Concurs de soluții pentru amenajarea Parcului Est

Consilierii locali clujeni vor dezbate, în ședința din 10 septembrie, un proiect de hotărâre privind organizarea concursului de soluții finalizat prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, pentru „Amenajarea Parcului Est și aprobarea cuantumului premiilor care urmează să fie acordate”.

Municipalitatea argumentează că strategia de dezvoltare urmărește ca orașul Cluj-Napoca să devină unul dintre cele mai primitoare orașe din Estul Europei, unde atât locuitorii, cât și turiștii să se simtă excelent. Un aspect esențial îl reprezintă dezvoltarea durabilă, prin creșterea calității locuirii, a serviciilor, a echipării edilitare și atractivității spațiilor publice, favorabile unei mai bune calități a vieții, având în vedere potențialul dezvoltării structurii urbane. „Una dintre prioritățile urbei în ce privește dezvoltarea durabilă, este amenajarea și crearea unor spații publice verzi, fiind astfel identificate o serie de proiecte finanțabile prin programe europene și sau cu fonduri de la bugetul local, printre care și Amenajarea Parcului Est. Prin acest proiect se dorește realizarea unui spațiu public care, prin calitatea dezvoltării sale arhitecturale și funcționale să satisfacă nevoile și exigențele utilizatorilor săi, clujenii, demn de valoarea patrimonială a orașului”, se arată în proiect.

Noua amenajare va trebui să asigure conservarea în condițiile optime a zonei umede cu floră și faună specifice. Totodată, promotorul dorește amenajarea unui parc care să îndeplinească funcțiunile obișnuite pentru acest fel de spații publice și care să reactiveze social și funcțional zona, prin atractivitatea peisajeră a cadrelor create. În sfârșit, prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est ar urma să devină un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei estice. Scopul concursului este găsirea celei mai bune soluții de amenajare și echipare a Parcului Est, ceea ce presupune, printre altele protejarea biocenozei existente, inedite într-un habitat urban, amenajarea peisajeră a unor zone de protecție, care să medieze relația dintre grădina publică și biotopul care trebuie conservat, rezolvarea accesabilității și a legăturilor cu spațiile construite și plantate învecinate și integrarea malurilor Lacului 3.

Parcul Est are o suprafață totală de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Oportunitatea de a amenaja această zonă a fost semnalată încă din anii 60, 70, când au fost propuse mai multe proiecte pentru valorificarea oglinzilor de apă prezente și transformarea unui sit mlăștinos într-un spațiu de agrement. Proiectele nu s-au materializat, cu excepția regularizării malurilor Lacului 3, și înființarea unei pepiniere.

Contractul de proiectare se ridică la suma de 6.288.360,00 lei, fără TVA.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie