Cluj-Napoca – în primele 6 orașe inovatoare din Uniunea Europeană

Clujul este din nou în top. Comisia Europeană a anunțat, vineri, care sunt cele mai inovative orașe din Uniune, în urma unei competiții strânse care s-a derulat începând din 23 iunie 2020 până acum, având mai multe etape.
Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca precizează că la această competiție au participat sute de orașe, din care la prima evaluare au fost selectate numai 12, pentru a intra în finală. Acestea au fost: Cluj-Napoca (România), Espoo (Finlanda), Ghent (Belgia), Groningen (Țările de jos), Helsingborg (Suedia), Leeuwarden (Țările de jos), Leuven (Belgia), Linz (Austria), Milano (Italia), Reykjavik (Islanda), Valencia (Spania), Vienna (Austria).
În etapa finală un juriu format din experți independenți i-a audiat și selectat pe cei șase finaliști după interviuri amănunțite, pe lângă Cluj-Napoca în listă regăsindu-se Viena (Austria), Valencia (Spania), Espoo (Finlanda), Helsingborg (Suedia) și Leuven (Belgia). ”Finanțat de Horizon 2020, programul de cercetare și inovare al UE, premiul recunoaște inițiativele excelente care poziționează orașele europene drept locuri de testare pentru inovare. Orașele finaliste nu se tem de marile provocări cu care se confruntă și caută soluții și activități de jos în sus care să permită dezvoltarea ecosistemelor de inovare vibrante din jurul lor”, se arată în comunicatul oficial al Comisiei Europene.
Alături de cele șase orașe, care formază astfel hexagonul inovării în Uniunea Europeană, Clujul are deja asigurat un premiu de 100.000 de euro, oferit orașelor cu statut de runner-up city.
Primarul Emil Boc consideră că acest rezultat este un adevărat “certificat de calitate“ pentru orașul nostru, care va cântări foarte mult în atragerea de investiții și locuri noi de muncă bine plătite. „Este un succes al Clujului, al ecosistemului local de inovare, de la IT, la industrii creative, de la dimensiunea socială, la cea culturală. Este totodată și o recunoaștere la nivel european a Clujului, ca oraș al inovării care își va asigura pe termen mediu și lung un parcurs solid de dezvoltare economică, cu locuri de muncă bine plătite.
Eu sunt foarte mândru de comunitatea noastră, mulțumesc acum și aici fiecărui cetățean care și-a alocat timp să participe la procesele noastre de imaginare a viitorului orașului, tuturor partenerilor din universități, care și-au pus expertiza în slujba orașului și ecosistemului local de inovare care ne-a ajutat în acești ani, sectorului non-guvernamental și clusterelor”, a declarat primarul Emil Boc .
Comisia va anunța Capitala europeană a inovării 2020 și cei cinci finaliști pe 24 septembrie 2020, în cadrul unei ceremonii de premii, realizată online, la Zilele Europene pentru Cercetare și Inovare (22-24 septembrie 2020), acesta însemnând și un premiu de 1 milion de euro.

Articole din aceeasi categorie