Clujul, sub invazie de căpuşe

Numeroşi clujeni au fost muşcaţi în ultima perioadă de căpuşe. Specialiştii spun că în acest an numărul căpuşelor a crescut considerabil din cauză că nu s-au aplicat tratamente pe spaţiile verzi. Cei mai expuşi la muşcătura de căpuşe sunt oamenii care preferă plimbările prin iarbă.

Mihai Moisescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Cluj le recomandă celor care sunt muşcaţi de căpuşă să se adreseze medicului de familie sau oricărui serviciu de urgenţă din judeţul Cluj. De asemenea, potrivit medicului Mihai Moisescu, persoanele cu astfel de probleme pot fi consultate, de luni până vineri, şi în cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, situat pe strada Moţilor. În cazul copiilor, aceştia pot primi asistenţă medicală în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca.

Specialiștii spun că în cazul în care căpuşa a rămas sub piele după înţepătură, aceasta trebuie scoasă cu ajutorul unei pensete în mai puţin de 24 de ore.

Potrivit specialiştilor, 90% dintre căpușele din zona Cluj pot transmite boala Lyme. Dacă insecta este scoasă în primele 12 ore de la înţepătură, nu există riscul ca pacientul să contacteze boala Lyme. Boala Lyme, sau Borelioza, este o zoonoză etichetată ca o afecţiune multisistemică, de cauză infecţioasă, determinată de spirocheta Borrelia burgdorferi, transmisă la om prin înţepătura de căpuşă. Nu toate căpuşele sînt însă purtătoare de Borrelia burgdorferi, aşadar nu toate persoanele muşcate de căpuşă vor dezvolta boala, dar sigur muşcătura de căpuşă este un risc mare, de luat totuşi în considerare. Din fericire, mai putin de 5 % (1 din 20) dintre înţepăturile de căpuşă produc infecţia şi doar 30% dintre căpuşe pot, de fapt, să cauzeze boala Lyme, care este acum cea mai frecventă infecţie cu transmitere vectorială în SUA şi raportată de CDC în ultimii 10 ani. Anul trecut, nu mai puţin de 69 de clujeni au fost diagnosticaţi cu boala Lyme ca urmare a muşcăturii de căpuşă, se arată în analiza activităţii pe anul trecut a Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Cluj. C.P.

Articole din aceeasi categorie