Comemorarea eroilor – martiri Horea, Cloșca și Crișan

În ultima zi a acestui februarie 2019, s-au împlinit 234 de ani de la condamnarea la moarte a marilor conducători ai răscoalei țărănești din 1784 – 1785, care au sfârșit prin oribila tragere pe roată, lângă cetatea Alba Iulia, după ce, cu doar 15 zile mai devreme, o altă căpetenie a miilor de nemulțumiți din Țara Zarandului, Gheorghe Crișan, și-a pus capăt zilelor, în temnița de la Alba Iulia, pentru a nu-i trăda pe răsculați.
Pentru comemorarea cum se cuvine a martirilor și eroilor neamului românesc Horea, Cloșca și Crișan, dar și a crăișorului Avram Iancu, Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu din România, Filiala Cluj și Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, împreună cu Primăria Cluj-Napoca, Divizia lV Infanterie Gemina, Despărțământul ASTRA Cluj, Casa de Cultură a Studenților, Inspectoratul Școlar, Fundația “Carpatica” și Cultul Eroilor, “Regina Maria”, au organizat ceremonialul de comemorare în fața Grupului statuar din din fața clădirii Grand Hotel Napoca.
Evenimentul a debutat cu un scurt istoric prefațat de președintele Consiliului Național al Societății Cultural Patriotice, prof. Victor Bercea, și intonarea Imnului Național de către Grupul vocal clujean, coordonat de Viorel Mureșan.
După săvârșirea slujbei de pomenire oficiată de un sobor de preoți, părintele protopop Alexandru Ciui a evocat importanța evenimentelor istorice din acei ani și spiritul de jertfă al acestor martiri ce merită binecuvântarea lui Dumnezeu.
Părintele protopop a transmis cuvântul de mulțumire și apreciere din partea Arhiepiscopului și Mitropolitului Andrei, cu recomandarea de a ne adăpa cu credință din izvoarele istoriei neamului nostru și să nu uităm că din tinda Bisericii au plecat multe personalități de reală valoare pentru țară.
Subliniind evenimentul împlinirii celor 254 de ani de când au plecat la ceruri cei trei eroi martiri care, pe lângă întărirea conștiinței naționale, a însemnat și un plus semnificativ în procesul istoric de înfăptuire a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, prof. Victor Bercea a invitat la cuvânt pe poetul Ionuț Țene, care a prezentat mesajul primarului Emil Boc, și ultimul său poem:, “Horea, tras pe roată”.
Un alt emoționant poem închinat celor trei eroi, a fost oferit numerosului public de poetul Sandu Cătineanu.
Mesajul moților, de atunci și de acum, a fost adus de deputatul Cornel Olaru, din Horea – Alba, care a sugerat administrației publice din Cluj – Napoca, faptul că la Statuarul lui Horea, Cloșca și Crișan, este loc și pentru aducerea lui Avram Iancu.
Un cuprinzător mesaj omagial a fost rostit și de directorul Casei de Cultură a Studenților, Flavius Milășan.
De remarcat este și faptul că la acest important eveniment comemorativ au participat elevi din școlile municipiului care au denumirea unor mari personalități , exemplificând aici unitățile de învățământ Horea, Ghe. Barițiu, Onisifor Ghibu și Iuliu Pop, ai căror elevi au prezentat montaje literare, cântece și poezii dedicate acestor eroi ai neamului.
După depunerea de coroane de flori din partea Primăriei Cluj – Napoca, Societatea Cultural – Patriotică “Avram Iancu”, Casa de Cultură a Studenților, Departamentul ASTRA Cluj, Societatea Cultul Eroilor Cluj, Colegiul Economic “Iuliu Pop”, Asociația pentru Propaganda și istoria Aeronauticii Cluj și Partidul România Noastră, președintele Victor Bercea a mulțumit tuturor participanților la reușita acestei vibrante comemorări a eroilor martiri ai neamului, invitând publicul să asculte Imnul lui Iancu și să servească un pahar de vin , suc, să primească un colăcel și cozonaci din parastasul închinat lui Horea, Cloșca și Crișan, de la dispariția cărora se împlinesc 254 de ani.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie