Clujenii vor „aer curat” şi „acoperişuri verzi”

Clujenii mai au la dispoziţie doar câteva zile să aleagă proiectele preferate pentru oraşul lor. Votul final în cadrul procesului de bugetare participativă Cluj-Napoca 2019 a început în urmă cu aproximativ două săptămâni şi se va încheia duminică, 17 noiembrie.   

Până acum, în cadrul acestei etape, s-au strâns peste 2000 de voturi, cele mai multe pe domeniul privind spaţiile verzi şi locurile de joacă pentru copii (peste 500).

Astfel, proiectul „Aer curat la Cluj” a strâns peste 280 de voturi (cele mai multe pe acest domeniu). Iniţiatorii argumentează că având în vedere schimbările climatice şi poluarea tot mai ridicată din oraş, se propune o abordare multilaterală pentru un aer mai curat, temperaturi mai scăzute şi o calitate mai bună a vieţii. „O metodă relativ ieftină şi eficientă este plantarea de copaci în toate zonele oraşului. Se pot alege anumiţi copaci care elimină poluanţii prezenţi în aer. Pe langă eliminarea poluării, ajută şi la scăderea temperaturilor mari, prevenirea eroziunilor, imbunătăţirea aspectului estetic şi multe altele. În zonele centrale unde nu există spaţiu pentru copaci, se pot pune copaci inteligenţi şi pereţi verticali pentru filtrarea aerului”, spun iniţiatorii.

Un alt proiect din acest domeniu – „Acoperişuri şi faţade verzi”- a strâns 88 de voturi.

„Marea majoritate a clădirilor din Cluj sunt nişte blocuri gri şi reci (din punct de vedere ecologic). Scopul proiectului este acela de a motiva proprietarii de imobile să îşi renoveze imobilele din punct de vedere ecologic prin investiţia în panouri solare/grădini urbane. Uitându-ne cu atenţie la oraşele model la care aspirăm, cu toţii suntem conştienţi că acoperişurile verzi sunt prezentul şi viitorul naturii urbane. Primăria municipiului Cluj-Napoca, alături de ONG-urile ecologice trebuie să susţină proprietarii de imobile în aceasta evoluţie a ecosistemului urban”, se arată în proiect.

Nu în ultimul rând, la capitolul spaţii verzi şi locuri de joacă,clujenii îşi mai doresc amenajarea unei piste pentru automodele off road (134 voturi), locuri de joacă smart (21 voturi), aparate de joacă pentru copii cu dizabilităţi (8 voturi).

Implementate din 2020

Toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în municipiul Cluj-Napoca și au împlinit vârsta de 18 ani, își pot exprima votul pentru proiectele preferate. În a doua etapă de vot, fiecare cetățean poate alege un singur proiect din cele 30 rămase. La final vor fi selectate 15 proiecte care vor fi implementate de către municipalitate începând cu anul 2020. Procesul de vot are loc exclusiv online, prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro. Pentru a putea vota, este necesară crearea unui cont pe această platformă sau autentificarea, dacă există deja un cont.

Cei care nu sunt familiarizați cu mediul online sau nu au momentan acces la internet, pot apela la biroul amenajat de către Primărie la Centrul de Cultură Urbană Casino în acest scop, în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 13:00 – 17:00.

A doua etapă de vot se încheie în 17 noiembrie, iar rezultatele finale vor fi afișate în data de 25 noiembrie. În cadrul acestui demers, au fost declarate eligibile 40 proiecte dintre cele 199  depuse de cetățeni pe platforma online, după cum urmează: alei, trotuare și zone pietonale: 10 proiecte; mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației: 6 proiecte; spații verzi și locuri de joacă: 7 proiecte; amenajare spații publice (mobilier urban, iluminat public etc.): 9 proiecte; infrastructură educațională și culturală: 4 proiecte; orașul digital: 4 proiecte.

Un proces pentru toţi clujenii

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Anca M. COLIBĂȘANU

Articole din aceeasi categorie