular Regional Cluj, Actul de donaţie autentificat sub nr.326 din 10.06.1966 şi Decizia nr.616 din data de 23.06.1966 a Comitetului Executiv al Sfatului Popular Regional Cluj. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei, în sensul respingerii capetelor de cerere vizând : – nulitatea absolută a testamentului întocmit la data de 10.06.1966 de Veturia Goga în favoarea Statului Român pentru aceleaşi bunuri obiect al donaţiei menţionate; – constatarea ineficacităţii acestui testament; – revendicarea bunurilor obiect al donaţiei menţionate şi cel privind acordarea de despăgubiri pentru bunurile care nu mai pot fi restituite, precum şi pentru alterările produse, ca neîntemeiate. Respinge cererea intimatului Judeţul Cluj de acordare a cheltuielilor de judecată aferente fazei de apel, ca nefondată. Ia act că apelanţii reclamanţi şi-au rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată”, se arată în sentinţă. Din fericire sentinţa nu este definitivă, putînd fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare însă e puţin probabil să se mai poată schimba ceva.

Domeniul de la Ciucea a fost cumpãrat de Octavian Goga în 1920 de la Bontza Berta, vãduva poetului maghiar Ady Endre. Valoarea tranzacţiei a fost de 280 mii de coroane, bani pe care Goga i-a împrumutat de la Banca Agricolã. Domeniul cuprinde castelul şi mai multe anexe gospodãreşti. În castelul reconstruit în perioada interbelicã de Goga se aflã astãzi muzeul Memorial „Octavian Goga”. Muzeul adãpostește o vastã colecție de covoare, port popular si alte obiecte de artã popularã adunate de cãtre Octavian Goga de pe toate meleagurile ţãrii, precum și o impresionantã bibliotecã. În grãdinã se aflã mausoleul poetului şi al soţiei sale, Veturia Goga. Tot în gradinã se aflã o biserica de lemn din sec. XVI adusã aici de cãtre Octavian Goga.

Conform documentelor, întregul complex a fost donat de Veturia Goga, în anul 1966, statului român. Vãduva poetului a fãcut acest get pentru a respecta testamentul lui Goga care prevede cã dupã moartea sa şi a soţiei sale „toate bunurile deţinute de ei sã fie donate statului român iar la Ciucea sã fie înfiinţat un muzeu care sã poarte numele poetului”. Oferta de donaţie a fost autentificatã sub numãrul 1209/1966, iar prin decizia 132/1966 al Sfatului Popular Cluj a fost acceptatã donaţia. În prezent contrucţiile şi clãdirile complexului muzeal de la Ciucea se aflã în proprietatea Judeţului Cluj. Cu toate documentele care certificã donaţia fãcutã de Veturia Goga în favoarea statului român, pretinșii urmaşi ai acesteia, care aratã cã sînt strãnepoţi de frate, cer sã fie puși în posesia domeniului de la Ciucea.

În 2012, după nu mai puţin de 24 de termene de judecată, o  instanţa bucureşteană a apreciat că demersul celor trei este neîntemeiat, respingînd cererea de revendicare. Hotărîrea nu a fost definitivă iar pretinșii urmaşi ai Veturiei Goga au înaintat apel la Curtea de Apel Bucureşti.

În apel, Consiliul Judeţean Cluj a făcut toate eferturile pentru a salva Muzeul ”Octavian Goga” de la Ciucea. Juriştii de la judeţ au adus numeroase probe pentru a arătat că actul de donaţie făcut de Veturia Goga a fost perfect legal şi făcut cu consimţămînt total. Unul dintre martorii propuşi pentur a susţine acst lucru a fost Ioan Pop, fostul preşedinte al tribunalului Cluj, care în anii şaizeci era judecător la Hudin şi a fost martor al procedurilor de trecere a muzeului în proprietatea statului român. Acesta a susţinut că, în perioada în care Veturia Goga a făcut actul de donaţie privind domeniul de la Ciucea, era judecător în cadrul Judecătoriei Huedin şi că a cunoscut-o personal pe soţia poetului. Pop a explicat ca Veturia Goga a decis să doneze statului român castelul de la Ciucea deoarece, pe de o parte, a dorit să respecte dorinţa poetului iar pe de altă parte, veniturile ei erau prea mici pentru a putea suporta cheltuielile de întreţinere a acestui obiectiv.

Potrivit lui Pop, Veturia Goga a cerut ca, după transferul dreptului de proprietatea în favoarea statului român, să fie numită administrator al muzeului, tocmai pentru a-şi rotunji veniturile. Martorul a subliniat că actul de donaţie conţine toate elementele de formă şi de fond prevăzute de legislaţia de atunci şi că acesta a fost făcut cu consimţămîntul deplin al Veturiei Goga.

Potrivit lui Pop, Veturia Goga nu a regretat niciodată că a renunţat la muzeu, ci, dimpotrivă, s-a arătat de nenumărate ori mulţumită că acest edificiu a ajuns la statul român.

 
C.P.

Articole din aceeasi categorie