Clujul intră în febra alegerilor

Scena politică din judeţul Cluj începe să se agite în contextul apropierii alegerilor locale şi a eventualelor alegeri parlamentare anticipate. Deşi mai sunt doar trei luni până la alegerile locale, o parte dintre organizaţiile locale sunt măcinate de conflicte interne, iar listele finale ale candidaţilor, inclusiv cele pentru primari şi preşedinte al Consiliului Judeţean, întârzie să apară. De departe, cei mai harnici în ce priveşte desemnarea candidaţilor pentru primării, consilii locale şi Consiliul Judeţean (CJ) Cluj au fost liberalii, iar cei mai “reţinuţi” sunt social democraţii.

Partidele mici, deşi ştiu în principiu candidaţii, nu se grăbesc să îi anunţe – cel puţin pe cei care vor intra în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca, respectiv CJ.   

Liberalii clujeni sunt pregătiţi

Până acum, PNL Cluj a validat 32 de candidaţi pentru primăriile din judeţ. În principal, candidaţii validaţi sunt primarii în exerciţiu, printre care şi actualul primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Viceprimarul Dan Tarcea, declara, recent, că îşi doreşte un nou mandat alături de acesta, pentru a putea duce la capăt proiectele mari începute împreună. Primarulde la Geaca, Ioan Miron a ales, în schimb, să se retragă din administraţia locală, urmând ca PNL să-l lanseze în cursă pe actualul viceprimar Sofronie Moldovan. De asemenea, Alin Tişe a fost desemnat să candideze din nou la şefia Consiliului Judeţean Cluj.

La Turda, primarul municipiului Turda, Cristian Matei va candida pentru un nou mandat, de data aceasta din partea PNL. Matei s-a înscris în formaţiunea liberală imediat după ce a fost exclus din PSD de vechea conducere a organizaţiei clujene a social democraţilor, iar, potrivit unor surse din PNL, edilul de la Turda va fi validat drept candidat al acestei formaţiuni în cadrul şedinţei de săptămâna viitoare a Colegiului director al filialei liberale.

La Floreşti, ar urma să candideze Bogdan Pivariu, în prezent viceprimar în cadrul acestei unităţi administrative.

La Gherla, deocamdată PNL nu ştie pe cine va trimite în cursa pentru funcţia de primar, urmând să stabilească acest lucru în urma unor sondaje de opinie. Printre cei care sunt evaluaţi se numără foştii primari Ovidiu Drăganşi Marius Sabo, director la SC Centrul Agro Transilvania SA, precum şi Iuliu Sânmărtean, preşedinte al PNL Gherla.

Restul candidaţilor vor fi confirmaţi în cursul acestei săptămâni. Astfel, pentru Primăria Dej ar urma să fie validat Aurelian Mureşan, în prezent director adjunct la Univers T.

PMP: Sută la sută vom avea candidat la Primăria Cluj-Napoca

Liderul PMP Cluj, senatorul Vasile Cristian Lungu, spune că PMP are pregătite, pentru Primăria Cluj- Napoca, două candidaturi.

“Ne-am stabilit candidaţii pentru cea mai mare parte a comunelor din Cluj (n.red primării şi consilii locale), pentru Cluj-Napoca se dicută încă, dar vom avea sută la sută candidat. E mai important Consiliul  Local, acolo vrem să depunem cel puţin 70 de liste, să avem acelaşi număr de liste, aproximativ, pe care PNL şi PSD Cluj le depun. La Cluj-Napoca depunem liste la Consiliul Local, iar în ce priveşte Primăria Cluj-Napoca, în acest moment sunt două persoane care sunt luate în considerare pentru a candida. Anunţarea candiaţilor se va face în funcţie de termenul pe care îl va stabli şi Guvernul Orban pentru alegerile locale”, a declarat Vasile Cristian Lungu.

Candidaţii USR PLUS, decişi luna aceasta

Şi cei de la USR sunt în toiul pregătirilor pentru alegerile locale. Aşteaptă doar ca PLUS să îşi definitiveze lista proprie, pentru ca apoi să îşi aleagă candidaţi unici, în urma unei decizii comune.

În cursa internă USR PLUS, pentru Primăria Cluj-Napoca, Uniunea a ales să îl trimită pe Emanuel Ungureanu, în timp ce la Consiliul Judeţean va merge liderul USR Cluj, Cătălin Sălăgean.

“Emanuel Ungureanu va fi candidatul din partea USR pentru Primăria Cluj-Napoca, aşteptăm să îşi finalizeze procedura internă cei de la PLUS, şi urmează să ne întâlnim să stabilim şi candidatul comun şi listele comune. Noi ne-am definitivat lista la locale, la Cluj-Napoca, pentru Consiliul Local, pentru preşedinţia Consiliului Judeţean si mai avem lista pentru CJ Cluj. Pe aceasta sunt- de la USR – aproximativ 16 persoane. USR si-a definitivat lista în 9 sau 10 UAT- uri. Fiecare îşi desemnează candidaţii până în 20 februarie, după aceea urmează să ne întâlnim şi să facem listele comune. Săptămâna viitoare şi PLUS îşi va desemna candidaţii”, a declarat Cătălin Sălăgean.

Precizăm că în a doua parte a lunii ianuarie, USR Cluj a invalidat procedura de desemnare a candidaţilor înscrişi în competiţia internă pentru Consiliul Judeţean Cluj în urma unor suspiciuni de fraudă. În acest caz a fost declanşată, luni, o anchetă internă, pentru identificarea celor vinovaţi. Candidaţii USR pentru Consiliul Judeţean Cluj şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj urmează să intre în competiţie cu cei ai PLUS pentru desemnarea candidaţilor Alianţei USR-PLUS Cluj.

Pro România, candidaţi la 12 primării

Chiar dacă nu au anunţat încă pe cine vor trimite în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Judeţean, cei de la Pro România au decis candidaţii la funcţia de primar în 12 localităţi din judeţ, după cum urmează: Turda – Mircea Irimie; Câmpia Turzii – Cozmin Sașa; Dej – Vasile Revnic; Mociu – Horvath Marton; Aluniș – Ionuț Aldea; Unguraș – Ileana Ghiran; Băișoara – Vasile Grec; Tritenii de Jos – Virgil Sașa; Mihai Viteazu – Ionuț Mihai Suskond; Florești – Radu Fărcaș; Gilău – Miron Ștefan Cristian; Poieni – Adrian Morariu.

Linişte la PSD Cluj

Cei care nu se grăbesc deloc să îşi anunţe candidaţii la alegerile locale sunt social democraţii. Degringolada şi conflictele interne au decimat organizaţia judeţeană, fiind nevoie de intervenţia liderilor centrali pentru a calma spiritele. Până acum, social democraţii clujeni l-au pierdut pe primarul de la Turda, Cristian Matei, pe liderul consilierilor judeţeni Remus Lăpuşan şi, mai grav, riscă să piardă mai mulţi primari. Potrivit unor surse, nu mai puţin de 18 edili social democraţi sunt pregătiţi să treacă în tabăra liberalilor. Numai că, pentru moment, planurilor lor sunt încurcate de decizia Consiliul Naţional al PNL prin care se interzice ca formaţiunea liberală să accepte în alegerile locale candidaţi la funcția de primar persoane care sunt în PSD.

Decizia PNL nu se va aplica în cazul lui Cristian Matei, deoarece în momentul în care liberalii au decis să le interzică primarilor PSD să intre în formaţiunea liberală, primarul din Turda era independent.

Anca M. COLIBĂŞANU

Articole din aceeasi categorie