Clujenii au votat pentru reformă în educaţie şi sănătate

Chiar dacă a fost frig, clujenii s-au mobilizat şi au ieşit să îşi exprime opţiunile electorale, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Nu îşi doresc altceva decât decenţă şi normalitate în ce priveşte sistemul de sănătate, îmbunătăţiri în sistemul educaţional românesc şi proiecte în infrastructură.

La orele amiezii, la Secţia de votare Nr. 52, din cartierul Zorilor, unii alegători se prezintă la urne după slujba de la Biserică, (în această ordine întotdeauna, şi nu invers). “Întotdeauna merg la vot numai după ce merg la Biserică. Mergem cu toţii la slujba de duminică şi apoi venim aici. Eu am votat pentru nepoţii mei, pentru ca ei măcar să prindă vremuri mai bune decât noi”, a spus Mihai N. (76 de ani, pensionar), care s-a prezentat la vot alături de soţia sa, Maria.

Puţin mai jos, pe strada Republicii, la Secţia de votare nr.66, mai mulţi tineri se grăbesc să voteze, fiind prima dată pentru ei când îşi exercită acest drept.

“Am votat pentru viitorul nostru, al tinerilor, pentru că numai noi putem decide pentru noi. Aştept ca viitorul meu preşedinte să ne reprezinte bine în politica externă, să nu mai iasă lumea în stradă să protesteze, să fie mulţumită şi, de asemenea, să ne facă mândri că suntem români”, a spus Pavel Andrei, 19 ani, student.

“Pentru viitorul tinerilor am votat şi eu. Ce aştept de la viitorul preşedinte? Să creeze cât mai multe oportunităţi pentru noi, ca studenţi şi să facă astfel încât sistemul universitar să se îmbunătăţească. Deci am mari aşteptări în domeniul educaţiei”, a spus la rândul său, Diana Băraru, studentă.

La Secţia de votare nr. 141 din centrul oraşului, după masă, în jurul orei 15, se stă la coadă pentru a vota.

“Să schimbăm ceva, pentru asta am votat, şi să se vadă într-adevăr o diferenţă. Îmi doresc un preşedinte care să muncească cu adevărat pentru noi, românii, să îşi dea interesul mai mult şi să facă mai multe eforturi. Cred că domeniile la care ar trebui să se facă mai multe şi să se facă îmbunătăţiri sunt sănătatea, medicina adică, şi nu în ultimul rând infrastructura, sunt primele domenii care îmi vin în minte”, a precizat un clujean care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

În Piaţa Unirii, o clujeancă stă pe bancă alături de băieţelul ei şi ne spune că a votat încă de dimineaţă. “Am votat ca să ne fie mai bine, am votat încă de dimineaţă. Eu în sănătate vreau normalitate. Noi muncim şi plătim asigurările, plătim nişte bani şi aşteptăm să fim trataţi cu respect, dar nu se întâmplă aşa. Când ajungi acolo ai surprize. Eu sunt operată la plămâni, am avut nevoie de mai multe analize şi ştiu despre ce vorbeasc. Am avut nevoie să mi se facă un tomograf, m-au tot amânat şi până la urmă a trebuit să plătesc”, a spus Iuliana B., 44 ani.

Peste 2000 de solicitări pentru urna mobilă

În municipiul Cluj-Napoca, şi cei în stare netransportabilă au dorit să îşi exercite dreptul de vot într-un număr considerabil. La cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, pentru urna mobilă au existat 2175 de solicitări, conform Biroului Electoral Judeţean Cluj.

Numai la Spitalul de Recuperare au fost cerute trei astfel de urne, în timp ce la Spitalul de Boli Infecţioase s-au cerut două urne.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie