Cluj-Napoca, pregătit pentru tehnologia 5G

Cluj Innovation Park a găzduit, ieri, conferinţa cu tema „5G – tehnologia ca vector al progresului”.

Evenimentul organizat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a adus la masa discuțiilor reprezentanți ai autorităților publice care au realizat proiecte de tip smart city, ai clusterelor de inovație tehnologică, ai instituțiilor academice de profil tehnic, precum și experți în psihologia maselor pentru care au abordat diverse aspecte ale procesului de implementare a tehnologiei 5G și a impactului asupra tuturor cetățenilor. La eveniment au participat, printre alţii, președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc şi prorectorul Universităţii Tehnice Cluj, Sergiu Nedevschi.

Evenimentul a inclus şi o acțiune demonstrativă de monitorizare a câmpului electromagnetic cu echipamentele mobile din dotarea ANCOM pentru observarea nivelurilor de expunere a populației la câmpurile electromagnetice.

În discursul său, Sorin Grindeanu a subliniat că tehnologia 5G este cea care va genera cea de-a patra revoluţie industrială. Grindeanu a mai atras atenţia că “nu degeaba a fost ales Clujul printre oraşele fanion” pentru introducerea timpurie a acestei tehnologii, ci pentru că deja oraşul nostru este unul “smart”. 

“Omenirea a făcut, în timp, salturi înainte în evoluţie, odată cu marile descoperiri ştiinţifice, care la rândul lor au generat revoluţiile industriale, care au schimbat iremediabil viaţa noastră. Am credinţa că ne aflăm în pragul unui nou salt revoluţionar, tehnologia 5G fiind cea care va genera cea de a patra revoluţie industrială. Cred că în acest moment nu ne mai putem imagina viaţa fără beneficiile aduse de fiecare dintre aceste momente cruciale. (…) Fiecare revoluţie industrială a avut contestatarii ei, dar acestea sunt reacţii umane, fireşti. Rezultatele digitalizării nu pot fi contestate, iar tehnologia 5G vine ca o evoluţie firească pentru stadiul în care este societatea noastră în prezent”, a declarat Sorin Grindeanu.

La rândul său, primarul Emil Boc a declarat că la Cluj există ingredientele pentru ca fenomenul  5G să fie înţeles şi, totodată, pentru a-l implementa. Edilul a  subliniat, totodată, importanța tehnologiei 5G pentru profilul strategic al Clujului bazat pe inovare, cercetare, dezvoltare și IT. Tehnologia 5G permite o viteză de zeci de ori mai mare și dă posibilitatea conectării în timp real a mai multor dispozitive inteligente. Potrivit primarului, impactul 5G se va regăsi în investiții, noi locuri de muncă și nu în ultimul rând în creșterea calității vieții cetățenilor.

“De ce 5G? În primul rând, din perspectiva administraţiei locale un oraş smart nu poate rezista fără tehnologia 5G. În al doilea rând, un oraş universitar unde cercetarea, inovarea, dezvoltarea şi IT-ul sunt principalul motor de dezvoltare economică, fără 5G nu are nicio şansă să meargă mai departe. (…) Dacă vrem să ne aducem talentele acasă şi să le menţinem pe cele existente în primul rând trebuie să le creăm aici condiţii. Susţinerea 5G nu este un moft, ci o necesitate”, a spus primarul Emil Boc.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a mai subliniat că trebuie să luăm în considerare şi părerile celor care spun că acest fenomen ar prezenta un pericol pentru sănătate şi să îl studiem cu atenţie, dar în acelaşi timp să fim atenţi şi să nu plecăm urechea la ştirile false care se transmit pe acest subiect.

Vă reamintim că România vrea să treacă anul viitor la tehnologia 5G, care reprezintă o adevărată revoluție a vitezei în telecomunicații. În Europa, însă, 5G stârnește numeroase controverse legate de nivelul radiațiilor. De exemplu, autoritățile din Bruxelles au blocat pentru moment implementarea tehnologiei, pe motiv că ar putea fi periculoasă pentru sănătate.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie