Clujul – „județ-pilot în materie de educație juridică în școli”

Peste 1200 de elevi clujeni vor urma, în anul școlar viitor, cursurile opționale de educație juridică, în cadrul unui proiect al Inspectoratului Județean Cluj realizat în  parteneriat cu Asociația „Voci pentru Democrație și Justiție” (VeDem Just.) și cu judecătorul Cristi Danileț.

Conform celor declarate miercuri, într-o conferință de presă, de inspectorul școlar general Valentin Cuibus, 23 de școli din județ (însemnând 46 de clase și 1.246 elevi) au optat pentru cursurile de educație juridică, în anul școlar 2020-2021.

„Nădejdea mea este că exemplul Clujului, care devine din acest moment un județ- pilot în materie de educație juridică, va fi copiat și răspândit în restul țării. Gândiți-vă că în urmă cu doi ani aveam doar patru licee din România unde se preda materia asta, opțional. În acest an școlar, 2019-2020, avem în toată țara 22 de unități școlare în care se predă educația juridică, iar noi, doar în Cluj, începând din toamna acestui an, adică din anul școlar viitor, vom avea 23 de unități de învățământ! Deci răspândirea și interesul sunt uriașe. Speranța mea este că profesorii care vor preda aceste cursuri vor reuși să răspândească informația juridică necesară copiilor, iar copiii vor deveni mai responsabili, astfel că vom avea mai puține probleme în unitățile de învățământ și, de ce nu, chiar mai puține dosare cu elevi în tribunalele noastre” – a declarat, în aceeași conferință de presă, judecătorul Cristi Danileț.

Acesta a apreciat la superlativ colaborarea cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, amintind că, în ultimii ani, judecători, procurori, grefieri, avocați, chiar și studenți la Drept, au fost prezenți în școlile și liceele clujene pentru a le vorbi copiilor „nu atât despre drepturi, cât mai ales despre responsabilități, despre proceduri, metodologii, organe competente, acțiuni, efecte în ceea ce privește respectarea regulilor și a legilor”.

„În România există, în momentul de față, 10.000 de acte normative – legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență. Este un număr care ne sperie până și pe noi, profesioniștii, darămite pe cetățeanul obișnuit. Însă Constituția spune că toate aceste legi trebuie cunoscute și respectate. În România, potrivit Codului penal și legislației civile, avem prevederi exprese potrivit cărora încă de la 14 ani copilul trebuie să cunoască principalele reglementări, pentru a nu le încălca și a nu suporta consecințe uneori năucitoare. Vorbesc aici de dosar penal, cazier ș.a.m.d. Prin urmare, noi credem că înainte chiar de a împlini vârsta de 14 ani este obligatoriu ca tinerii să studieze câteva noțiuni de legislație. Când anume să începem? Ideal ar fi din școala generală, în toate școlile generale din România, dar proiectul din Cluj este unul pilot. Noi ne adresăm și școlilor generale și liceelor în momentul de față, pentru că cei ajunși deja la liceu nu au încă cunoștințele sedimentate, de la școala generală, cu privire la responsabilități. Educația juridică încă nu a devenit ceva obișnuit” – a declarat Cristi Danileț.

Potrivit acestuia, cursurile de educație juridică din școli vor fi susținute de profesori, după ce aceștia vor urma, în perioada vacanței de vară, cursuri de instruire, cu juriști. „Noi, oamenii legii, nu suntem profesori. Noi mergem în școli doar la cererea unor profesori sau a unor elevi, prea puțin suntem în mijlocul elevilor, de aceea am venit cu această idee ca materia să fie predată de profesori, potrivit metodologiei specifice. I-am spus Educație juridică, dar vreau să fie clar că nu este vorba de orientare în carieră. Această materie vizează domenii precum reglementări și legislație existentă – la școală, pe stradă, în familie, în mediul online, în domeniul circulației, în contactele cu organele legii, la cumpărături. Sunt medii cu care copilul va avea contact sau pe care le va frecventa la un moment dat. Ținta noastră sunt copiii chiar înainte de a împlini vârsta de 14 ani, în speranța (și) că va scădea delincvența juvenilă. Trebuie să știți că în ultimii ani, în România a crescut numărul de copii condamnați. Doar în ultimii cinci ani avem 15.000 de copii condamnați penal, așadar au cazier, și unii dintre ei chiar condamnare în detenție, în centrele speciale. Pe de altă parte, a crescut numărul de victime minore, copii care sunt abuzați încă de mici, fie sexual, fie prin alte infracțiuni de drept comun. Consumul de substanțe interzise s-a extins, din păcate, și a coborât chiar la vârsta de 10 ani, inclusiv aici, în Cluj. În mediul online se comit foarte des încălcări ale reglementărilor existente și avem cazuri chiar de profesori care au dat în judecată elevii și părinții, pentru despăgubiri morale din cauza insultelor aduse pe facebook de către copii. Schimbul de poze intime și apoi șantaj este iarăși un fenomen extins în România” – a precizat Danileț, adăugând că „oamenii legii” vor ajuta cei 33 de profesori înscriși în proiect și care vor urma, în vară, un curs de specializare în materie legală.

Dintre școlile în care se va preda, în anul școlar viitor, opțional, educație juridică, 12 sunt din Cluj-Napoca, patru din Dej – Gherla, două din Turda –  Câmpia Turzii și cinci din rural. Cursurile se vor preda pe baza unui manual elaborat de Cristi Danileț și care va fi distribuit gratuit în școli.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie