Comisar şef dr. Iosif MARCU: Huedin – oraşul cu cea mai mică rată a criminalităţii din judeţul Cluj

În zona de competenţă a Poliţiei oraşului Huedin nu se înregistrează infracţiuni cu un grad de pericol ridicat. Raportat la celelalte localităţi urbane din judeţul Cluj, Huedin este oraşul cu cea mai mică rată a criminalităţii – declară, în interviul acordat ziarului Făclia, şeful Poliţiei oraşului Huedin, comisar şef dr. Iosif Marcu. Însă, precizează acesta, „chiar dacă nu ne confruntăm cu fapte grave, iar infracţionalitatea este scăzută, poliţiştii desfăşoară constant activităţi de menţinere a ordinii şi Iosif-Marcusiguranţei comunităţii”.

– Cum caracterizaţi, din punct de vedere al infracţionalităţii, zona Huedin?

– Poliţia oraşului Huedin are în competenţă aşezarea urbană şi 15 comune arondate, al căror teritoriu administrativ se întinde pe o suprafaţă de 1465,17 km2 , cu o populaţie de peste 35.000 locuitori. În acest areal, desfăşurăm activităţi de menţinere a ordinii şi liniştii publice, de prevenire a fenomenului infracţional şi de combatere a elementelor ce perturbă ordinea publică, atentează la viaţa, sănătatea şi integritatea persoanelor, la proprietatea publică şi privată ori la interesele comunităţilor locale.

Din punct de vedere al infracţionalităţii, anul 2014 şi primele 4 luni din anul curent au evidenţiat un trend descendent al infracţiunilor sesizate. Faţă de primele luni ale anului 2014, în 2015 infracţionalitatea sesizată a scăzut cu 16,4 %.

– Care sînt cele mai frecvente infracţiuni în zona dumneavoastră de competenţă?

– În zona pe care o avem în competenţă, din fericire nu se înregistrează infracţiuni cu un grad de pericol ridicat. Cele mai frecvent întîlnite fapte ilicite sînt cele contra patrimoniului, precum furturi, distrugeri şi tulburări de posesie, şi infracţiunile la regimul circulaţiei pe drumurile publice. În urma acţiunilor poliţiştilor pentru protejarea fondului forestier, au fost constatate şi infracţiuni la regimul silvic. Totodată, s-au formulat sesizări, cel mai adesea în urma unor conflicte spontane, cu privire la comiterea de infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii, precum loviri sau alte violenţe şi vătămări corporale.

– Infractorii depistaţi în zona dumneavoastră de competenţă sînt, în majoritate, localnici, sau provin din alte zone ale ţării?

– Din investigaţiile efectuate în diverse cauze avute în atenţie s-a constatat că  faptele penale contra patrimoniului public şi privat, precum furturile din locuinţe, din case de vacanţă ori din societăţi comerciale au fost comise, cu precădere, de clujeni şi de persoane din localităţi limitrofe arealului, situate, cel mai adesea, în judeţele Sălaj, Bihor, dar şi din Bistriţa-Năsăud. De asemenea, s-a stabilit că persoanele în cauză, de cele mai multe ori, pentru organizarea şi pregătirea acestor furturi s-au „documentat” prin cunoaşterea căilor de acces şi a rutelor ocolitoare, au abordat proprietarii sub diferite pretexte, precum solicitarea cazării sau oferirea unor servicii.

În acest context, prevenirea şi contracararea acestor fapte stă şi la îndemîna proprietarilor de case de vacanţe sau cabane, pe care îi sfătuim să monteze sisteme performante de închidere a uşilor şi geamurilor şi, acolo unde  este  cazul, chiar şi grilaje metalice. Celor care deţin spaţii de cazare le reamintim că au obligaţia de  a înregistra şi fiscaliza şederea turiştilor şi le recomandăm să amplaseze sisteme de supraveghere video în spaţiile comune. Proprietarilor de locuinţe le reamintim să nu primească în imobile persoane pe care nu le cunosc şi care invocă diverse pretexte, ori oferă diverse servicii. Totodată, îi sfătuim să nu îşi facă publică plecarea de acasă şi să îşi asigure valorile pe care le au în locuinţe.

În cazul furturilor cu prejudicii mici s-a constatat că aceia care le comit, de cele mai multe ori profită de lipsa măsurilor de asigurare a bunurilor şi valorilor, de neatenţia proprietarilor sau a administratorilor, ori de naivitatea unor semeni.

Pentru combaterea faptelor ilicite, Poliţia oraşului Huedin desfăşoară activităţi de patrulare şi supraveghere, asigurînd o prezenţă activă a poliţiştilor în mijlocului comunităţii şi în locuri în care s-ar putea produce fapte antisociale.

– Cum caracterizaţi zona Huedin strict din punct de vedere al ilegalităţilor în domeniul silvic?

– Identificarea şi combaterea ilegalităţilor din domniul silvic constituie o prioritate a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj şi pe cale de consecinţă, a Poliţiei oraşului Huedin şi a structurilor comunale arondate. În zona de competenţă teritorială funcţionează şapte ocoale silvice, dintre care trei în subordinea Direcţiei Silvice Cluj, fiind gestionaţi aproximativ 71.000 de ha de fond forestier, dintre care circa 55.000 de ha îl reprezintă fondul forestier privat. Avînd în vederea suprafaţa întinsă de teren împădurit, se înregistrează şi fapte care aduc atingere fondului forestier, însă, din fericire, multe rămîn sub forma tentativei, întrucît cei implicaţi sînt depistaţi de poliţişti, care acţionează permanent în aceste zone.

Cele mai numeroase delicte silvice au fost de natură contravenţională. În 2014, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Huedin şi al Secţiei 8 Poliţie Rurală Huedin au constatat 135 de infracţiuni silvice, din care un abuz şi trei neglijenţe în serviciu, săvîrşite de către personalul silvic în administrarea fondului forestier. În primele 4 luni din anul curent, au fost constatate 24 de infracţiuni la regimul silvic.

În ceea ce priveşte persoanele implicate în comiterea faptelor ce prejudiciază fondul forestier, aş putea spune, din cercetările efectuate şi cazurile cu care ne-am confruntat pînă în prezent, că ponderea cea mai însemnată nu o au locuitorii satelor din zona Munţilor Apuseni. Nu putem vorbi de o anumită localitate din zona de munte ca avînd o infracţionalitate ridicată în domeniul silvic, întrucît sfera infracţională circumscrisă fondului forestier incumbă şi deficienţele în asigurarea pazei, a lucrărilor de marcare, de exploatare şi comercializare, calitatea şi exigenţa actelor de inspecţie silvică, controlul de specialitate privitor la realitatea datelor tehnice şi a celor din teren cuprinse în studiile de amenajare, procedura de avizare şi aprobare, precum şi în ceea ce priveşte legalitatea deţinerii, procesării, transportării şi comercializării materialelor lemnoase etc.

– Cine sînt, în mod frecvent, cei care comit ilegalităţi în domeniul silvic? Cîte amenzi aţi aplicat pe această linie în 2014-2015 şi cît material lemnos aţi confiscat? Ce măsuri aţi luat pentru prevenirea  acestor ilegalităţi?

– În anul 2014 au fost efectuate numeroase controale şi inspecţii silvice, de regulă, cu sprijinul inspectorilor silvici. În urma verificărilor, s-au constatat lipsuri în gestionarea masei lemnoase de aproximativ 3.150 de metri cubi, a căror valoare depăşeşte 684.000 de lei. Dintre acestea, la structurile silvice private s-au stabilit minusuri de peste 2.100 de metri cubi, în valoare de aproximativ 470.000 de lei.

Prin acţiuni ce au vizat legalitatea exploatării şi transportului de material lemnos, precum şi a procesării şi comercializării lemnului rotund, în anul 2014 s-a reuşit identificarea și indisponibilizarea în vederea confiscării ori confiscarea valorică a peste 2.600 de metri cubi de lemn, în valoare de circa 632.000 de lei, precum şi a 603 brazi de Crăciun, în valoare de aproximativ 13.400 de lei. Totodată, în 2014 au fost constatate şi sancţionate 234 abateri la regimul silvic, fiind aplicate contravenţii în valoare de aproximativ 279.000 de lei.

În primele 4 luni din anul curent au fost constatate 24 de infracţiuni la regimul silvic şi s-au aplicat 72 de contravenţii, în valoare de aproximativ 76.000 de lei. De asemenea, pînă în prezent, în urma acţiunilor derulate de poliţişti pentru protejarea fondului forestier, s-a dispus confiscarea a circa 428 metri cubi de material lemnos, în valoare de aproximativ 101.000 de lei.

În ceea ce priveşte măsurile luate, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a dispus înfiinţarea unui compartimentul silvic la nivelul Poliţiei oraşului Huedin, fapt care a dat consistenţă şi calificare activităţilor de cunoaştere şi contracarare, de multiplicare şi diversificare a controalelor. S-au intensificat verificările în partizile constituite şi în proximitatea acestora, în trupurile de pădure care au făcut obiectul retrocedărilor, la agenţii economici şi, nu în ultimul rînd, a transporturilor de lemn.

– Aţi constatat şi înfracţiuni de natură economico-financiară în zona dumneavoastră  de competenţă, în 2014 şi 2015?

– Da. În anul 2014 au fost constatate 17 infracţiuni economico-financiare, iar în anul curent s-au înregistrat patru.

– Se poate vorbi de infracţiuni stradale în zona Huedin?

– Nu am înregistrat infracţiuni stradale în primele 4 luni din anul în curs, iar în anul 2014 au fost săvîrşite în perimetrul stradal un număr de 11 infracţiuni, de regulă furturi din auto şi alte fapte care, din fericire, nu au produs o tulburare gravă a ordinii şi liniştii publice.

– În ceea ce priveşte criminalitatea în zona Huedin: unde vă situaţi, comparativ cu alte zone urbane din judeţ?

– Raportat la celelalte localităţi urbane din judeţul Cluj, oraşul Huedin este, din acestă perspectivă, cu cea mai mică rată a criminalităţii. Chiar dacă nu ne confruntăm cu fapte grave, iar infracţionalitatea este scăzută, poliţiştii desfăşoară constant activităţi de menţinere a ordinii şi siguranţei comunităţii.

– Care au fost evenimentele rutiere majore în 2014?

– Poliţia oraşului Huedin, prin formaţiunea specializată, gestionează siguranţa circulaţiei rutiere pe mai multe tronsoane de drumuri naţionale: DN1 E60, DN1G, DN 1J, DN 1R şi pe 434 de kilometri de drumuri judeţene. În 2014, pe raza noastră de competenţă au avut loc 47 de accidente cu victime, dintre care 26 au fost accidente grave, soldate cu 9 persoane decedate, 23 rănite grav şi 12 cu leziuni  uşoare. Şi în acest domeniu numărul evenimentelor rutiere este sub valorile înregistrate în anul 2013.

Poliţiştii au constatat 81 de infracţiuni comise pe drumurile publice, 72 dintre acestea fiind la regimul circulaţiei, 5 infracţiuni la regimul silvic, 2 infracţiuni de altă natură pe linia transportului rutier de mărfuri generale şi 2 infracţiuni privind utilizarea produselor pirotehnice. Au fost aplicate 4.811 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 938.145 lei, au fost reţinute 434 permise de conducere, dintre care 350 în vederea suspendării, pentru fapte ce atrag această masură pe loc, iar 84 de permise de conducere s-au reţinut în vederea anulării. Totodată, pentru defecţiunile tehnice constatate, au fost ridicate 90 de certificate de înmatriculare.

Au existat cazuri de infracţionalitate în unităţile de învăţămînt din zona Huedin?

– În perioada 2014-2015, în incinta celor două unităţi liceale din Huedin au fost comise trei infracţiuni: un furt de telefon mobil, folosirea fără drept a unui baston cu electroşocuri şi o infracţiune de loviri şi alte violenţe. Raportat la cazuistică, apreciez că se impune cu stringenţă ca trinomul părinte-şcoală-poliţist să aibă instrumentele necesare prevenirii şi contracarării faptelor antisociale în care sînt implicaţi elevii.

– Cîţi oameni aveţi în subordine şi cum apreciaţi activitatea acestora?

– Activitatea celor 70 de poliţişti care deservesc populaţia oraşului Huedin şi a celor 15 comune arondate este subordonată cetăţenului şi nevoilor acestuia. Vizează asigurarea climatul de ordine şi de siguranţă civică, sănătatea şi integritatea persoanei, patrimoniul public şi privat. Serviciul public prestat poate fi apreciat de fiecare dintre contribuabili în funcţie de operativitate, profesionalism, modul de adresare, obiectivitate, imparţialitate, transparenţă etc.

Personal, îmi doresc ca percepţia populaţiei asupra serviciului poliţienesc prestat să fie pozitivă, sens în care relaţionez, comunic şi mă implic alături de colegi în problemele comunităţii. În timpul scurs, indicatorii profesionali au înregistrat valori pozitive, activităţile de ordin logistic ce au vizat spaţiile de primire şi relaţii publice, dar nu numai, au fost repuse între preocupările colegilor. De asemenea, împreună cu colegii am organizat activităţi de sprijinire şi îngrijire a persoanelor vîrstnice din comunele Ciucea, Mărgău şi Beliş, împreună cu reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Huedin, a copiilor de la Şcoala Specială din Huedin ş.a, dar toate acestea rămîn la aprecierea populaţiei.

Doresc să mulţumesc pe acestă cale factorilor decizionali locali pentru sprijinul oferit, mai ales pentru că au înţeles nevoia stringentă de îmbunătăţire a gradului de siguranţă în localităţile rurale şi în oraşul Huedin, întrucît beneficiarul final este cetăţeanul.

– Ce aţi schimbat în Poliţia oraşului Huedin, de la preluarea conducerii acesteia?

– Toate schimbările făcute – de personal, de optică, de acţiune, de abordare etc. -, au fost şi sînt subordonate eficientizării, transparenţei şi interesului public. Schimbarea trebuie să vină de la poliţişti pentru oamenii pe care-i deservim, începînd cu primirea, iar acesta este un proces continuu.

– Ce proiecte  aveţi  în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea Poliţiei Huedin?

– Indiferent de deciziile luate la nivel central privitoare la apartenenţa instituţională, funcţionarea unei structuri poliţieneşti este centrată pe folosirea judicioasă a resurselor umane şi logistice, predictibilitate prin evaluare şi analiză, identificarea alternativelor, eficienţă, comunicare şi transparenţă. Astfel, în concret, cred în utilitatea unui sistem de supraveghere video la intrările/ieşirile de pe drumurile judeţene/naţionale limitrofe fondurilor forestiere ale judeţelor Cluj, Alba şi Bihor, coroborat cu sistemul funcţional “wood tracking”, administrat de ITRSV Cluj, fapt ce ar permite eficientizarea tuturor categoriilor de resurse şi conservarea fondului forestier. De asemenea, cred în nevoia de bugetare a HCL-urilor adoptate în 2014 privind supravegherea video a punctelor de risc criminogen din mediul rural, a altor spaţii publice cu aglomerări de persoane, a punctelor negre din traficul auto, etc., deziderat realizat sau în curs de realizare în oraşul Huedin şi în localităţile Sîncrai, Izvorul Crişului, Poieni, Aghireş, Călăţele, Rîşca. Cred, de asemenea, că sprijinul cetăţenilor este esenţial şi determinant, astfel încît disponibilitatea, comunicarea şi transparenţa vor rămîne în atenţia mea şi a colegilor.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie