Colegiul Național „Mihai Viteazul” Turda, la aniversare

De 110 ani, pe pânza memoriei orașului Turda, dăinuie Colegiul Național „Mihai Viteazul”, găzduind la umbra bătrănilor castani nostalgiile trecătorilor prin băncile sale și ale unor remarcabili rostitori la catedră.        

Încremenite în străluciri de bronz, străjuie aleea de acces a liceului statuile profesorului-poet Teodor Murășanu și a elevului său Pavel Dan, remarcabil nuvelist transilvan. Acestea transmit peste ani, pertuul model de relație profesor-elev, acela de îndrumare și descoperire de sine.

Istoric                  

În 1909 se pune piatra de temelie şi se ridică impunătoarea clădire a actualului liceu, care va asigura pregătirea elevilor exclusiv în limba maghiară până în 1919, când liceul este preluat de statul român.

Indiferent cum s-a numit: „Regele Ferdinand”, „Liceul de băieți”, „Școala Medie nr. 1”, pur și simplu „LMV” sau Colegiul Național „Mihai Viteazul”, liceul a rămas lăcașul de suflet în care elevi și dascăli „conversează idealuri”.

Centru de spiritualitate în cultura românescă, liceul funcționează pe filiera teoretică, cu profil uman și real, până în 1977, când se transformă în liceu industrial, schimbându-și numele în Liceul Industrial „Mihai Viteazul”. La acel moment liceul avea 1.189 de elevi. Din 1991, reconsiderându-se rolul şi locul liceului teoretic în structura învăţământului românesc, acesta devine Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”. În semn de recunoaştere a situării sale în elita învăţământului românesc, în pragul aniversării a 90 de ani de existență, începând cu data de 01.02.1999, liceului i se conferă titlu de Colegiul Naţional.

În mai 2009, la sărbătoarea centenarului, a fost lansată monografia liceului, important document ce consemnează întâmplări și oameni care au scris istoria unei instituții de învățământ ce poate fi definită ca reper peste timp.

Din 18 octombrie 2009, ca urmare a recunoașterii excelenței în educație, Colegiul Național ”Mihai Viteazul” se alătură celor 63 de colegii de elită din învățământul preuniversitar, membre ale Alianței Colegiilor Centenare, fiind prima unitate școlară  din județ, în alianță.

În zilele de 16-17 mai a.c., la Colegiul Național „Mihai Viteazul” s-au desfășurat activități pentru aniversarea de 110 ani a liceului. La acest eveniment a fost lansat suplimentul monografic „Colegiul Național Mihai Viteazul 100+10”, scris de cadre didactice ale liceului.

Infrastructura educațională

Sub aspectul pregătirii profesionale şi a calităţii prestaţiei didactice, la nivelul personalului se remarcă ponderea ridicată a cadrelor didactice cu gradul didactic I şi a cadrelor didactice cu gradaţie de merit.

În prezent, la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Turda învață 549 elevi, în 20 de clase.

Planul de școlarizare al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” oferă, pentru învățământul gimnazial, câte o clasă la fiecare nivel de studiu, iar pentru învățământul liceal, clase încadrate în filiera teoretică – profil real, respectiv uman, cu specializările: matematică-informatică – intensiv, informatică, științe ale naturii – intensiv engleză, științe ale naturii, științe sociale – intensiv engleză.

Oferta curriculară este completată de disciplinale opționale care vin în sprijinul pregătirii elevilor. Activarea elevilor în cadrul grupelor de excelență, la aproape toate disciplinele, le asigură  cadru de pregătire și obținerea rezultatelor de performanță.

Colegiul Național ”Mihai Viteazul”  le oferă și elevilor și cadrelor didactice un spațiu modern de pregătire, în care se regăsesc excelența în educație, performanța, implicarea. Baza materială a liceului  fost modernizată la cele mai înalte standarde europene prin proiectul „Reabilitarea, modernizarea si eficientizarea energetica a Colegiului National Mihai Viteazul”, proiect al Primăriei Turda, finanțat de Uniunea Europeană, care s-a derulat în perioada 2011-2015.

Liceul are în dotare: trei laboratoare de informatică, patru laboratoare de ştiinţe ale naturii,  cabinet de limba engleză, cabinet religie, cabinet ştiinţe sociale, bibliotecă, sală de sport, sală de festivităţi, cabinet de asistenţă psihopedagogică, cabinet stomatologic, cantină școlară.

Misiune, viziune, valori

La Colegiul Naţional ,,Mihai Viteazul” Turda se formează profesioniştii viitorului care răspund nevoii de competenţă a societăţii româneşti, de comunicare şi moralitate, creând, astfel, premisele realizării visurilor fiecărui elev.

În şcoala noastră fiecare elev va fi sprijinit să-şi cunoască şi să-şi dezvolte potenţialul şi aptitudinile în funcţie de interesele şi motivaţiile personale, să-şi dezvolte astfel personalitatea, încât traiectul existenţial, social şi profesional să se poată desfăşura sub semnul succesului.

Rezultate și performanțe școlare

Colaborarea eficientă dintre profesorii și elevii colegiului au condus, an de an,  la rezultate remarcabile: promovabilitate de 100% la bacalaureat în ultimii 3 ani, cu medii de 10 și peste 9 în procent de 60%, premii, mențiuni și medalii la olimpiadele și concursurile școlare, etape naționale și internaționale.

În acest an școlar, 162 de elevi au participat la olimpiadele școlare, obținând rezultate deosebite la etapa județeană (6 premii I, 10 premii II, 11 premii III, 23 mențiuni și 5 premii speciale) și la etapa națională (mențiune – Biologie, selecție lot național lărgit, mențiuni la Limba engleză, Sociologie, Logică, medalii de argint și bronz la Informatică).

În ultimii 6 ani, elevii ai liceului au participat la Conferința Internațională a Tinerilor Cercetători, obținând medalii de aur, argint și bronz.

Activități extrașcolare reprezentative

Concursul interjudețean de matematică și informatică „Marian Țarină”, care a debutat în anul 2000 și a atras, pe parcursul celor 19 ediții, elevi cu performanțe deosebite. La fiecare ediție  am avut alături Facultatea de Matematică și Informatică a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj, IȘJ Cluj și Primăria municipiului Turda.

Colegiul Național „Mihai Viteazul” este partener în proiectul Erasmus+ „Filming together To Be Closer”, care se derulează în perioada 2018-2020, alături de școli din Spania, Lituania, Finlanda, Turcia.

Dintre activităţile extracurriculare derulate la colegiul nostru amintim: trei excursii anuale pe trasee europene; marcarea momentelor istorice; întâlniri cu diverse personalități; comemorarea unui iluștri absolvenți ai liceului; lansări de carte; diverse manifestări culturale și sportive; acțiuni de voluntariat. Toate acestea contribuie la gândirea şi completarea procesului de învăţare, la dezvoltarea aptitudinilor elevilor.

Absolvenți de renume, personalități de succes

Din rândul celor peste 100 de generații de absolvenți ai liceului s-au remarcat personalități de marcă ale științei și culturii românești, academicieni (Camil Mureșanu și Ioan Ursu), profesori universitari (Marian Țarină, Oliviu Gherman, Florin Stamatian, Călin Felezeu, Ionel Chicinaș, Horea Aurel Andreica, Ioan Rotar, Nicolae Popa, Alexandru Domșa), scriitori (Pavel Dan, Doru Munteanu, Victor Felea), actori (Ovidiu Iuliu Moldovan, Carmen Galin, Stela Furcovici), compozitori (Horia Moculescu, Alin Oprea), artiști plastici etc. Nu-i putem enumera pe toți și e greu și să alegi.

***

Astăzi,  când ne gândim  la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, vedem  o şcoală ardeleană cu figuri ilustre de dascăli care ne sunt şi astăzi modele, şi cu tinere vlăstare care îşi deschid mintea şi sufletul să culeagă din efervescenţa trudei intelectuale a dascălilor şi din spiritul şi lumina bătrânului mereu tânăr colegiu.

Director,
Prof. Alexandra Maria ZAMFIR

Articole din aceeasi categorie