Consecinţele deciziei lui Benedict al XVI-lea şi alegerea unui nou Suveran Pontif

Agerpres

La Repubblica de la Roma scrie că decizia lui Benedict al XVI-lea de a renunţa la pontificat creează la Vatican o situaţie “inedită”, care este studiată zilele acestea de juriştii Sfîntului Scaun. Pentru prima dată în istoria modernă a Bisericii Catolice, un Conclav va trebui să fie organizat în timp ce precedentul papă este încă în viaţă. Mai există o altă problemă care va trebui să fie studiată, a afirmat Lombardi, şi anume cum va fi numit Ratzinger după această retragere fără precedent în istoria modernă a Bisericii Catolice. “Nu cred că va putea fi numit cardinal, probabil va fi numit episcop emerit al Romei”, a spus părintele Lombardi.

Benedict-XVI-23La Vatican va fi organizată, pînă în data de 28 februarie, ziua în care papa se va retrage, şi o audienţă specială, în cursul căreia Benedict al XVI-lea îl va saluta personal pe Giorgio Napolitano, preşedintele Italiei, a anunţat secretarul de stat de la Vatican, cardinalul Tarcisio Bertone, care a participat, împreună cu Giorgio Napolitano şi cu actualul premier demisionar, Mario Monti, la Roma, la o ceremonie prin care s-a sărbătorit Concordatul dintre statul italian şi Biserica Catolică (Patti Lateranensi). Pînă la data anunţată a retragerii, papa va respecta toate angajamentele deja programate.

Despre retragerea papei a vorbit şi Pierluigi Bersani, secretarul Partidului Democrat (de centru-stînga), candidat la funcţia de prim-ministru al Italiei la alegerile generale din 24-25 februarie, care a spus: “Nu cred că retragerea papei va avea consecinţe negative asupra desfăşurării campaniei electorale. Gestul lui Benedict este unul de mare curaj, un gest istoric, pe care îl respectăm, deoarece vine din partea unui mare teolog”.

Vorbind despre posibilul succesor al papei, Silvio Berlusconi, liderul coaliţiei de centru-dreapta, a spus că, în opinia sa, Biserica Catolică “este pregătită să aleagă un Suveran Pontif de culoare” şi a adăugat că “retragerea lui Benedict al XVI-lea nu va avea consecinţe directe asupra campaniei electorale din Italia”. “Noul Suveran Pontif va fi ales în martie”, scrie Il Messaggero de la Roma, care publică un articol despre modul în care se va desfăşura Conclavul care îl va alege pe succesorul lui Ratzinger pe Scaunul papal.

După cum prevede Constituţia de la Vatican, “Universi Dominici Gregis”, promulgată de papa Ioan Paul al II-lea în februarie 1996, pe 28 februarie, la ora locală 20:00 (21:00 ora României), la care Benedict al XVI-lea îşi va termina pontificatul, va fi anunţată perioada numită “loc vacant” (sede vacante), care marchează sfîrşitul unui pontificat şi începutul pontificatului următor. Noul papă va fi ales de 117 cardinali alegători, care nu au împlinit vîrsta de 80 de ani în momentul începerii “locului vacant”. Conclavul se va desfăşura în Capela Sixtină, iar cardinalii alegători nu vor putea avea contacte cu lumea externă. Noul Suveran Pontif va fi ales cu o majoritate de două treimi din voturile cardinalilor alegători.

Articole din aceeasi categorie