Cluj-Napoca, gazda Sesiunii de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România

Episcopii catolici din eparhiile şi diecezele din întreaga ţară se reunesc, în perioada 3-5 mai, la Cluj-Napoca, în cadrul Sesiunii de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România (CER).

Conform celor anunţate de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, care este gazda acestei reuniuni, sesiunea va fi onorată de prezenţa ambasadorului Vaticanului la Bucureşti, arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova. De asemeni, la eveniment va participa şi episcopul romano-catolic de Chişinău, Excelenţa Sa Anton Coşa.

„Întâlnirea arhipăstorilor catolici este, de fiecare dată, o frumoasă ocazie de comunicare, dezbatere şi colaborare pentru abordarea unor teme sau soluţionarea unor probleme de actualitate aflate pe agenda discuţiilor în plen şi pe secţiuni. Aşa cum se obişnuieşte la fiecare sesiune a Conferinţei Episcopilor Catolici, munca de reflecţie se va împleti cu rugăciunea. Vor avea loc două celebrări liturgice publice, în ziua de joi, 4 mai, ora 17:00, la Catedrala greco-catolică „Schimbarea la Faţă”, în rit bizantin, iar a doua zi, vineri, 5 mai, de la ora 7:30, la Biserica romano-catolică „Sf. Mihail”, în rit latin. Episcopatul Catolic va avea şi alte puncte culturale în program, între care participarea la spectacolul de operă «Don Carlo», la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. Ne rugăm Bunului Dumnezeu ca această sesiune de primăvară a CER să constituie un moment de întărire a comuniunii, colaborării şi împreună-lucrării Episcopatului Catolic, spre preamărirea lui Dumnezeu şi mântuirea sufletelor” – precizează consilierul eparhial pr. Daniel Avram.

Potrivit unei informări a Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Conferinţa Episcopilor din România datează, în forma actuală, din 16 martie 1991, primul său preşedinte fiind cardinalul Alexandru Todea, ales la Roma, în 20 martie 1991, cu ocazia primei vizite ad limina a întregului episcopat catolic din România. Conferinţa este alcătuită din toţi episcopii diecezani şi eparhiali, precum şi episcopii coadiutori, respectiv toţi episcopii auxiliari din România. La întrunirile plenare pot asista arhiepiscopii şi episcopii emeriţi sau alţi invitaţi.

Reuniunea CER are loc de două ori pe an (în mai şi septembrie), existând sesiuni plenare, pe secţiuni, şi extraordinare. CER are două secţiuni: secţiunea latină şi secţiunea bizantină, astfel că preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi, prin alternanţă, unul de rit latin, iar celălalt de rit bizantin.

În România sunt 13 circumscripţii ecleziastice, cu 16 episcopi: Arhiepiscopia Majoră greco-catolică de Alba Iulia şi Făgăraş, cu sediul la Blaj, cu cinci episcopii sufragane (Oradea Mare, Lugoj, Cluj-Gherla, Maramureş  – cu sediul la Baia Mare şi „Sf. Vasile” – Bucureşti); Mitropolia romano-catolică de Bucureşti, cu patru episcopii sufragane (Iaşi, Oradea, Satu-Mare şi Timişoara); Arhiepiscopia romano-catolică de Alba-Iulia, sub jurisdicţia directă a Sfântului Scaun al Romei; Ordinariatul Armenilor Catolici rezidenţi în România, cu sediul la Gherla, cu Administrator Apostolic.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie