Companii clujene, implicate în proiectul „Academia 2 în 1 – Școală și Carieră”

Reprezentanți ai mediului de afaceri, directori de licee tehnologice, primari ai localităților din județul Cluj, inspectori școlari, membri ai Comitetului local de dezvoltare a parteneriatului social (CLDPS), respectiv ai Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT) participă miercuri, 9 octombrie, la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, la o primă întâlnire de lucru în cadrul proiectului „Academia 2 în 1 – Școală și Carieră”.

Proiectul, inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în parteneriat cu Terapia, vizează schimbarea mentalității părinților în ce privește învățământul profesional și dual printr-o mai bună informare a lor și a elevilor despre condițiile actuale de muncă într-o companie și despre avantajele de care se bucură elevii care urmează învățământul dual.

Potrivit declarației inspectorului școlar general Valentin Cuibus, odată cu reintroducerea învățământului profesional în anul școlar 2014-2015 și a învățământului dual, în anul școlar 2017-2018, deși au fost organizate activități de promovare a acestor forme de învățământ, „se constată în continuare atractivitatea scăzută față de învățământul profesional și dual, fapt concretizat anual în nerealizarea tuturor claselor propuse în proiectul planului de școlarizare”.

„La întâlnirea de miercuri vom discuta despre planul de școlarizare pe 2020 – 2021 și despre măsurile pe care trebuie să le luăm și felul cum le vom implementa, în încercarea pe care ne-am propus-o prin acest proiect, de schimbare a mentalității părinților. Vom vedea care dintre agenții economici sunt dispuși să vină ca parteneri în proiect, alături de partenerul principal, Terapia, cu care s-au semnat deja protocoalele. Angajamente ferme de implicare în proiect avem și de la alte companii, dar încă nu sunt contracte semnate. Am avut discuții cu cei de la Electrica, La Casa, suntem în discuții ci cei de la Bosch, cu Moldovan, de la Carmangeria Sânnicoara, și să vedem și alți parteneri” – a declarat, pentru Făclia, inspectorul școlar general Valentin Cuibus.

După stabilirea operatorilor economici care participă la realizarea proiectului și întâlnirile de lucru cu directorii unităților de învățământ gimnazial și diriginții claselor a VIII-a, planificate pentru luna octombrie, din noiembrie va începe campania de informare a beneficiarilor învățământului dual, completată de vizite ale părinților și elevilor la operatorii economici parteneri. Astfel, vor fi organizate activități de orientare și consiliere a elevilor și părinților, în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, târguri educaționale, o ”Caravană a Meseriilor” în localitățile rurale, respectiv „Săptămâna Meseriilor” în unitățile de învățământ tehnologic.

Proiectul „Academia 2 în 1 – Școală și carieră” se adresează elevilor de clasa a VIII-a din județ, părinților elevilor și, nu în ultimul rând, autorităților locale.

„Eu cred că acest proiect ne ajută să facem o Românie mai durabilă. Sunt câteva elemente pe care noi, la Terapia, le-am evaluat pentru acest proiect. În primul rând,  dăm o șansă, în fiecare an, la 28 de copii, de a avea acces la educație de liceu, dar și un job și o carieră în mână. Cei care termină învățământul dual au sută la sută un job asigurat la sfârșitul școlii. Al doilea obiectiv pe care dorim să îl atingem noi, la Terapia, este să dezvoltăm o nouă generație de operatori chimiști, care lucrează pe echipamente extrem, extrem de sofisticate. Al treilea obiectiv, și acesta este un obiectiv de suflet, este să reținem acești tineri în România, să nu mai plece. Între trei și cinci ani salariile pe care noi o să le putem oferi sunt undeva la 800 – 1000 de euro net pe lună, ceea ce înseamnă că nu mai există nici un motiv ca ei să se ducă, pe 2000 de euro, în străinătate, din care 1000 să-i dea doar pe șederea acolo” – declara directorul general al Terapia Cluj, Dragoș Damian, la conferința de lansare a proiectului.

Potrivit acestuia, proiectul „Academia 2 în 1 – Școală și carieră” este un proiect care angrenează mai mulți producători industriali care au un deficit de forță de muncă, iar dacă mai multe inspectorate școlare din țară vor avea angajamentul pe care și l-a asumat IȘJ Cluj, „se va putea crea o nouă generație de industriași, de muncitori în fabrici”, care să facă „puntea” cu cei de dinainte de 1990.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie