Comisarul european Corina Creţu: România va beneficia de 31 de miliarde de euro din fondurile politicii de coeziune

La Cluj-Napoca a debutat, luni, conferinţa Comisiei COTER din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR) pe tema „Susţinerea şi dezvoltarea unei politici de coeziune eficiente pornind de la autorităţile locale şi regionale din Uniunea Europeană”. Pe parcursul a două zile, lideri locali din întreaga Europă analizează importanţa proiectelor cofinanţate de Uniunea Europeană la nivel local şi regional şi fac recomandări privind îmbunătăţirea viitoarelor reglementări ale Politicii de Coeziune după anul 2020.

Prezent la eveniment, comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu a arătat că politica de coeziune a fost şi rămâne principala politică de investiţii a UE. „Sper ca în viitoarea perioadă de programare guvernele să înţeleagă că nu întotdeauna pot decide din capitale unde, cât, cum pot să investească la nivel local. Eu cred că primarii şi cei care locuiesc aici ştiu cel mai bine nevoile cetăţenilor şi de aceea încurajăm ca fondurile europene să fie concentrate în mare parte în mâna celor care sunt reprezentaţi direct de cetăţeni, pentru că şi-au dezvoltat capacitatea administrativă şi ştiu exact care sunt nevoile cetăţenilor. (…) Sperăm ca în următoarea perioadă de programare, tot mai multe state să ofere management direct în fonduri europene pe tot parcursul procesului de elaborare, de la proiectarea programelor până la implementarea acestora”, a spus comisarul Corina Creţu.

Oficialul european a subliniat că este preocupată, în mod special, ca propunerile Comisiei Europene privind politica de coeziune să fie adoptate cât mai curând, dacă este posibil chiar în perioada preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene sau cel mai târziu până la finalul anului, astfel încât oraşele şi regiunile să poată începe să lucreze la programele viitoare şi să folosească, încă de la 1 ianuarie 2021, fondurile disponibile pentru următoarea perioadă de programare.

Corina Creţu a ţinut să avertizeze că ţara noastră ar trebui să beneficieze la maximum de fondurile europene în următoarea etapă de programare, 2021-2027. „Depinde de toate ţările, inclusiv de România, să valorifice toate oportunităţile care i se oferă şi să se pregătească foarte bine pentru perioada 2021-2027. Sunt deja 12 ani de când România este stat membru al UE. După părerea mea, a acumulat suficientă experienţă pentru a avea cele mai bune rezultate din 2021 încolo, dar şi pentru a nu mai avea scuze dacă vor continua să apară probleme legate de pierderea banilor europeni. (…) Potrivit propunerii CE, în perioada 2021-2027, România va beneficia de 31 de miliarde de euro din fondurile politicii de coeziune şi dezvoltare regională, ceea ce înseamnă cu 8% în plus faţă de perioada 2014-2020. Sperăm ca propunerea să rămână aşa cum a fost înaintată de CE”, a declarat comisarul european.

Corina Creţu a amintit şi de disputa creată la nivelul României privind construirea spitalelor regionale şi a afirmat că nu i se pare normal să se dea vina pe Bruxelles în această problemă, deoarece la nivelul Comisiei există disponibilitate pentru găsirea unor soluţii.

„De exemplu, avem această dispută legată de spitalele regionale. Rămâne la latitudinea Guvernului (…). Beneficiarul este Ministerul Sănătăţii. Dacă Guvernul decide să răspundă afirmativ solicitărilor dumneavoastră (de la Cluj – n.r.), ale celor de la Craiova şi de la Iaşi, de a avea în responsabilitate directă realizarea spitalelor regionale, noi suntem gata să schimbăm Programul Operaţional Regional. Nu este corect să dai vina pe Bruxelles pentru că, din punctul nostru de vedere, important este ca investiţiile să se facă, nu cine este beneficiarul final al acestor investiţii”, a spus comisarul.

La rândul său, primarul Emil Boc a precizat că, în opinia sa, politica de coeziune nu este o chestiune tehnică ci una fundamental politică de care a depins şi depinde viitorul Uniunii Europene. ‚’Politica de coeziune ajunge în casa fiecărui cetăţean al UE şi de aceea trebuie să ne asigurăm că ea va continua. Am felicitat-o public pe doamna Corina Creţu pentru faptul că a lucrat astfel încât politica de coeziune să ajungă în fiecare colţ al Europei şi sunt convins că şi în continuare vom vedea beneficiile acestei politici. Dacă vom avea o politică de coeziune bine susţinută financiar, nimeni nu va mai fi obligat să emigreze pentru un loc de muncă mai bun. Poate să decidă să meargă la studii, poate să meargă în vacanţă, poate să fie turist sau să-şi aleagă să meargă în alte scopuri în altă ţară dar să nu fie nevoit să aleagă o astfel de opţiune pentru simplul fapt de a avea un loc de muncă mai bun. Şi românii sunt convins că se vor întoarce acasă pentru că obiectivul nostru este să-i aducem pe români acasă, să ne păstrăm forţa de muncă şi talentele în ţară iar politica de coeziune poate fie cel mai important element care să ne ajute să realizăm acest lucru’’, a menţionat primarul Emil Boc.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie