Clujenii din lista neagră a Agenţiei Naţionale de Integritate

Doi parlamentari, patru primari, doi viceprimari, patru consilieri locali, doi consilieri judeţeni, doi poliţişti şi mai mulţi funcţionari publici reprezintă o parte dintre clujenii găsiţi de Agenţia Naţională de Integritate că au sfidat Legea privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice sau chiar legea penală. Faclia vă prezintă persoanele din judeţul Cluj care au fost declarate incompatibile sau în conflict de interese de Agenţia Naţională de Integritate din 2008 pînă în prezent. Majoritatea acestora au contestat decizia luată de ANI faţă de ei şi încearcă să demonstreze în justiţie că în activitatea desfăşurată s-au aflat în legalitate.

Potrivit legii, persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. Persoanele depistate de ANI că au încălcat legea se pot adresa însă instanţei, iar dosarul durează cel puţin un an şi jumătate, timp în care îşi păstrează funcţiile.

În judeţul Cluj, Agenţia Naţională de Integritate a depistat peste 20 de persoane că s-ar afla în incompatibilitate sau în conflict de interese prin activitatea pe care o desfăşurau.

Printre clujenii de pe lista neagră a Agenţiei Naţionale de Integritate se numără deputatul Steluţa Cătăniciu. Potrivit Steluta-CataniciuANI, starea de incompatibilitate a fost generată de faptul că Steluţa Cătăniciu a acordat asistenţă juridică unei firme aflate în litigiu cu municipalitatea.

ANI a arătat că Steluţa Cătăniciu, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, a participat, în 7 aprilie 2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărîrii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a societăţii Cooperativa Meşteşugărească Foto Optica din Cluj-Napoca.

Ulterior adoptării acestei hotărîri, potrivit ANI, la 5 mai 2009, Cătăniciu a încheiat cu societatea respectivă un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţă a intereselor societăţii în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Cătăniciu a contestat decizia ANI, cauza fiind judecată la Curtea de Apel Cluj. La sfîrşitul anului trecut, instanţa clujeană a stabilit că decizia ANI este legală. Parlamentarul clujean a contestat hotărîrea instanţei, recursul urmînd să fie judecat la Înalta Curte.

Un alt deputat clujean faţă de care ANI a constatat că s-a aflat în conflict de interese este Mate Andras Levente. În Mate-Andrasacest caz, deja există o sentinţă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care Mate a fost condamnat la şase luni de închisoare pentru săvîrşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 253(1) din Vechiul Cod Penal şi de art. 301 din Noul Cod Penal.

Hotărîrea instanţei nu este definitivă, putînd fi atacată cu apel. Instanţa a decis că Mate se face vinovat de conflict de interese pentru că şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar.

În urma verificărilor făcute în judeţul Cluj, Agenţia Naţională de Integritate a mai constatat că patru primari nu au respectat Legea privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice.

Este vorba de următorii edili: Nicolae Balea, primarul comunei Feleacu, Gheorghe Iancu, primarul comunei Căpuşu Mare, Petru Coldea, primarul comunei Mănăstireni şi Horia Şulea, primarul comunei Floreşti.

În cazul primarului din Feleacu, ANI a stabilit că acesta s-a aflat în conflict de interese după ce s-a împroprietărit cu aproape 500 de metri pătraţi de teren. „În perioada exercitării primului mandat (2008 – 2012), în calitate de Preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Feleacu, a încheiat acte aferente emiterii titlului de proprietate în favoarea sa, în baza cărora a primit dreptul de proprietate pentru o suprafaţă de 499 mp, încălcînd, astfel, dispoziţiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004 şi art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”, a arătat ANI. Şi primarul comunei Căpuşu Mare, Gheorghe Iancu, a fost declarat în conflict de interese după ce inspectorii ANI au stabilit că, în perioada exercitării mandatului de primar, a încheiat cu fiul său un contract avînd ca obiect gestiunea fondului de păşunat situat în Agârbiciu, Căpuşu Mare şi Căpuşu Mic, în suprafaţă de 123,56 ha, şi două acte adiţionale la contract. Pe lista ANI a primarilor clujeni aflaţi în conflict de interese se numără şi Petru Coldea (comuna Mănăstireni). Potrivit ANI, Petru Coldea, în calitate de primar al comunei Mănăstireni, a semnat atît dispoziţia de numire în funcţia de referent a fiului său, funcţie aflată pînă la data de 30 mai 2013 în subordinea directă a primarului, cît şi dispoziţiile de promovare a fiului său şi de acordare a gradaţiilor şi claselor de salarizare corespunzătoare tranşelor de vechime în muncă. Coldea a contestat decizia ANI, iar instanţa Curţii de Apel Cluj i-a dat dreptate, anulînd raportul de evaluare emis de Inspecţia de Integritate din cadrul ANI. Sentinţa însă nu este definitivă, putînd fi atacată cu recurs.

Un alt ales local declarat în conflict de interese de către ANI este Horia Şulea, primarul celei mai mari comune din ţară.

Potrivit ANI, Şulea a semnat dispoziţiile de numire prin care cumnata sa a fost promovată în funcţia publică de inspector asistent în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Cluj şi, ulterior, în funcţia publică de conducere de şef serviciu în cadrul Poliţiei Locale Floreşti (funcţie exercitată cu caracter temporar). Şulea a atacat decizia ANI, iar primul termen de judecată este programat în 19 septembrie la Curtea de Apel Cluj.

În lista ANI cu aleşi locali din judeţul Cluj figurează şi viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Şurubaru, şi fostul viceprimar al municipiului Turda, Lucian Nemeş.

Primul este acuzat de incompatibilitate pentru că, în perioada 22 iunie 2010 – 30 mai 2013, a deţinut, simultan, funcţia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca şi calitatea de administrator al S.C. EURO DIVERS S.R.L, arată ANI.

Şurubaru a atacat decizia ANI în instanţă, însă la Curtea de Apel Cluj a pierdut procesul. Viceprimarul a făcut recurs şi aşteaptă acum soluţia de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Din judeţul Cluj figurează în evidenţele ANI şi mai mulţi consilieri locali şi judeţeni pentru că nu au respectat legislaţia privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice.

Dintre aleşii judeţeni aflaţi în această situaţie se numără Florinel Cuc şi Steluţa Racolţa.

Florinel Cuc este acuzat de conflict de interese pentru că în perioada în care avea calitate de consilier judeţean, mai precis 2008-2012, forul judeţean a încheiat un contract cu S.C. GENTILIA CONSTRUCT S.R.L., societate în cadrul careia soţia acestuia exercita atît calitatea de asociat, cît şi pe cea de administrator.

Steluţa Racolţa (PDL) a fost declarată în incompatibilitate pentru că în perioada exercitării mandatului de consilier judeţean, societatea comercială la care aceasta deţinea calitatea de asociat şi funcţia de administrator a încheiat patru contracte de formare profesională în valoare totală de 32.400 lei, cu instituţii sau regii autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj ori cu societăţile comerciale înfiinţate de Consiliul Judeţean, încălcînd, astfel, dispoziţiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

Verificările făcute de ANI au scos la iveală faptul că şi patru consilieri locali din judeţul Cluj au sfidat legea. Este vorba de consilierul local din comuna Floreşti, Ioana Dinea, consilierul local Marius Todor, comuna Iara, Avram Gal, din cadrul Consiliului local Cîmpia Turzii şi Nicolae Roş, membru al Consiliului local Turda. În cazul Ioanei Dinea, ANI a constatat că aceasta nu poate justifica diferenţa între averea declarată şi cea dobîndită. Marius Todor este acuzat că în calitate de consilier local a votat concesionarea unei suprafeţe importante de păşune către asociaţia crecătorilor de bovine la care acesta era preşedinte.

Consilierul PC de la Cîmpia Turzii, Avram Gal, este acuzat de fals în declaraţii pentru că a omis anumite informaţii în declaraţia sa de avere.

Consilierul local turdean Nicolae Roş este acuzat şi el de conflict de interese şi de săvîrşirea infracţiunii asimilate infracţiunilor de corupţie. Potrivit ANI, Roş, în exercitarea funcţiei de consilier local, a participat la elaborarea proiectului de hotărîre prin care tatăl acestuia, Roş Nicolae, a fost numit în Consiliul de Administraţie al S.C. Domeniul Public Turda S.A. şi a semnat expunerea de motive a acestui proiect. Mai mult, Roş Nicolae a votat introducerea pe ordinea de zi a „proiectelor de hotărîre pentru candidaţii la Consiliul de Administraţie al S.C. Domeniul Public Turda S.A.”.

C.P.

Articole din aceeasi categorie