Clujenii – ceva mai interesaţi faţă de turul al doilea al prezidenţialelor

Clujenii s-au prezentat, ieri, la urne pentru a-şi vota preşedintele ţării în cadrul celui de al doilea tur de scrutin. Faţă de primul tur de scrutin, de data aceasta clujenii par a fi fost mai motivaţi să meargă la vot, astfel că prezenţa la urne a fost ceva mai mare decît în 2 noiembrie. Pentru scrutinul de ieri la nivelul judeţului au fost organizate în tot judeţul 654 secţii de votare. Procesul electoral nu a fost însă lipsit de incidente. Pe parcursul zilei, Biroul Electoral Judeţean a fost sesizat de formaţiunile politice cu numeroase abateri în procesul de vot. În judeţul Cluj au fost înscrişi pe listele permanente 603.213 de cetăţeni cu drept de vot.

Picture 044Printre clujenii care au ţinut să-şi exercite dreptul de vot s-a numărat prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan. El a votat la Secţia nr. 65 de la Liceul Gheorghe Şincai, Cluj-Napoca. Vuşcan a spus că a votat pentru un preşedinte care îi uneşte pe români. „Am votat pentru un preşedinte care ne uneşte. Nu mai vreau ca preşedintele nostru să fie izolat în Europa.Vreau un altfel de preşedinte şi cred că vom avea un preşedinte respectat şi apreciat de toţi românii”, a declarat prefectul Vuşcan la ieşirea din secţia de votare.

Ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea a votat în Cluj-Napoca, la Secţia 102, amenajată în Grădiniţa Lumea Copiilor de pe strada Septimiu Albini, nr. 91. După exercitarea votului, Cristea a afirmat că a votat pentru un preşedinte tînăr, care îşi iubeşte ţara aşa cum îşi iubeşte propriii copii. „Am votat cu credinţa că vom avea un preşedinte tînăr, bun cunoscător al realităţilor româneşti, recunoscut în plan european, în ceea ce priveşte politica externă, şi, evident, am votat cu credinţa că vom avea un preşedinte care îşi iubeşte ţara aşa cum îşi iubeşte propriii copii şi care va avea grijă de ţară aşa cum are grijă de copiii săi”, a spus ministrul delegat pentru Dialog social.

Vicepreşedintele PSD Ioan Rus, ministru al Transporturilor, a votat la Secţia 160, amenajată la Şcoala „Horea” din Cluj-Napoca. El a afirmat, după exprimarea opţiunii electorale, că a ales „stabilitatea”. „Am votat pentru acelaşi lucru ca în turul I, adică pentru ideea de stabilitate, de încetare a războiului acesta al românilor cu românii, şi cu speranţa că va urma o perioadă de dezvoltare, prosperitate şi linişte în România”, a declarat Ioan Rus.

Liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan a votat la Secţia 24 din incinta Liceului „Eugen Pora” din Cluj-Napoca, precizînd că a ales un preşedinte care să aducă linişte şi premise pentru dezvoltarea României. „Am votat pentru o Românie puternică şi prosperă, pentru un preşedinte tînăr, care vrea să unească toţi românii într-un proiect comun al tuturor românilor. Am votat pentru un preşedinte care sîntem convinşi că va aduce linişte şi premise pentru dezvoltarea României într-o Europă puternică, un preşedinte care, aşa cum are grijă de copiii săi, aşa va avea grijă şi de toţi românii”, a afirmat Remus Lăpuşan.

Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, s-a prezentat la vot la o secţie din Cîmpia Turzii, în colegiul în care a fost ales senator. Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, a declarat că a votat pentru o Românie modernă şi europeană. „Am votat pentru o Românie modernă, pentru o Românie europeană, pentru o Românie care să aibă demnitate, spun eu, o Românie care să nu fie roşie”, a menţionat Marius Nicoară.

Procesul electoral pentru alegerea preşedintelui României s-a făcut simţit şi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla. Aici au ţinut să-şi exercite dreptul de a vota 558 de persoane private de libertate. Purtătorul de cuvînt la Penitenciarului Gherla, Dan Donciu a declarat că în unitatea pe care o reprezintă sînt încarcerate 1085 de persoane însă nu toate acesta au dreptul de vot. Donciu a afirmat că 591 de persoane aveau dreptul de vot, însă 33 dintre acestea nu au dorit să se prezinte la urne. Pentru a putea vota, cei încarceraţi trebuie să aibă peste 18 ani, act de identitate valabil, să se afle fie în faza de cercetare penală, fie trimis în judecată sau condamnat definitiv fără a avea interdicţia de a vota. Totodată, deţinuţii care îndeplineau aceste condiţii trebuiau să solicite, prin intermediul penitenciarului, să voteze. Pentru deţinuţii cu drept de vot de la Gherla au fost amenajate şase cabine de vot, patru dintre acestea la secţiile 227 şi 228 din Gherla şi două la Secţia 127 din Cluj-Napoca, unde au votat deţinuţii din cadrul Secţiei Exterioare Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla.

Şi studenţii clujeni au ţinut să se prezinte la vot în număr mare pentru a-şi alege preşedintele. Astfel, secţiile de votare din zona Complexului Studenţesc Observator şi a Complexului Studenţesc Haşdeu au fost luate cu asalt, încă de dimineaţă, de sute de studenţii.

Pe parcursul procesului electoral de ieri nu au lipsit însă incidentele. Astfel, Biroul Electoral Judeţean a trebuit să soluţioneze mai multe reclamaţii legate de diverse abateri în procesul de vot.

Copreşedintele ACL Cluj, democrat-liberalul Daniel Buda, a sesizat Biroul Electoral Judeţean şi IPJ Cluj cu privire la înregistrarea unui număr foarte mare de cereri pentru urna mobilă în localitatea Mociu. Potrivit europarlamentarului Daniel Buda, procedura legală de întocmire a listei nu a fost respectată, iar trei persoane care se regăsesc pe această listă de solicitări pentru urna mobilă au susţinut că, de fapt, nu ar fi făcut o asemenea cerere.

„Este vorba de comuna Mociu, unde avem 88 de cereri depuse pentru urna mobilă, printr-o procedură care contravine dispoziţiilor legale. Astfel, aceste cereri au fost luate de la primărie de către preşedinţii de secţii şi depuse în fiecare secţie de votare, fapt care este contrar legislaţiei. Mai mult, trei persoane care se regăsesc pe această listă de cereri de urne mobilă nu au formulat astfel de cereri şi, atunci cînd au fost informate de către un reprezentant al administraţiei locale, acele persoane au spus clar că nu au făcut cereri pentru urna mobilă. (…) Am înaintat sesizare către BEJ pentru a se lua măsurile care se impun şi am formulat plîngere penală împotriva persoanelor vinovate de săvîrşirea acestei infracţiuni”, a declarat duminică Daniel Buda. PSD a reclamat, la rîndul său, că în localitatea Elciu, comuna Recea Cristur, un consilier local a stat mai multe ore în faţa secţiei de votare şi a încercat să convingă oamenii să voteze cu candidatul ACL – Klaus Iohannis.

Tot PSD a acuzat vot multiplu la Recea Cristur. Social democraţii au arătat că un autocar înmatriculat B-87-LGH a transportat persoane la vot .

Tot în cursul zilei de ieri a fost recuperată ştampila de vot dispărută în contextul primului tur de scrutin de la secţia Nr. 2, localizată la Colegiul Economic „Iulian Pop”, strada Emil Isac, Nr. 19 din municipiul Cluj-Napoca. Preşedintele BEJ Cluj, Monica Trofin, a spus că BEJ a fost anunţat de faptul că ştampila a fost predată ieri la secţia de votare de o femeie.

Conform Elenei Rusu, preşedintele secţiei din care a dispărut ştampila, bătrîna care a plecat cu ea din greşeală are 84 de ani. „Ştampila a fost adusă înapoi, duminică, de o femeie în vîrstă de 84 de ani care a spus că a luat-o din greşeală şi că a pus-o în buzunar. Femeia a dat şi declaraţie în faţa poliţiştilor, iar ştampila respectivă a fost sigilată. Ea va fi predată către BEJ Cluj după ce se încheie procesul de vot. Noi am primit, acum, pentru turul al doilea cinci ştampile, după ce la primul tur am rămas cu patru în urma dispariţiei acelei ştampile”, a spus Elena Rusu.

După datele funizate de Biroul Electoral Cluj, clujenii s-au arătat destul de interesaţi de a participa la vot la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Potrivit estimărilor, în judeţul Cluj, pînă la ora 21, cînd s-au închis urnele, prezenţa la vot a depăşit 50 la sută din totalul alegătorilor. Pe parcursul zilei, prezenţa la vot a fost următoarea: ora 10: 7,72 la sută; ora 13: 27,61 la sută. În 2 noiembrie, la primul tur de scrutin, prezenţa la vot a fost următoarea: ora 10: 5,21%; ora 13: 19,22%; ora 16: 34,29%; ora 19: 49,81%. În 2009, în primul tur al alegerilor prezidenţiale situaţia a fost următoarea: ora 10: 4,75%; ora 13: 18,37%; ora 16: 33,46%; ora 19: 48,13% şi ora 21: 52,98%. Ultimele alegeri prezidenţiale au avut loc la 6 decembrie 2009. Conform Constituţiei României, art. 83., preşedintele este ales pe un termen de 5 ani.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie