Cluj-Napoca: Dotări suplimentare pentru Spitalul Clinic de Recuperare

În contextul declarării anului 2019 drept “Anul Sănătăţii”, Consiliul Judeţean Cluj continuă dotarea spitalelor clujene, iar în acest sens a achiziţionat două noi echipamente medicale ultraperformante pentru Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, unitate medicală aflată în subordinea forului judeţean. Noile dotări fac parte dintr-un amplu program de investiţii în sistemul medical clujean, investiţii care vor continua să fie susţinute de Consiliul Judeţean şi în anul 2020. La începutul lunii septembrie, Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca a primit în dotare un aparat Roentgen ultraperformant.

Pentru cumpărarea celor două noi aparate, un aparat de anestezie şi un ecograf portabil pentru musculoscheletal, Consiliul Judeţean a alocat din bugetul propriu aproximativ 245.000 de lei. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, consideră că în anul Sănătăţii trebuie continuată seria investiţiilor în infrastructura sanitară. O dovadă certă în acest sens o reprezintă şi achiziţionarea acestor aparaturi de înaltă tehnologie de care vor beneficia cei aproximativ 11.000 de pacienţi internaţi anual în Spitalul clujean de Recuperare. Aparatul de anestezie asigură desfăşurarea în condiţii de maximă siguranţă a intervenţiilor chirurgicale şi a procedurilor de anestezie-terapie intensivă pentru specialităţile ortopedie şi traumatologie, ortopedie pediatrică, chirurgie plastică şi microchirurgie reparatorie, precum şi chirurgie oncologică. Ecograful portabil pentru musculoscheletal este strict necesar în investigarea pacienţilor aparţinând specialităţilor reumatologie şi balneologie şi permite o diagnosticare precisă, cu ajustarea palierului terapeutic. Noile dotări fac parte dintr-un amplu program de investiţii în sistemul medical clujean, investiţii care vor continua să fie susţinute de Consiliul Judeţean şi în anul 2020. La începutul lunii septembrie, Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca a primit în dotare un aparat Roentgen, care permite obţinerea de imagini multiple şi alipirea acestora pentru vizualizarea într-o singură imagine a structurilor anatomice de mari dimensiuni: coloană vertebrală şi membre. Aparatul Roentgen intrat în dotarea spitalului clujean are o valoare de 809.200 de lei, din care 309.200 au fost asiguraţi de către Consiliul Judeţean, iar 500.000 de lei au fost obţinuţi prin programul destinat dezvoltării infrastructurii locale. Noul echipament Roentgen digital de ultimă generaţie funcţionează în Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare şi a înlocuit vechiul echipament RX analogic. Pe acest aparat vechi se efectuau peste 30.000 de examinări pe an, cu o medie de aproximativ 125 de examinări pe zi.

Singurul spital din Transilvania multidisciplinar

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj a fost dat în folosinţă în luna mai a anului 1978 şi este format dintr-un ansamblu de construcţii impunătoare, cu o suprafaţă totală de 23.097 mp, din care 5.046 mp arie construită la sol, respectiv 16.919 mp suprafaţa desfăşurată totală, restul reprezentând spaţii verzi. Activitatea complexă multidisciplinară desfăşurată în spital defineşte oferta de servicii medicale de recuperare, având ca obiectiv prevenirea sau reducerea la minim a consecinţelor fizice / funcţionale / psihice / socioprofesionale rezultate din apariţia unei boli, procesul de recuperare desfăşurându-se de la debutul afecţiunii şi până la epuizarea restantului funcţional bio-psiho-social. Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca este singurul în Transilvania, în ţară existând doar 2 spitale multidisciplinare având acest specific, asigurând servicii medicale în specialităţile cardiologie, neurologie, balneologie, ortopedie-traumatologie, chirurgie plastică şi reparatorie, susţinute de activitatea laboratoarelor de radiologie şi imagistică medicală, analize medicale, explorări funcţionale, precum şi a bazei de tratament. Personalul unităţii – 537 angajaţi aparţinând diferitelor categorii profesionale – asigură desfăşurarea actului medical în beneficiul unui număr mediu de 11.000 pacienţi spitalizaţi anual pe cele 406 paturi şi circa 60.000 pacienţi trataţi ambulatoriu.

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie