Clujenii au adus respectul cuvenit celor care au luptat împotriva regimului comunist

Numeroşi clujeni au ţinut ieri să ia parte la festivitatea dedicată omagierii celor care au luptat împotriva regimului comunist instalat în România începând cu martie 1945. Manifestarea a început în jurul orei 10 în faţa Monumentului Rezistenţei Anticomuniste din zona estică a Parcului Central, unde cei prezenţi au asistat la o slujbă religioasă şi au depus coroane şi jerbe de flori în memoria celor care s-au jertfit pentru libertate, credinţă şi democraţie. Evenimentul s-a înscris în seria de acţiuni Cluj 100, fiind organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Divizia 4 Infanterie Gemina şi Filiala Cluj a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici. Printre participanţi s-au numărat foşti deţinuţi politici, reprezentanţi ai Academiei Române, mediului universitar clujean, ai primăriei clujene, ai Armatei, Jandarmeriei, Poliţiei şi instituţiilor deconcentrate.

Prezent la manifestare, viceprimarul Dan Tarcea s-a declarat onorat de faptul că a putut fi prezent în mijlocul foştilor deţinuţi politici cu ocazia „Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti”. ‘’Am considerat că trebuie să aducem un omagiu celor care au suferit în temniţele comuniste şi au luptat împotriva unui regim totalitar inuman pentru ca noi să trăim astăzi în libertate şi democraţie. Regimul de exterminare dus de către comunişti după modelul sovietic împotriva elitelor româneşti a atins cote extreme pentru înfrângerea voinţei de democraţie şi suveranitate a poporului român. Comunismul a încercat să rupă România de Europa şi lumea civilizată iar cei care se opuneau acestui sistem ideologic materialist opresiv erau închişi în condiţii foarte dure’’, a spus viceprimarul. Dan Tarcea subliniat că jertfa luptătorilor anticomunişti trebuie să fie un model de verticalitate morală pentru tinerele generaţii şi un exemplu de urmat ca un astfel de sistem opresiv să nu se mai întoarcă în România.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, istoricul Virgiliu Ţârău a subliniat că milioanele de victime care au avut de suferit în vremea regimului comunist din România merită ‘’o reverenţă şi o aducere aminte’’. ‘’Ieşirea din regimul comunist, treptată dar şi dureroasă, a presupus nu doar transformarea statului şi a instituţiilor sale, ci şi dezvoltarea unor politici de memorializare menite a trata amneziile şi petele albe ale unui trecut ce a afectat vieţile a milioane de români. În numele unei ideologii, a unei himere hidoase, destinele multor oameni din România anilor 45-89 au fost frânte, afectate şi traumatizate. Suferinţa de atunci, nerostită şi nicidecum reabilitată, se cuvine preţuită, amintită şi mai ales zidită în conştiinţele celor care nu au ştiut, a celor care nu au vrut să ştie şi, mai ales, a celor care trebuie să perpetueze aminitirea acesteia’’, a spus universitarul clujean. Virgiliu Ţârău a mai arătat că în lipa unor eforturi continue de recuperare, de cunoaştere şi explicare a suferinţei şi de atenuare a amneziilor referitoare la trecutul recent, nu se poate realiza consolidarea democraţiei. Preşedintele Filialei Cluj a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Gavrilă Mercean le-a spus celor prezenţi că dintre toate metodele de tortură la care au fost supuşi deţinuţii politici după 1045, cea mai dură a fost cea psihică. ‘’Pe cei închişi pentru credinţă i-au determinat să renunţe la credinţă şi să-l urască pe Dumnezeu. Pe Maniu l-au determinat să declare că Basarabia nu este pâmânt românesc’’, a spus Mercean. Preşedintele Filialei Cluj a AFDPR a menţionat că eroii omagiaţi în 9 martie nu sunt foştii deţinuţi care au supravieţuit până în prezent, ci zecile de mii de români care şi-au jertfit viaţa pentru libertate, credinţă şi democraţie. Gavrilă Mercean a făcut apel la organizatorii manifestării dedicate omagierii luptătorilor anticomunişti ca, în anii care urmează, să invite elevii din licee să participe la aceste evenimente pentru a şti de cele întâmplate în perioada comunistă astfel încât niciodată să nu se mai întâmple aşa ceva în ţara noastră.

C.P.

Articole din aceeasi categorie