Comisarul european Corina Creţu: Proiectele pentru cele trei spitale regionale trebuie depuse la Bruxelles până la sfârşitul acestui an

Prezentă vineri la Cluj-Napoca, unde a luat parte la dezbaterea „Un buget modern pentru o Uniune mai puternică”, organizată la Facultatea de Studii Europene a UBB, comisarul european pentru Dezvoltare Regională Corina Creţu şi-a exprimat speranţa ca proiectele pentru cele trei spitale regionale să fie depuse la Bruxelles până la sfârşitul acestui an iar până la sfârşitul anului viitor să înceapă lucrările. „Au fost întârzieri şi nu mă voi feri niciodată să avertizez statele membre atunci când sunt întârzieri în ceea ce priveşte infrastructura pentru investiţii importante. Acum, din câte am înţeles, BEI a realizat deja studiile de fezabilitate pentru spitalele de la Cluj-Napoca şi Iaşi, urmează Craiova. Proiectele vor sosi la Comisia Europeană până la sfârşitul acestui an, noi sperăm să le aprobăm cât mai repede, mai ales că sunt făcute de Banca Europeană de Investiţii şi avem o garanţie preliminară că sunt făcute de calitate. Vor începe după aceea licitaţiile, iar speranţa mea este ca, până la sfârşitul anului 2019, să înceapă construcţia efectivă. Banii pot fi cheltuiţi până în 2023. Este trist că au fost semnate în iulie 2015 şi s-a prevăzut ca studiile de fezabilitate să fie gata în 2016; suntem în 2018 şi nu sunt gata. Sperăm că vor fi mai rapide construcţiile decât elaborarea documentaţiilor”, a spus Corina Creţu.
Întrebată cum se derulează programul pilot ‚’Regiuni mai puţin dezvoltate’’, lansat de Comisia Europeană în 2016 pentru dezvoltarea zonelor cu un PIB sub 50 la sută din media UE şi în care sunt incluse Regiunea de Nord-Est şi Regiunea de Nord-Vest, Corina Creţu a spus că programul a făcut progrese importante. „Am lansat proiectul pentru regiunile mai puţin dezvoltate în cadrul căruia s-au făcut progrese importante. Experţii noştri au fost pe teren atât în Regiunea de Nord-Est din Moldova, care este una dintre cele mai sărace nu numai din România ci şi din Uniunea Europeană. Şi aici în Nord-Vest s-au făcut progrese, mai ales în ceea ce priveşte elaborarea unei strategii integrate, creşterea gradului a a oferi expertiză pentru IMM-uri, pentru domenii importante precum inovarea, cercetarea pentru care capacitatea adminsitrativă nu este atât de puternică.
Corina Creţu a participat, vineri, alături de comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, la un dialog cu cetăţenii intitulat „Un buget modern pentru o Uniune mai puternică”, organizat la Facultatea de Studii Europene a UBB. Printre alţii, la discuţii au mai participat ministrul Agriculturii, Petre Daea, europarlamentarul Daniel Buda şi Gabriela Zoana, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.
După dezbateri, cei doi comisari au luat parte la Festivalul Zilele Recoltei, pe platoul din faţa Sălii Sporturilor din Cluj-Napoca, iar după amiază au vizitat o cramă din Turda şi o fermă de vite din comuna Mociu.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie