CM de Fotbal / Europa şi-a asigurat locul în finală

  • Eliminarea Columbiei face ca Bătrânul Continent să-şi securizeze cel puţin un loc în marea finală a Campionatului Mondial, întrucât una din finaliste se va alege dintre Rusia, Croaţia, Anglia şi Suedia.

 

Ieri a fost ziua Americii şi nu s-a jucat nici un meci la Campionatul Mondial din Rusia, fiindcă Vladimir Putin şi Donald Trump şi-au dat întâlnire pe teren neutru, la Disneyland-ul din Paris, unde au discutat aprins despre programul „sferturilor” de finală, în timp ce s-au fotografiat, ţinându-se de mână, alături de Mickey Mouse şi Goofy. Fan declarat al Rusiei, Putin va ţine mai puţin cu naţionala lui Cercesov în semifinala contra Croaţiei, pe care o consideră ceva mai capabilă să încurce Anglia într-o ipotetică semifinală. De ce? Fiindcă nu i-a plăcut Albionul în „optimea” cu băieţii de la Medellin. Nici mie nu mi-a plăcut Anglia, dar Columbia nici atât. Ultimul meci din „optimile” Campionatului Mondial a fost decis după miezul nopţii şi după loviturile de la 11 metri. În total, trei confruntări din prima fază eliminatorie a competiţiei rusnace au avut nevoie de prelungiri şi penalty-uri. Anglia, favorită pe hârtia igienică contra columbienilor, aceştia din urmă lipsiţi de bun simţ şi de aportul lui James Rodriguez, care s-a „accidentat” accidental la salonul de epilat, a început ca la Waterloo, în ofensivă, decisă să încheie rapid socotelile. Dar s-a încurcat în abac la adunare. Îmbrăcaţi ca lămâile şi acri în manifestări, de mi s-a făcut gura pungă, sud-americanii nici n-au ştiut cine se află în poarta Angliei, din moment ce n-au ajuns în perimetrul careului advers nici măcar cu binoclul. După o primă repriză albă din toate punctele de vedere, în care Anglia a înclinat terenul spre poarta „englezului” Ospina (portarul lui Arsenal Londra), dar n-a reuşit să domine decât teritorial, cele două echipe au luat o binemeritată pauză de 15 minute prevăzute în regulament. Prilej să fac şi eu un duş şi să mă uit cum soţia se chinuie să culce fetiţa, iritată şi ea de prestaţia celor care pretind că au inventat fotbalul, gaura în macaroană şi apa potabilă.

Repriza secundă a început după fluierul arbitrului. Un yankeu la curtea lui Putin, pe numele său Geiger, bănuit de simpatii panameze. În fine, americanul i-a pedepsit pe columbieni cu un penalty în minutul 57, după ce Carlos Sanchez, eliminat la acest turneu în startul meciului cu Japonia, s-a urcat în spatele lui Harry „Potter” Kane. Tot decarul Angliei a executat şi a deschis scorul, cu un şut de siguranţă, pe centrul porţii, la care Ospina s-a înclinat ca plopul în bătaia vântului.

Ca să n-o mai lungim, Columbia a egalat la spartul târgului, după un corner, în urma căruia Mina (nu personajul feminin din Dracula lui Bram Stoker), ci jucătorul de popice al Barcelonei, a înscris cu o lovitură de cap, la care Pickford, portarul dock-ului din Southampton, a sărit în reluare. La reluarea reluării s-a putut observa cum Pickford butonează telefonul, trimiţând mesaje către cei de-acasă.

S-a intrat în prelungiri şi prelungirile au resimţit şocul impactului. Anglia a forţat victoria şi era cât pe ce să facă o hernie. Cuminte şi inertă ca un manechin de plastic, Columbia a aşteptat, în compania unei cafele braziliene, îndulcită cu prafurile bunicii, loteria penalty-urilor.

Am fost convins că Anglia va pleca acasă, fiindcă nu se pricepe să joace loteria penalty-urilor. A comis-o în trecut cu Germania de mai multe ori, cu Argentina şi cu Portugalia. Dar a pus capăt blestemului şi l-a predat Columbiei, care l-a dosit în bagaje şi a luat drumul Americii de Sud pe jos.

 

Ştiaţi că…

  • Anglia s-a calificat pentru a noua oară în „sferturile” de finală ale unui Campionat Mondial. A mai făcut-o în 1954, 1962, 1966 (când a şi devenit campioana lumii), 1970, 1986, 1990, 2002 şi 2006. Doar în două situaţii, Anglia a depăşit această fază şi s-a calificat în „careul de aşi”, în 1966 şi 1990.
  • Cu golul marcat Columbiei în timpul regulamentar, Harry Kane a ajuns la şase reuşite la actuala ediţie a Campionatului Mondial, fiind primul în clasamentul golgeterilor. De asemenea, el l-a depăşit la numărul de goluri înscrise la o ediţie a Campionatului Mondial pe compatriotul Geoff Hurst, campion mondial cu Anglia în 1966 şi care a rămas singurul jucător cu un hat-trick într-o finală de Cupă Mondială, performanţă reuşită în memorabilul meci cu Germania, de pe „Wembley”. Englezul cu cele mai multe goluri la o ediţie de Campionat Mondial este legendarul Gary Lineker, cu 10 reuşite.

 

 

„Sfertul” Anglia – Suedia va avea loc sâmbătă

Cel puţin inedit, prin prisma mizei pe care o implică, anume calificarea în semifinale, meciul dintre Anglia şi Suedia va avea loc sâmbătă, 7 iulie, de la ora 17, la Samara, pe „Cosmos Arena”. Un clasic al fotbalului european, Suedia – Anglia îşi va consuma episodul 13. Pare greu de crezut, ţinând cont de vechimea celor două federaţii, că Anglia şi Suedia s-au înfruntat pentru prima dată în 1988, iar partida s-a terminat 0-0. Ca dealtfel şi următoarea, desfăşurată în 1989. Şase din cele 12 confruntări directe s-au terminat cu remize. Suedia s-a dovedit o nucă greu de spart pentru Anglia, care a obţinut primul succes în faţa scandinavilor ania în 2011, adică după nouă meciuri, în care Albionul n-a reuşit să spargă blocada nordicilor. Şi acea victorie nu a fost obţinută într-un meci oficial, ci într-unul amical.

 

 

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie