Cluj-Napoca: Spitalul Clinic de Recuperare devine unitate medicală pentru pacienții cu COVID-19

Spitalul Clinic de Recuperare va deveni, începând de săptămâna viitoare, unitate medicală pentru tratarea pacienţilor COVID-19, decizia fiind luată de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj, în contextul creşterii numărului de cazuri, a anunţat prefectul Mircea Abrudean.

„Argumentele care au dus la această decizie sunt: capacitate mare de 400 paturi în total, circuite epidemiologice funcţionale, saloane cu băi proprii, experienţa anterioară COVID, apropierea faţă de SCBI în caz de nevoie pentru transportul pacienţilor la secţia de TI”, a precizat prefectul.
Potrivit acestuia, ambulatoriul şi baza de tratament vor fi păstrate şi vor funcţiona în continuare, existând circuite epidemiologice distincte în acest sens, astfel încât nu există riscul ca unii angajaţi să intre în şomaj tehnic.
„De asemenea, secţia de Aritmologie, unică în regiune, cu lista de aşteptare pentru pacienţi de peste 1 an, va rămâne operaţională. Evoluţia epidemiologică este una în creştere, deşi am încercat să evităm deschiderea unui al treilea spital COVID nu putem să riscam să rămânem fără locuri pentru pacienţii pozitivi”, a mai spus Mircea Abrudean. Conform deciziei CSJU Cluj, Spitalul Clinic de Recuperare va deveni unitate medicală pentru tratarea pacienţilor COVID începând cu data de 5 august, ora 8,00.
Spitalul Clinic de Recuperare Cluj a fost dat în folosinţă în luna mai a anului 1978 şi este format dintr-un ansamblu de construcţii impunătoare cu o suprafaţă totală de 22.758 mp din care 5.046 mp arie construită la sol, respectiv 16.919 mp suprafaţa desfăşurată totală, restul reprezentând spații verzi. Activitatea complexă multidisciplinară desfăşurată în spital defineşte oferta de servicii medicale de recuperare, având ca obiectiv prevenirea sau reducerea la minim a consecinţelor fizice / funcţionale / psihice / socioprofesionale rezultate din apariţia unei boli, procesul de recuperare desfăşurându-se de la debutul afecţiunii şi pana la epuizarea restantului funcţional bio-psiho-social. Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca este singurul în Transilvania, în ţară existând doar 2 spitale multidisciplinara având acest specific, asigurând servicii medicale în specialităţile cardiologie, neurologie, balneologie, reumatologie, ortopedie-traumatologie, chirurgie generală, chirurgie plastică şi reparatorie, susţinute de activitatea laboratoarelor de radiologie şi imagistică medicală, analize medicale, explorări funcţionale precum şi a bazei de tratament. Personalul unităţii – 731 angajaţi aparţinând diferitelor categorii profesionale – asigură desfăşurarea actului medical în beneficiul unui număr mediu de 12.000 pacienţi spitalizaţi anual pe cele 403 paturi şi circa 36.000 pacienţi trataţi ambulatoriu.În contextul international actual al sistemelor de sănătate profilul de recuperare a câştigat o importanta deosebita pe piaţa serviciilor medicale , pornind de la premisa costului inacceptabil economic, profesional şi social al bolnavului care nu a fost integrat într-un sistem de reabilitare eficient. De asemenea spitalul a fost şi rămâne o recunoscuta baza de învăţământ medical, de la cel mediu la cel universitar şi post universitar. Dintr-un total de 66 medici, un număr de 17 sunt cadre universitare integrate.

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie