Computerul tomograf din UPU – instalat, autorizat şi funcţional

Pacienţii care ajung în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj pot beneficia acum de investigaţii imagistice direct în UPU, fără a mai fi purtaţi dintr-o clădire în alta sau, şi mai grav, de la o clinică la alta, aşa cum se întâmpla până nu demult. Computerul tomograf achiziţionat în septembrie anul trecut de SCJU Cluj a fost instalat, a primit autorizaţia de funcţionare de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) şi este funcţional.

„Explorările imagistice gen CT, RMN, sunt extrem de importante pentru pacienţii care ajung la noi, pentru că le precizează diagnosticul şi ne ajută să luăm repede hotărârea dacă trebuie intervenţie chirurgicală sau o anumită terapie. Până acum, pentru noi era o mare problemă să-i transportăm – inclusiv pe cei cu traume, inclusiv pe cei cu accident vascular cerebral, pe cei în comă – la Laboratorul de Radiologie sau la Clinica de Neurochirurgie. Am avut însă înţelegere la conducerea spitalului şi s-a găsit această soluţie, ca la subsolul clădirii să se reamenajeze spaţiul şi să se poată instala CT-ul achiziţionat în septembrie, anul trecut. CT-ul a fost autorizat, este funcţional, doar că mai avem, încă, o mică problemă de personal, în sensul că nu avem, în prezent, decât doi doctori, iar nouă ne-ar trebui minim cinci, ca să putem să asigurăm permanenţă” – a declarat, pentru Făclia, medicul şef UPU-SMURD, dr. Adela Golea.

În aceste condiţii – spune dr. Golea -, cazurile foarte grave se rezolvă, imagistic, în UPU, dat fiind că CT-ul de aici este conectat la sistemul informatic PACS ((Picture Archive and Communication System), la fel ca restul echipamentelor de imagistică medicală din unitate. Sistemul PACS permite accesarea ușoară și rapidă a imaginilor medicale de la distanță, precum și redactarea rezultatelor aferente. „Cazurile foarte grave pot fi investigate imagistic pe CT-ul din UPU, iar medicul radiolog poate să vadă secvenţele imagistice şi dacă se află la Laboratorul de Radiologie, astfel că nu mai suntem nevoiţi să transportăm aceşti pacienţi în stare gravă, pentru care contează minutele, nu orele. Pacienţii stabili, pacienţii deplasabili sunt trimişi, încă, la Laboratorul de Radiologie, pentru CT, dar cei în stare gravă sau foarte gravă sunt investigaţi aici, în UPU” – a declarat dr. Adela Golea.

Potrivit declaraţiei dr. Golea, pentru efectuarea unui CT, pacienţii din UPU sunt coborâţi la subsol cu liftul, iar de acolo, dacă este necesar, pot fi duşi direct în sala de operaţie, fără a mai fi scoşi prin curte.

CT-ul achiziţionat anul trecut pentru UPU, un Optima CT660 Spatial Enhanced (cu 128 secţiuni), produs de General Electric, a costat aproximativ 750.000 euro şi are inclusă în preţ o garanţie extinsă, full service, cu piese de schimb, pe o perioadă de 10 ani. „Echipamentul va deservi atât Unitatea de Primire a Urgenţelor, cât şi secţiile spitalului aflate în vecinătate, datorită achiziţionării unor softuri speciale, care permit efectuarea de endoscopie digestivă virtuală, vizualizare angiografică 3D şi evaluare dinamică a fluxului sanguin, examinare cardiacă 3D sau imagistică specială oncologică. Echipamentul medical poate executa examinări pentru orice parte a corpului, la pacienţi de toate categoriile, cu sau fără substanţă de contrast. În plus, acesta are un mod de operare pentru pacienţii care necesită examinări de urgenţă. De asemenea, aparatul are un consum mic de energie şi emisii CO2 reduse” – preciza, la momentul achiziţionării, managerul SCJU Cluj, ec. dr. Petru Şuşca.

Cazurile complexe, de pacienţi cu mai multe boli –  tot mai frecvente, în UPU

Dacă, din punct de vede al dotării, lucrurile încep să meargă bine, la UPU, îngrijorătoare pentru medici rămâne frecvenţa tot mai mare a pacienţilor cu mai multe boli şi care, în condiţiile unui spital pavilionar, sunt foarte greu de manageriat.

„În ceea ce priveşte dotarea cu aparatură, mă bucur să pot spune că am primit şi monitoare, şi ventilatoare şi, din câte am înţeles, o să primim şi defibrilatoare. Din acest punct de vedere stăm bine. Problema care apare însă, şi care ne îngrijorează tot mai mult, este că încep să fie tot mai numeroase cazurile complexe, pacienţi care au mai multe boli, care se decompensează. De exemplu, pacient care are insuficienţă respiratorie, care a făcut o bronşită, dar este şi cu un infarct vechi, şi cu un accident vascular cerebral sechelar, şi cu o insuficienţă renală, care s-a decompensat şi ea. Şi atunci, se pune problema: unde îl internezi? Dacă îl trimitem la Infecţioase, acolo nu pot să-i facă dializă. Dacă îl ia Cardiologia, nici acolo nu pot să-i facă dializă. În plus, având patologie infecţioasă, există riscul să-i contamineze şi pe ceilalţi, internaţi acolo. Şi atunci, spitalul fiind pavilionar, aceşti pacienţi rămân foarte mult timp în UPU. Pentru fiecare vine un specialist, îl vede, îi scrie ce să ia, tratament, dar spune: «Nu pot să-l iau la mine pentru că are şi celelalte boli, pe care la mine în secţie nu le pot manageria». Toţi au dreptate, dar este greu de înţeles, de către un pacient, lucrurile astea. Oamenii nu înţeleg de ce stau în UPU, dar aici este, până la urmă, locul în care reuşim să-i aducem, un pic, pe specialişti” – declară dr. Golea.

În opinia sa, singura rezolvare pentru aceste cazuri rămâne acel spital monobloc, în care un pacient (aflat în stare foarte gravă, adesea!)  ar putea fi consultat de medicii de diferite specialităţi fără a mai fi transportat nu ştiu câţi kilometri, cu ambulanţa, de la o clinică la alta, pe străzile mai mult decât supraaglomerate ale oraşului. Transport care, nu o dată, depinde şi de disponibilitatea ambulanţei, ştiindu-se că şi aici numărul de maşini şi de personal este mult sub necesar.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie